En vinstmaskin för Örebro kommunen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Örebro HK:s genombrott i SHL har blivit rena vinstmaskinen för Örebro kommun. Under hockeysäsongen 2012-13 betalade klubben 11 miljoner i skatter till stat och kommun. 2013–14 steg summan till 25 miljoner. I år blir det ännu mer.
På bara några år har Örebro fått ett etablerat hockeylag och nu är det ofta fullsatt i Behrn Arena. Foto: TT

 

Örebro HK är en saga  i modern tid för alla inblandade. Växjö Lakers har fått en massa kredit med all rätt för avancemanget till SHL. Men frågan är om inte Örebro är strået vassare. Just nu är klubben en av kandidaterna till SM-guldet. Den förvandlingen är extrem. Håll i minnet att för fem år sedan spelade klubben i tredjeligan och hade en usel ekonomi.

Historisk instabilitet

Låt oss gå tillbaka i tiden. För det första är Örebro en idrottsstad, inte minst genom fotbollen och bandyns traditioner.

Örebros hockeyhistorik har varit ombytlig. Det har svängt likt en vindflöjel i seriesystemet med misslyckanden varvat med vidlyftiga satsningar.

Vem minns inte ”miljon-kedjan” i början av 80-talet när Krobbe Lundberg, Hardy Nilsson och Martin Karlsson värvades. Arkitekten då i Örebro var en dynamisk herre vid namn Bosse Ahlén. Men det slutade i både sportsligt och ekonomiskt kaos.

En annan entreprenör som satsat hårt på Örebro-hockeyn genom åren är Mikael Fahlander. Enskilt har han varit en stor sponsor. Men en stabil och bred organisation har saknats.

Så kom nye vd:n

Men så kom Pontus Gustafsson som general manager i klubben. En närking rekryterad från tidningsbranschen. Senast från Aftonbladet där han var annons- och försäljningsdirektör. I det läget spelade Örebro i Hockeyettan, alltså tredjeligan och ekonomin var usel.

Han är onekligen en stor del av förklaringen till Örebros genombrott. Jag tog ett snack med Pontus om vad är som möjliggjort framgångar.

”Vår enkla strategi inför säsongen 11-12 var att bygga en stark organisation före dyra spelarförvärv. Omvänt hade klubben testat det i decennier och misslyckats. Jag kom in som klubbens högste tjänsteman samtidigt som Ulf Gejhammar blev ny ordförande i styrelsen.

En stark organisation var ledordet från start. Sedan har pusselbitarna fallit på plats. Vi var naturligtvis beroende av sportsliga framgångar. Där har vi haft flyt. I januari för två år sedan låg vi på tionde plats i Allsvenskan med rasslig ekonomi. Nu konkurrerar vi om att få spela SM-final i SHL och är hyggligt stadd i kassan. Man får nypa sig i armen.

Men jag vill betona. Utan en stark organisation hade vi inte den här sportsliga och ekonomiska stabilitet som vi har idag".

Fördelaktigt avtal med kommunen

En annan ekonomisk framgångsfaktor är renoverade Örebro Isstadion som numera heter Behrn Arena och invigdes för drygt tre år sedan. En varm korv med bröd är utbytt mot VIP-rum och pubar och det råder en helt annan komfort än vad som gällde i den gamla slitna betongbunkern.

Med ett fördelaktigt avtal med Örebro kommun ger arenan en god ekonomi till Örebro HK.

Pontus Gustafsson serverar fakta om en imponerande expansion:

”Säsongen 2010-11 omsatte klubben 17 miljoner, 2011-12 var uppe i 26 miljoner, 2012-13 tog vi ett kliv till 37 miljoner, 2013-14 fantastiska 88 miljoner och 2014-15 når vi 105 miljoner".

Under de senaste fem åren har klubben gått från en lönebudget för spelarna på 6 miljoner till dagens 40 miljoner. Säsongen 2010-11 fanns en handfull heltidanställda i klubben. Idag är antalet dryga 50.

"Så det har verkligen gått med raketfart”.

Bidrar med skattepengar

Klubben har anlitat ett företag (PWC) för att studera vad Örebro hockeyn tillför Örebro Kommun. De har gjort ett djuplodat arbete för att mäta effekterna av verksamheten.

”Vi vill inte konkurrera med skola, äldreomsorg och övrig välfärd. Bara ödmjukt påvisa att vi genererar en massa bra saker till stan. Med all lagenlig skatt betalar vi idag till staten och Örebro Kommun totalt 25 miljoner. Plus vad vi bidrar med i turist, hotell och restaurangnäringen. Det är vi stolta över".

I takt med Örebros framgångarna i SHL har intresset ökat explosionsartat. Behrn Arena tar 5200 åskådare. Beläggningen är denna säsong 99 procent. Känn på den!

"Vi är närande, ej tärande"

Så kommer den obligatoriska frågan. Hur ser ni på framtiden, Pontus?

”Vi har tre mål. 1, att konkurrera om SM-guldet. 2, att spela i Europa. 3, att ta ett samhällsansvar. Lokalt sett vill vi bli betraktad som ett företag gentemot kommunen. Vi är närande, ej tärande. Vi har även tre ledord som vi försöker leva efter. Attraktiv, Öppen och Ödmjuk”.

Örebro hockey är onekligen ett föredöme och en skola för andra klubbar med hög ambition.

Gunnar Svensson

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.