Tro inte att Sverige är befriat
Till och med i våra svenska fotbollsligor förekom uppgjorda matcher, med följd att spelbolagen stoppade spel och tog bort lag från kupongerna. 2013 blev året då matchfixningen nådde Sverige publikt, även om fenomenet har funnits här längre än så.
Men Sverige saknas
Det finns många sätt att ”angripa” problemet med uppgjorda matcher och de potentiella lösningarna måste förstås utarbetas både nere på individ- och klubbnivå, liksom uppe hos politikerna. Tyvärr verkar det som att Sverige valt en oroväckande passiv roll nu när EU ska ta tag i frågan.
I dagarna samlas delar av Europarådet i Strasbourg för att ta fram de sista delarna i den konvention som ska klubbas igenom i mitten av september. Konventionen kommer att innehålla regler som ska motverka/förhindra matchfixning utifrån ett europeiskt perspektiv.
Fler än 50 länder deltar i diskussionerna och av Europarådets medlemmar saknas bara tre länder, Ukraina, Rumänien och Sverige. Tunga pjäser som IOK, FIFA och UEFA har stöttat arbetet och det känns mycket märkligt att Sverige inte är med och påverkar innehållet när så starka aktörer ställer sig bakom – och när det handlar om en så komplex fråga som matchfixning.
Hur vanligt är det?
För visst är det komplext och svårt att greppa vidden av problemet med matchfixning. Jag som både idrottstok och spelintresserad diskuterar frågan i stort sett dagligen i mina nätverk och bilden är klar: Sverige kommer i allra högsta grad att fortsätta utsättas för den här typen av brottslighet.
Tyvärr, måste jag väl tillägga.
Säsongen 2014 må precis ha börjat, men jag har redan fångat upp tidiga varningssignaler från både spelare och spelbolag som pekar i fel riktning.
För att skapa mig en uppfattning om hur andra, utanför min adressbok, ser på matchfixningsfrågan i Sverige gjorde jag en miniundersökning fokuserad på svensk fotboll. Resultatet var både intressant – och lite skrämmande.
Nio av tio tror på fixade matcher
Totalt deltog 107 personer i webbenkäten och av dessa svarade 88 procent att minst en match kommer att försöka ”fixas” under den svenska säsongen. Andelen som trodde att fler än tio matcher skulle utsättas var en tredjedel. Siffrorna är förstås svåra att jämföra med tidigare år då vi inte kan definiera hur många som faktiskt varit ”läggmatcher” – men ska vi utgå från antalet polisanmälda händelser ser det ut att kunna bli fler i år.
När man tittar på vilka serier som respondenterna tror kommer utsättas för matchfixning under säsongen dominerar de lägre serierna.
Av de 94 personer som tror att någon match kommer försöka ”fixas” den här säsongen svarar 76 personer (81 procent) division 2 och 71 personer (75 procent) division 1 (det gick med andra ord att svara flera olika serier). Det är också i de här serierna som problemen varit störst, hittills.
Tittar vi på de två högsta serierna är det stor skillnad på uppfattningen mellan Allsvenskan och Superettan; Allsvenskan ”klarar sig” med endast tio röster medan Superettan kryssas som alternativ 44 gånger av 94 möjliga. Damallsvenskan och Elitettan får i den här miniundersökningen vardera 13 röster.
Ingenting är heligt
En stor del av utfallet känns rimligt och visst är risken för matchfixning högre i mindre professionella serier där spelarlönerna är lägre, kontrollerna färre och det finns många lag. Samtidigt ska man veta att den generella spelomsättningen också minskar ju lägre ner i serierna man går.
Allsvenskan då, är den helig? Nej, inte alls.
Jag känner mig som en domedagsprofet, men jag ser varje vecka nyheter och rapporteringar om nya incidenter runt om i världen. Senast var nu i början av april där sju brittiska fotbollsspelare arresterades – och då pratar vi bland annat om spelare från Blackburn och Portsmouth, lag som inte allt för länge sedan spelade i Premier League.
Just de här fallen handlade det om så kallad ”spot-fixing”, situationer där man inte ”riggar” matchens slutresultat, utan istället händelser under matchens gång. Enligt de dialoger jag har med Interpol ska spot-fixing ses som ”ett första steg in i fördärvet”.
Fenomenet finns ändå här
På bara ett par-tre timmar fick jag över hundra svar på min undersökning, men den kan självklart inte ses som varken facit eller som en representativ del av svenska folket. Dock är det många människors åsikter – vilket åtminstone ger en bild av vad folk tror om matchfixningsproblematiken inom svensk fotboll.
Vem vet, kanske fanns det politiker som svarade på frågorna? Det verkar ju trots allt vara ett fåtal som inte tror att någon svensk fotbollsmatch kommer att utsättas för matchfixning under 2013. Jag är inte en av dem, men jag önskar jag har fel.
Oavsett vad vi tror om matchfixning är det dags att ta tag i frågan på alla plan – innan det är alldeles för sent.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.