Konsten att köra häst...
Hästarna är inga bilar som svarar på kommandon via pedaler. Här krävs känsliga körhänder och ett samband med mellan kusk och häst. Tänk på det innan ni sätter kryssen på nästa V75:an.
Enklare i dag
Travsporten har precis som alla andra sporter utvecklats. Seriös avel har gjort att det idag är enklare att köra häst. På 60 och 70-talet var det vanligt att kusken fick ”bära” runt ett kallblod i två varv, för att förhindra galopp. På den tiden gällde många skydd på hästen, vikter på hovarna etc. Ordet barfotakörning var inte uppfunnet. Av dagens ”naturtravare” fanns endast ett fåtal.
Men dåtidens körsvenner lärde sig att ”köra häst och inte åka häst”. Men även idag är det mera körkonst att styra ett kallblod än ett varmblod. Ett kallblod kräver mera samband i tömmarna. Mera uppmärksamhet från kusken.
Därför är det intressant att konstatera att många toppkuskar i Sverige idag har växt upp med lika mycket kallblod som varmblod. Vilket säkert har varit lärorikt. Tänker på Ulf Ohlsson och Robert Berg m. fl.
Mest segerrik
För att få veta mera om körkonst har jag talat med två som verkligen behärskar att köra häst, Olle Goop, 72, och Gunnar Melander, 67. Två giganter i svensk travsport under de senaste 40 åren.
Olle Goop är landets segerrikaste kusk och närmar sig 7 000 segrar. Och Gunnar Melander har vunnit många troféer och är uppe i närmare 1 300 vinster.
Dalmasen Olle Goop som kom till Åby i början av 70-talet har vunnit flest segrar av alla svenska körsvenner. Drygt 6 600, sug på den, det är oerhört imponerande. Han har varit champion på svenska banor vid inte mindre än 66 tillfällen och är invald i travsportens ”Hall of Fame”.
Kallblod kräver mera
Olle är still going. Men sonen Björn har numera tagit över som den mest vinnande kusken.
”För kuskar är kallblod en bra skola. Det djuret kräver mera av en kusk. Framförallt sambandet från min körhand till hästens bett. Att känna hästen i sin näve.
Men som det har blivit med dagens framavlade varmblod känner man en ny häst redan efter en provstart. Men det betyder inte att man kan ÅKA häst. Även om man mitt i loppet har god position i andra ytter så måste man som kusk ha kontakt med hästen via små tömrörelser och att hela tiden hålla hästen på tå”.
Köra häst en konst
Ådalningen Gunnar Melander har sedan 70-talet varit framgångsrik travtränare. Speciellt inom kallblod. Dagens Månprinsen AM är ett exempel, och inte minst tidigare Lapp Nils är två av många stjärnhästar genom åren hos Melander. Han har följande läroord:
”Allt utvecklas. Dagens kallblod tävlar i en annan sport än man gjorde för 20-30 år sedan. Utvecklande avel har gjort flera mera rentravande. Att balansera en häst är mindre prioriterat idag.
Men vi travkuskar marknadsför oss för dåligt i vår yrkesstolhet. Att köra häst är en konst. Frånsett god taktiskt förmåga så gäller det att få ut det sista av hästen i avgörande ögonblick. Det är vissa begåvade med, andra icke. En konst som oftast är medfödd. Svårare att lära sig i en lektionssal. Därmed inte sagt att jag är emot skol-utbildning, tvärtom.
Att ha körhänder är ett samband till hästen från dina händer. Du ska kunna känna om hästen kliver på en liten sten som irriterar honom. ”Hästkarlar”, lite föräldrat uttryckt, hade det i sig förr i tiden med automatik”.
Efter samtalen med de här respekterade hästkarlarna i trav-Sverige, ägna uppmärksamhet till kuskarna innan nästa satsning på hästarna plitas ner. Kom ihåg, vissa kuskar har det i händerna i en tät upploppsstrid.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.
Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…
Utan funktionärerna stannar idrotten
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.