Ett idrottsparti enda lösningen?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hur mycket betyder inte idrotten? För barn, för hur du och jag mår, för integration, för skolan, för, ja, det mesta. Och så pratades det knappt ett ord om idrott i valet. Vad tyder det här på?
Nej, så särskilt ofta blev det inte tal eller beslut varken i riksdagen eller i andra debatter runt idrotten i Sverige - trots betydelsen och trots att så många berörs på ett eller annat sätt. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Idrotten är Sveriges största folkrörelse, med nästan 3 miljoner medlemmar fördelat på ungefär 23 000 föreningar inom Riksidrottsförbundet (RF). I runda tal genomförs 52 miljoner aktiviteter årligen inom dessa föreningar, d v s 1 miljon aktiviteter i veckan.

Och ändå inte på dagordningen

Trots detta stora engagemang och alla dessa aktiviteter, var idrotten helt osynlig i valrörelsen på nationell nivå. Fokus har istället legat på den kända treenigheten Vård-Skola-Omsorg kryddat med miljö och integration. Viktiga ämnen, men varför undvek alla politiker och debattörer idrotten i varje debatt, när faktum är att idrottsrörelsen har en viktig roll inom alla dessa områden.

Förtjänar inte idrotten en plats i den politiska debatten? Är kunskapen om vad den till stora delar ideella idrotten bidrar med verkligen så låg inom det politiska etablissemanget? Är det möjligen så illa att idrotten bara ses som en kostnadspost i statsbudgeten?

Det stora problemet är nog att de effekter som idrotten bidrar med i samhället sker på lång sikt.

Nyttan känner alla till

Det är trots allt ingen hemlighet att människor som rör på sig mår bättre, lever längre och belastar sjukvården i mycket mindre grad. Speciellt viktigt är detta för barn och ungdomar, eftersom ett aktivt liv i unga år präglar tillvaron resten av livet.

Fysisk aktivitet skrivs idag till och med ut på recept, men som de flesta preventiva åtgärder inom hälsovården har detta ingen större politisk vikt. Detta till trots för att den breda idrotten sparar stora pengar för sjuk- och hälsovården.

Idrottande barn har också större möjligheter att tillgodogöra sig teoretisk kunskap i skolan. Givetvis vore det idealiskt om skolan kunde tillgodose grundläggande fysisk aktivitet, men även skolgymnastiken har reducerats i den ”moderna” skolan.

Så många som mår bättre

Det känns lite underligt att ingen kopplat ihop den minskade fysiska aktiviteten för barn och unga med svenskarnas allt sämre relativa kunskapsnivå enligt PISA-undersökningen. I tillägg fungerar många föreningar som en skola i sig för ungdomar. Att tidigt få ta ansvar, att undervisa yngre kamrater, att kombinera fysisk och teoretisk kunskap är alla viktiga och fostrande processer som skolan har svårt att leverera.

Idrottens föreningsverksamhet fungerar också som en förlängning av barnomsorgen. Många, många barn och ungdomar går direkt från skolan till träningar och matcher, och får med det en meningsfull fritid. Inom många idrotter innebär dessutom de idrottsliga aktiviteterna ett möte med andra kulturer och med andra generationer.

Med egna ögon har jag också sett de otroliga prestationer och den ökade livskvalitet som idrotten erbjuder handikappade. Idrotten ger dessutom många äldre en meningsfull vardag och en känsla av att vara behövd och efterfrågad.

Till fördel för integrationen

Ska man fortsätta idrottens betydelse i samhället kan givetvis integrationen nämnas. För många personer med utländsk bakgrund utgör idrotten en naturlig och positiv mötesplats med Sverige och svenskarna. Min egen gissning är att Zlatan Ibrahimovic betytt mer i integrationsfrågan än de flesta statliga kampanjer.

Men idrottens effekter i samhället är som sagt långsiktiga, och långsiktighet är helt enkelt inte tillräckligt inte populistiskt eller värt att tala om i en valrörelse. För idrottsrörelsen och för den svenska befolkningen är detta ett stort problem eftersom den drabbas hårt av kortsiktiga politiska beslut som inte tar hänsyn till de långsiktiga effekterna.

Den ekonomiska ersättningen från såväl stat som kommun minskar i reella termer, och statliga myndigheter tenderar att i allt högre grad betrakta föreningar som företag.

Ett idrottsparti?

De långsiktiga frågor som får utrymme på den politiska arenan verkar ha det gemensamt att det bildats enfrågepartier kring dessa. Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ har alla vuxit fram ur frustration över att just deras kärnfrågor saknades i den politiska diskussionen.

Inte ska det väl behövas ett Idrottsparti för att idrottens frågor skall komma upp på dagordningen?

Den stora frågan är hur idrotten skall agera framöver för att öka förståelsen bland politiker.

Att idrotten måste stå partipolitiskt obunden är givet, men eftersom de politiska besluten i allt högre grad påverkar idrotten samtidigt som kunskap och förståelse bland dagens politiker om idrottens verklighet och förutsättningar minskar, så måste de politiska frågorna prioriteras inom idrottsrörelsen – och inte bara på central nivå. 

Vi måste tydliggöra det värde vi levererar till samhället i högre grad. Vi måste visa med större tydlighet varför idrott inte är företagande. Vi måste våga ta debatter och agera proaktivt för att inte hamna i det berömda bakvattnet. 

Jag har inga problem med att vi blir mer kaxiga och stolta över vår idrottsrörelse även mot politiker och makthavare, och jag skulle gärna se att en planering för en mer aktiv idrottsrörelse i nästa val börjar redan nu. Idrott bidrar på så många sätt till ett bättre samhälle på alla nivåer. Låt oss alla se till att vi finns på den politiska agendan nästa gång svenskarna går till valurnorna.  

