Fotbollsaffärer på högsta nivå

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrottsindustrin är ofantlig. Här är ett exempel. Nike säger nej tack till avtalsförslaget från Manchester United som behåller Chevrolet som för sju år betalar 3,8 miljarder kronor utan att deras bilar säljs i Europa.
Nike lämnar Manchester United. Klubbens förslag till nytt avtal godtogs inte och med ett nej tack skiljs parterna år. Foto: AP Photo/TT

 

Manchester United har lanserat sitt nya matchställ för säsongen 2014/2015. Nu har det också bekräftats att det blir sista säsongen som den engelska klubben har Nike som klädleverantör. 

Det låter kanske som en icke-nyhet, men det handlar om en förhandling som kommer sluta med att leverantörskapet som sponsringsform tas till en helt ny nivå.

Två typer av sponsorer

Internationella storlag har två typer av sponsorer som är helt avgörande för deras marknadsintäkter. Det företag som syns på matchtröjornas framsidor brukar lite slarvigt kallas för ”tröjsponsor” och är egentligen betydligt större än att de ”bara” syns på tröjan. Sponsorn skapar internationella kampanjer tillsammans med klubben och den fanbase som laget har, vårdar viktiga affärsrelationer och möter investerare.

På Manchester United-bröstet syns från och med den här säsongen ett stort guldigt plustecken, logotypen för Chevrolet. Billeverantören ska visserligen sluta fokusera på att sälja sina bilar i Europa, men menar att man ser Manchester United som en global rättighet, något som ger perspektiv på vilken nivå vi diskuterar sponsring på i det här sammanhanget...

Därför gäller sju-årsavtalet värt 3,8 miljarder kronor...

Jättarnas kamp

Den andra sponsorn som är avgörande för de största lagen är klädleverantören. En stor summa ges för rätten att vara leverantör – och ovanpå det en split revenue på försäljningen. Klädföretagen räknar noga varje tröja, strumpa, fotboll och vardagsplagg som säljs i alla tänkbara supportershopar.

Det amerikanska konsultföretaget IEG visade nyligen siffror på att Nike har vart femte klädleverantörskap i sportvärlden.

Adidas ligger föga förvånande på andra plats (14 procent) och därefter är hoppat större ner till Puma (5 procent), Under Armour (5 procent) och Reebook (4 procent). Precis som bland träningskläder och joggingskor är det således ett tvåhästarsrace mellan de två jättarna.

En saftig höjning

Med vinstdelning på merchandise inräknat betalar Nike omkring 65 miljoner dollar till Manchester United för det nuvarande leverantörskapet. Inte konstigt att Nike tvekat länge (förhandlingarna har pågått sedan 2012) när nu United vill ha närmare 100 miljoner dollar per år. 

En saftig höjning för en klubb som inte ens spelar i Champions League kommande säsong, vilket man annars gjort varje år sedan 1996.

Särskilt intressant blir det när man tänker på att Adidas betalar Real Madrid omkring 50 miljoner dollar per år. Real som ju vann Champions League senast.

En speciell klausul

Adidas är utan tvekan lågoddsaren till att ta över efter Nike, men det pratas också om amerikanska Warrior, vars största sponsorskap är samarbetet med Liverpool. Förhandlingarna lär dock inte bli lätta för någon part och det är omöjligt att utifrån säga när ett nytt avtal blir klart.

En option i Nikes avtal har gjort att man haft exklusiv förhandlingsrätt under en viss period – och att man in i det sista har rätt att matcha alla inkommande bud. 

Den här förhandlingsexklusiviteten är något jag sett i svenska sponsoravtal, men oftast är det ytterst sällan rättighetsinnehavaren har en så stark förhandlingssituation att det är speciellt nödvändigt att ha med liknande optioner eller klausuler.

Pengarna viktigast

Från United-håll fäster man inte så stor vikt vid varumärkeseffekterna med ett klädbyte – förhandlingarna och utspelen nu i media viskar om att det är dollarsedlar som prioriteras. Och visst, ett skapligt varumärke har man ju redan. 

Det vore förvånande om någon annan än Adidas gör Manchester Uniteds kläder kommande säsonger. Det enda alternativet är egentligen att klubben (ägarna) lanserar ett eget klädmärke, vilket i och för sig kanske inte är helt otroligt ändå. Sportvärlden är ju mer industri än någonsin och ett par nya affärsben att stå på är knappast något som avskräcker affärsmännen bakom kulisserna.

Men det är intressant med ett eventuellt byte från Nike och Adidas. Nike är individualisterna, stjärnglansen och underhållningen. Adidas har jag själva alltid associerat med lagkänsla, samarbete och prestation.

Tysk prestanda, kanske är det precis det som Manchester United behöver för att med nya managern Louis van Gaal studsa tillbaka till fotbollens sportsliga finrum?

Magnus Berglund

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen