Inga givna svar längre

Decemberuppgörelsen var unik. Riksdagstårtan som traditionellt skurits i åtta delar har nu delats på ett nytt sätt. I en liten bit och en stor.
Stora förändringar
Det är inte bara glasyren som är ny utan tårtan under den har också bakats på ett nytt sätt. Så låt oss inte luras av den skinande ytan utan i stället försöka se vad som händer på djupet.
Vi har under lång tid skapat bilder av livet och samhällskroppen som påminner om en tårta där varje tårtbit utgjort en egen värld, utan påverkan från, eller involvering med, de andra bitarna.
Således har bostadspolitiken tagit hand om problemet med att unga människor har svårt att få tillgång till egen bostad, socialpolitiken har arbetat med drogproblematik och arbetsmarknadspolitiken med ungdomsarbetslöshet.
Inget är sig likt
Varje tårtbit har - efter bästa förmåga - arbetat med att lösa de utmaningar som samhället står inför. Och gränserna för varje tårtbit kan förstås utifrån gränserna för de problem som fått definiera den.
Nu ritar vi om kartan, sakta med säkert. Utmaningarna heter kanske utanförskap, klimathot eller fetma. Gradvis inser vi att en enskild tårtbit inte längre har möjlighet att ta sig an de komplexa utmaningar som detta innebär.
Problembeskrivningarna överensstämmer inte längre med sektorsindelningen och ingen sektor är omfattande nog för att hantera ett fullständigt samhällsproblem.
Nytt - och komplicerat
På samma sätt som politiken delats upp i olika sektorer har också samhället gjort det. Idrotten har sålunda haft sin egen lilla tårtbit och har levt gott på att leverera ett gott liv till alla människor - så länge det handlat om idrott, fritid och fysisk aktivitet.
Varje tårtbit - inkluderat idrotten - har också kunnat utveckla sin egen kultur och sitt eget sätt att beskriva världen. Resultatet har blivit att de blivit både autonoma och autodefinierande. De bestämmer själv både sin organisation och sitt syfte.
Men samhällsproblemen har blivit mer komplexa också utanför riksdagsarbetet. Vi har därför, under årtionden, försökt hitta lösningar som bygger på samarbete mellan tårtbitarna.
Ett samarbete som nästan alltid ger mycket magra resultat. Ett samarbete som egentligen varit mer av partsförhållanden än av partnerskap och där aktörerna i huvudsak betraktar samarbetet som ett sätt att förbättra villkor och verksamhet, utifrån sin egen definition.
Ett konfliktfyllt skeende
Debatten om decemberuppgörelsen visar hur konfliktfyllt det här skeendet är. Blixtsnabbt delas vi upp i två grupper. Dels de som vill utveckla och bevara den existerande delningen av tårtan. Dels de som vill både baka och skära den utifrån helt nya linjer.
Idrotten är inte där ännu, kanske inte på många år.
Men just därför är det nyttigt att studera skeendet. Kanske är det en situation som inte bara de politiska partierna utan också de övriga stora folkrörelserna kommer att hamna i. Då kanske också idrottsrörelsen måste fundera på hur en ny samhällstårta skall delas.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen