RF vänder och vrider på framtiden

Frågorna är egentligen många, men svararen fortfarande få.
- Hur ska vi vitalisera och stärka föreningslivet, istället för att bli dåliga kopior av företag?
- Och hur ska vi möta den växande hälsotrenden?
- Hur ska vi göra det enklare för fler att vara med?
- Hur ska vi se till att verksamhetsformerna inkluderar, och inte exkluderar?
Konsten att prioritera
Det är några av de frågor som diskuterades när 300 idrottsledare träffades i Gävle Konserthus för Riksidrottsforum, för övrigt samma plats där Riksidrottsmötet 2001 hölls. Riksidrottsforum är, till skillnad mot vårt årsmöte RF-stämman, en mötesplats där frågor kan ventileras och diskuteras utan någon press att komma till beslut.
Jag tror att vi alla känner igen oss i svårigheten att prioritera frågor som inte upplevs alltför brådskande, och som inte får någon omedelbar effekt i nuet. Problemet är bara att det ofta är de frågorna som i längden påverkar mest.
Ett sådant exempel är strategi. Det är så mycket som ska hinnas med i vardagen, och på ordinarie styrelsemöten, att vi gärna skjuter dem på framtiden. Risken är dock att framtiden brutalt tränger sig på innan vi tycker att vi hunnit prioritera den.
Att ta god tid på oss
Till RF-stämman i Luleå 2013 presenterade Riksidrottsstyrelsen ett förslag om ett strategiarbete för hela idrottsrörelsen, något som fick stämmans gehör med emfas. Vi var synnerligen eniga om behovet att diskutera framtidsfrågorna mer strukturerat och gemensamt. Vi var också överens om att ta god tid på oss.
Sedan dess har vi ägnat oss en hel del åt att definiera någon sorts gemensamt nuläge, vilket inte är helt självklart i en rörelse med 70 medlemsförbund som i sin tur omfattar runt 250 olika grenar. I det ingår förstås ett klassiskt SWOT-arbete: vilka är våra styrkor och svagheter, hot och möjligheter?
Naturligtvis har flera förbund redan påbörjat ett arbete med framtidsfrågor. Tusentals föreningar har också beställt materialet ”Framtidens Idrottsförening” från SISU Idrottsutbildarna, och bearbetat det i sina verksamheter. Tricket är snarare att få ihop ”idrottsnivån” med ”idrottsrörelsenivån” – alltså de strategier som enskilda SF arbetat fram och som fokuserar på vägen framåt i den idrotten, med de frågor som är gemensamma för hela idrottsrörelsen.
Din röst också viktig, förstås
Strategiska vägval låter ganska dramatiskt och lite ödesmättat, ungefär som om en revolution väntar runt hörnet. Jag tror dock knappast att det är revolution vi behöver, snarare evolution. Vi arbetade under Riksidrottsforum med fyra strategiområden: ”Idrottsrörelsen gör Sverige starkare”, ”Hälsotrenden ger oss möjligheter”, ”Vår värdegrund – att leva som vi lär” och ”Föreningsidén utarmas”.
Bakom detta finns förstås en mängd innehåll och arbete, och för er som är intresserade så delar vi gärna med oss av det arbetsunderlag vi jobbat fram att användas runt om i idrottsrörelsen (kontakta RF i så fall).
Den svenska idrottsrörelsen har drygt 100 år på nacken. 1903 bildades Riksidrottsförbundet. Från att från början främst ha varit en angelägenhet för en mindre del av den vuxna manliga befolkningen har idrotten utvecklas till att vara till för precis alla som vill vara med. Sett i backspegeln en helt fantastisk utveckling, där idag 2,8 miljoner personer är medlemmar!
Vad ska vi lämna efter oss?
Idag står vi, precis som de flesta andra organisationer och samhällsaktörer, inför stora utmaningar. Det låter lite som en klyscha, men förändringstakten i samhället är stor – inte minst vad gäller demografin och urbaniseringens effekter. Vi är långt ifrån den första generationen idrottsledare som möter utmaningar, det har hundratusentals gjort före oss.
Vad av framgångarna under idrottsrörelsens första sekel som är resultatet av medvetna beslut, och vad som ”bara blivit”, lär vi aldrig få exakta svar på. Det vi dock kan vara helt säkra på är att den framtid, och nutid, vi nu möter definitivt kommer att kräva medvetna val på ett helt annat sätt än tidigare.
Som sagt, några av de frågor vi behöver ställa oss är: Hur ska vi vitalisera och stärka föreningslivet, istället för att bli dåliga kopior av företag? Hur ska vi möta den växande hälsotrenden? Hur ska vi göra det enklare för fler att vara med? Hur ska vi se till att verksamhetsformerna inkluderar, och inte exkluderar? Det räcker förstås inte med att ställa dem, vi behöver också besvara dem – och stärka vår genomförandekraft att gå från ord till handling när vi väl bestämt oss.
Det handlar om vad vi som är idrottsledare idag vill lämna efter oss till nästa generations idrottsledare.
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.