Egentligen, var bollen inne?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En spännande diskussion som fångar vårt intresse handlar i stor utsträckning om vad vi tycker. Och vi kan bara tycka om sådant som inte redan är fastställt, alltså sådant som är öppet för tolkning.
Neymar, denna ständigt Neymar, på eller vid sidan av planen. Han och Brasilien fick nöja med sig med en fjärdeplats, det var inte riktigt vad alla hade tänkt sig. Foto: AP Photo

 

Vuvuzelan, vem minns inte vuvuzelan från VM i Sydafrika? När jag bänkar mig framför TV:n för att njuta av ett nytt spännande fotbollsmästerskap slår det mig att mitt främsta minne från 2010 är just vuvuzelan. Jag hoppas att FIFA har förbjudit detta oväsen och än så länge ljuder de – tack och lov – med sin frånvaro. Jag börjar tänka på vad mitt bestående minne kommer att bli från årets upplaga. Suarez bitning ligger bra till. 

Vad tycker vi?

Hot om avstängning och bestraffning efter slutsignalen är alltså avtryck som ligger högt upp på topplistan. Min önskan är dock att min minnesbild kommer att handla om fotboll, vackra mål, perfekta löpningar, straffdramatik och inte om ett musikinstrument eller tilltag som närmast kan beskrivas som sorgliga eller dumdristiga.

Domarbeslut, stjärnornas skadeläge och förbundskaptenernas strategier engagerar och berör. Vi älskar att diskutera om bollen är inne eller, om muren är tillräckligt långt bort eller om holländare filmar eller inte. 

En spännande diskussion som fångar vårt intresse handlar i stor utsträckning om vad vi tycker. Och vi kan bara tycka om sådant som inte redan är fastställt, alltså sådant som är öppet för tolkning. Ett visst mått av subjektivitet är grunden både för ett samtal och ett fotbollsminne.   

Egentligen vill vi träta lite

När det gäller själva matchen behöver vi snart inte längre bråka om dessa klassiska fotbollsfrågor. Vi vet redan svaren på dem. 

Den mest intressanta frågan – vad tycker du? – finns inte längre med i spelet.  

Att träta om ifall bollen är inne eller inte är lika meningslöst som att diskutera om ribban ligger kvar i en höjdhoppstävling. Vi vet alla – tack vare målkameran – att bollen är inne. Dagens domare tar färre och färre egna beslut och förlitar sig mer på teknik än på sina egna subjektiva bedömningar. Deras område blir alltså mindre och mindre och därmed får vi, åskådarna, också mindre och mindre att prata om.

Att vara domare är att vara utsatt för spelarnas och publikens efterhandsgranskning. Nya tekniska och mekaniska hjälpmedel underlättar dock den hårt pressande situationen som domaren står inför. Objektiva bedömningar minskar domarnas utsatthet och risken att publiken ropar; ”Skandal, Skandal, en Domarskandal”. 

Om tröjor byter färg

Den fjärde domaren, raklöddret, målkameran och intercomsystemet är redan självklarheter i varje VM-match. Inför nästa VM diskuteras hur straffläggningar kan bli mer rättvisa. Det har visat sig att laget som börjar lägga straffar har en 60-procentig chans att stå som segrare och det kommer man snart att försöka kompensera för. 

På Textilhögskolan i Borås har man tagit fram ett tyg som byter färg vid beröring. Tröjor kommer att avslöja tröjdragningar och strumpor kommer att visa om det verkligen var en tackling eller inte. Tiden får väl utvisa om tröjorna är klara för användning om fyra år, men för eller senare kommer de. 

Små steg, såsom tröjor som ändrar färg eller raklödder på planen, är vid första anblicken positiva förändringar och främjar en attraktiv fotboll. Syftet med nymodigheterna är naturligtvis att det lag som står med pokalen i handen också är den rättmätiga vinnaren. För visst vill vi att det bästa laget ska vinna och på ett juste sätt.

Det oförutsägbara är nerven

Men fortsätter vi på den inslagna vägen mot den rättvisa fotbollen knaprar vi samtidigt ständigt på den del av bedömningen som gör att vi blir engagerade.

Samtalet kommer inte längre att handla om vad jag tycker – OM bollen var inne. Det är redan fastställt och därför inget att prata om. Eftersom vi gärna vill diskutera kommer vårt intresse därför att flyttas mot den subjektiva delen av sporten och den finns oftare utanför planen än på den. 

Mitt minne från detta VM trodde jag alltså skulle handla mer om Suarez bitningsproblem än om hans fotbollskonster och mer om Robbens eventuella avstängning än om hans löpningar. Men mina fotbollsminnen räddades, i turneringens slutskede, av tyskarnas fotbollskonster. Den här gången undgick jag vuvuzelans förbannelse och det som hände på planen konkurrerade ut det som hände utanför den.

Kanske just för att det oväntade, oförutsägbara och orättvisa ännu inte utrotats helt. Det som är alldeles rättvist och sant visar sig ofta vara rätt ointressant.

Camilla Hending

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.