IOK har förtur till det bästa

En före detta kollega sa en gång till mig: ”Jag vill inte ha ett jobb, jag vill ha en utmaning”. Symboliken säger en hel del om den personens driv och engagemang, men också mycket om vad som krävs för att trivas – och lyckas – i sitt arbete nu för tiden.
Sponsringsbudgeten väcker frågor
Att en elitidrottare med OS i sikte ser sitt jobb som en utmaning kan vi nog alla vara överens om. Och efter att ha tagit del av utredningen Sverige är lämpat för ett vinter-OS och Paralympics om nio år finns det många ”utmanare”.
Posten ”Sponsring” i Jöran Hägglunds OS-utredning är väldigt intressant. På intäktssidan finns det nämligen en rubrik som heter ”Nationell sponsring” och den posten är budgeterad till 2 200 miljoner kronor, eller 2,2 miljarder om man så vill.
Det här är alltså pengar som ska in från företag som väljer att investera i stora avtal med evenemanget Stockholm/Åre 2022.
Först ska IOK:s sponsor ha tillträde
Om vi leker med tanken att man hittar ett knippe företag som investerar lika mycket skulle det innebära att 50 företag satsar 44 miljoner kronor vardera, eller 25 företag som vardera slantar upp 88 miljoner.
Pengar som näringslivet vill ha tillbaka i motprestationer – det är ju en självklarhet i dagens moderna sponsring.
Det man också ska ha med sig är att IOK redan har tjingat de allra ”gottigaste” rättigheterna till sina internationella sponsorer. IOK:s sponsorer är nämligen en separat post (på lite drygt 1,5 miljarder) och har inget att göra med de sponsorpengar som ska in på nationell nivå. Förutom att många rättigheter blockas och inte kan säljas på nationell basis vill säga.
Konsten att hålla nöjda
2011 hade SOK en sponsorintäkt på 40 miljoner kronor. Då sattes ett mål upp om att dubbla den siffran till och med 2016. Redan nu, två år tidigare, har man uppnått en årlig intäkt på 80 miljoner kronor.
Den siffran har dock inget med de 2,2 miljarder som själva evenemanget Stockholm/Åre 2022 beräknas dra in via sponsring. Däremot sätter SOK:s 80 miljoner de 2,2 miljarderna i ett perspektiv.
Alla som arbetat med sponsring vet att det inte alltid är en dans på rosor att hålla alla sina sponsorer nöjda och glada. Och när antalet börjar närma sig två-tre dussin och många summor säkert kommer snudda vid tresiffriga miljonbelopp finns det minst sagt en del att administrera och hålla koll på. Det blir ingen liten apparat.
Inte ens tyskarna tror det
Ytterligare en intressant aspekt, på den av Jöran Hägglund estimerade sponsorsumman, är att Münchens ansökan (också den för OS 2022) är på motsvarande 3,6 miljarder kronor, vilket även är samma som Pyeongchang har budgeterat för 2018 års spel.
Tyskland respektive Sydkorea förväntas ha ett näringsliv med större investeringsvilja än Sverige. Jag hade dock trott att skillnaden skulle vara ännu större…
En annan fråga som dyker upp i bakhuvudet är vad som händer när de 2,2 miljarderna är säkrade - vad blir då kvar till resten av svensk idrott?
Det vore ju tråkigt om föreningslivet, våra inhemska ligor och klubblag blev lidande av att företag lägger flera års marknads- och sponsorbudgetar enbart på Stockholm/Åre 2022?
Och vad tycker då SOK-sponsorn?
Och visst kan man hitta andra poster att stanna till vid när man går igenom utredningen. Att intäkten ”Lotterier” är budgeterat till 200 miljoner undrar jag om
SOK-sponsorn ATG är informerade om, som ett litet exempel.
Generellt kan man dock säga att allt går att vända och vrida på till hur man själv vill se på saken.
Den negative mot den positive
Den negative säger till exempel att det känns konstigt att ett OS i lilla Sverige ska ha över tio procent högre biljettintäkter än vad Vancouver 2010 kunde visa upp (eller vad sydkoreanska Pyeongchang 2018 har budgeterat med).
Den positiva vänder visserligen tillbaka med att i synnerhet alpint och längdskidor kommer dra mer publik i Norden än i till exempel Kanada, och därför är det betjänt att räkna på 200 000 fler sålda biljetter än 2010 (vilket utredningen nämner).
Varpå den negative hypotetiskt skulle kunna kontra ytterligare en gång med att Stockholms hockey-VM inte direkt blev någon publiksuccé. Och den positive väljer då hellre att lyfta fram alpina VM i Åre 2007 eller skidskytte-VM i Östersund 2008.
Diskussionerna fortsätter sedan tills parterna glidit ifrån varandra riktigt ordentligt och den röda tråden är förlorad sedan länge. Om det är något scenario vi vill slippa är det just en sådan träta.
Nog kommer ansökan skickas
Förhoppningen är att alla inblandade konstruktivt kan ifrågasätta varandra – och på så sätt problematisera fram alla tänkbara och otänkbara utfall redan innan ansökningen är formellt inskickad. För visst kommer den bli inskickad?
Hur som helst så vore det direkt naivt att utifrån ett underlag på ”bara” 50 sidor försöka dra slutsatser som är bättre än vad utredarna själva har kommit fram till.
Därför behåller jag min positiva OS-hatt på, det är också en utmaning.
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.
Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.