Konsten att nå framgång i sponsorjakten
Samtidigt som de riktigt stora sponsorerna aktiverar sina olympiska sponsorsatsningar på globala marknader återstår utmaningen här hemma för tusentals föreningar: att få klubbkassan att gå ihop.
Hjärta eller affärer?
Lokalt handlar sponsring fortfarande mycket om att hitta företagare som har ”hjärtat på rätt ställe” och ser goodwill som ett skäl att öppna plånboken.
Det rent affärsmässiga – så som exponering, direkt ökad affär eller fler kunder till prospektlistan – ses som en bonus snarare än en planerad sponsoreffekt. Och jag vill poängtera: inget fel med det.
Stiger vi däremot upp i nivå och lämnar det lokala perspektivet finns det många nationella rättighetsinnehavare som står inför stora utmaningar de närmaste åren.
När jag tillsammans med mina uppdragsgivare (företag som vill använda sponsring i sin marknadsföring) tittar ut över rättighetslandskapet finns det idag enormt många rättigheter att välja mellan om man vill sponsra på nationell nivå.
Alla kan nå ut nationellt
Visst har vi flera idrottsförbund med räckvidd över hela landet, men även enskilda evenemang och föreningar får med dagens medielandskap räckvidd i hela Sverige (och mer därtill).
De digitala möjligheterna gör att vilken rättighetsinnehavare (förening, evenemang, artist, idrottare, arena) som helst kan nå en rikstäckande målgrupp.
Tyvärr måste jag säga att många rättighetsinnehavare inte riktigt hänger med. Kanske är det en inbyggd bekvämlighet i att man tidigare inte haft nationell konkurrens – eller så är det kunskap om marknaden och ”konkurrenterna” som saknas.
Kör ett rollspel hos er
Ett konkret exempel som jag tagit upp många gånger i mina föreläsningar på diverse sponsorträffar är att sätta sig på ”den andra sidan” och spela ett rollspel:
”Hur skulle en köpare resonera?”
• Varför skulle man sponsra vårt förbund och inte det där evenemanget, den där klubben eller den där arenan?
• Varför vill man samarbeta och nå ut till vår målgrupp?
• Genom vilka kanaler skulle man vilja aktivera sig?
Samma sak säljs till olika köpare
Det tar inte lång tid att se vilka rättighetsinnehavare som har en lång resa kvar att göra inom just det här. Jag pratar om de som lider av ”paketsjukan”.
Paketsjukan är ett farligt tillstånd som snabbt övergår i bekvämlighet och en syn på sponsring som mer drar sig mot telefonförsäljning än att sälja äkta känslor, varumärken och upplevelser.
Visst, ”sponsorpaket” har en rad fördelar; de går att beskriva i ett produktblad, man behöver inte förhandla speciellt mycket och man vet att det som säljs är möjligt att leverera. Dessutom är införsäljningen ofta ganska kort (de gånger man lyckas sälja dem vill säga).
För mycket löpande band
Paketlösningar kan vara bra i vissa fall (speciellt på lokal och regional nivå), när förutsättningarna inte ger möjlighet till ”riktiga” sponsorsamarbeten.
Enkelt förklarat är nackdelen med färdigpaketerade rättigheter precis vad de låter som – de är paket, gjorda för att säljas på löpande band.
Eller ännu mer förenklat: samma paket av sponsorrättigheter säljs till helt olika branscher.
Vilket paket köper du till svärmor?
Vi kan likställa det med julfirande. Tänk om alla i släkten skulle få samma paket, trots att personerna har helt olika intressen.
Släkten skulle ha tre olika paketnivåer – förslagsvis guld-, silver-, och bronspaket – och det skulle vara den enda variationen. Alla guldpaket skulle se likadana ut oavsett om du heter Lisa och är 5 år eller gammelfarfar Yngve på 83.
När vi köper julklappar tänker vi på vem vi ger dem till, vad personen är intresserad av och vad innehållet i paketet kan göra för nytta.
Så ska sponsring säljas
När vi pratar sponsring kan vi använda samma resonemang, men förstås tänka i målgrupper istället för familjemedlemmar.
Företag verkar i olika branscher, har olika målgrupper, olika kommunikation, olika målsättningar och deras framgång mäts på olika sätt. Ändå erbjuds de väldigt ofta samma rättighetspaket.
Stannar man upp och tänker till några sekunder är det ju ganska självklart att en bank har andra utmaningar än ett företag som tillverkar målarfärg? Trots det är erbjudandet nästan alltid detsamma från rättighetsinnehavarna.
Ansvaret är delat
Och vad värst av allt är? Det värsta är inte att så många stora rättighetsinnehavare erbjuder samma paket till olika företag – utan att så många företag så okritiskt nöjer sig med att köpa paketen.
Undra om de gör andra mångmiljoninvesteringar på samma sätt...
Problemet ligger alltså inte bara hos rättighetsinnehavarna utan minst lika mycket hos företagen. Precis som vanligt när vi pratar sponsring är alltså ansvaret delat – ta tillvara på det!
Skapa olika nivåer och modeller
Till sist, bara för att jag inte tror på sponsorpaketens framtid (när vi pratar nationella eller internationella sponsorsatsningar) så ska det inte bara finnas helt platta sponsorstrukturer.
Det måste fortfarande finnas olika nivåer av sponsorskap (titel-, huvud-, delsponsor, leverantör etc.), men nivåerna hänger snarare ihop ”djupet” av rättigheter och totalsumman för dem.
Allt för många pratar om att de säljer ”skräddarsydda paket”, men det är tyvärr allt för ofta mer bullshit än praktisk nytta. Växla upp erbjudandet (och kravställningen) så kan ni som rättighetsinnehavare ta mer betalt och sponsorerna få ut en större nytta.
En nytta byggd på vem du är, inte på vad du köper.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.