Håkan Leeman

Niklas (inte verifierad)

ons, 2014-09-24 16:42

1. Otroligt intressant inlägg!

Otroligt intressant inlägg! Håller helt med i att det talats för lite om föreningslivet. Idrotten är otroligt viktig (men även teatergrupper, musikgrupper och naturgrupper). Att ett idrottsparti är framtiden kan jag absolut tänka mig. Fler och fler organisationer går från stort till litet, från kvantitet till kvalitet. Man delar alltså upp exemplevis företag i små "celler" för att färbättra kompetensen osv. Detta gäller nog även inom politiken, att de stora partierna inte kan sköta allt utan att mindre "cell"partier tar över för att utveckla just den specifika frågan/åtgärden.

Lasse (inte verifierad)

tors, 2014-09-25 10:43

2. Vem bestämmer vad vi ska prata om

Intressant krönika. Men inte behöver vi ett idrottsparti! Anledningen till att de politiska partierna inte pratar idrott är att idrotten är inte en tillräckligt aktiv påtryckargrupp. Hur många föreningar och idrottsförbund har aktivt tagit upp, och intensivt drivit, idrottsfrågor inför valet? Titta på hur andra ideella organisationer drivit på för att just deras frågor ska upp i valdebatten. Här behöver idrottsrörelsen, som helhet, bli mycket mer aktiv.

Henrik Evers (inte verifierad)

fre, 2014-09-26 09:56

3. Klockrent

Ett klockrent inlägg gällande den mycket viktiga pusselbiten "idrotten" som borde ingå hos alla i livspusslet. Kan inte nog peka på hur viktigt det är med någon typ av fysisk aktivitet för varje individ. Grunden till vår hälsa är det utan tvekan. Hur man kan bortse från det är för mig ofattbart, tex. genom att ej tycka det är så viktigt i skolan(Gymnastiken)Detta lägger grunden till många att från tidig ålder få möjligheten att röra sig och få det till en naturlig del av sitt liv. För mig har det varit självklart i 50 år och kommer så vara ytterligare 50 år.

mp (inte verifierad)

sön, 2014-09-28 09:36

4. Idrott för alla

Det är inte förvånande att idrott inte var en valfråga. Partierna förefaller tycka i stort sett lika och då finns inget att debattera och frågan blir ointressant för både politikerna och för media. Väljarna är i stort sett nöjda och ser inget på riksnivå som behöver förändras. Annat kan det så klart vara på lokalnivå, där kommuninvånare har synpunkter på byggandet av elljusspår och badhus (både för och emot). Men den kritik RF riktar mot myndigheter engagerar knappast den vanlige motionären ute i joggingspåret eller på gymmet. Politiker ser nog visst värdet med motionerande ur hälsosynpunkt, det är ju därför vi har t.ex. skattefria friskvårdspengar. Det betyder dock inte att politiker måste krama den organiserade idrotten inom RF, då en stor del (en majoritet?) av motionerandet sker utanför föreningarna. Snabbaste vägen att få en överviktig medelålders kontorsarbetare, eller en dito dataspelande ungdom, att börja röra på sig går kanske inte via mer stöd till den lokala idrottsföreningen utan snarare genom bättre cykelbanor. Frågan om idrottens betydelse för integration, lagarbete, ledarskap etc. är mer komplicerad. Kanske har Zlatan gjort mer för integrationen än statliga kampanjer. Men kanske har drömmar om att bli den nye Zlatan också gjort mer för dåliga skolresultat än vad låg lärartäthet har gjort? Är det kanske så att fler drömmer om att vinna Champions League än nobelpriset? Kanske borde en och annan föräldrar engagera sig mer i läxläsning än i uttagningen av knattelaget. Och även om gymnastik-och simklubbar har gjort mycket för att lära ungdomar vikten av fokusering och prioritering, har de även lärt dem en hel del om ätstörningar. De fotbolls-, gymnastik- och simintresserade som vill bort från pennalism och elitism ställs tyvärr inför ett dilemma när de inte har något reellt alternativ till de förbundsanslutna föreningarna att vända sig till. Insikten att motion och hälsa inte är synonymt med den organiserade idrotten inom RF, kombinerat med rapporteringen om pennalism och elitism ,väcker frågor om dagens system där det är RF som fördelar statens bidrag till idrotten, och dessutom bara till RF-anslutna föreningar, verkligen är det bästa systemet. Se där en fråga för ett idrottsparti att driva!

Olle Ekengren (inte verifierad)

ons, 2014-10-01 08:41

5. Idrottsministeriet

Idén om ett särskilt idrottsparti tror jag inte på, däremot en särskild idrottsminister. Det finns gott om arbetsuppgifter, t.ex. ett större grepp om problemet med idrottsanläggningar.

Skellefteås hockeyforward, Jonathan Jonsson, 31 är den högst avlönade svenske idrottsmannen i våra största vinteridrotter, ishockey, bandy, innebandy, handboll och basket.. 

Skatteverket siffror, som avser taxeringsåret 2024,  visar att Jonssons inkomst av tjänst under 2023 uppgick till 2 390 100 kronor, eller 199 175 kronor i månaden. I SHL:s lönelista följs han närmast av Markus Ljungh, Linköping, 2 189 800 kronor och på tredje plats Färjestads Joel Kellman, 2 148 900 kronor.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike, där mnesty nyligen rapporteradeatt antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Däremot blev det ett tvärt nej från det norska förbundet. NFF, avstod frå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.