En vinstmaskin för Örebro kommunen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Örebro HK:s genombrott i SHL har blivit rena vinstmaskinen för Örebro kommun. Under hockeysäsongen 2012-13 betalade klubben 11 miljoner i skatter till stat och kommun. 2013–14 steg summan till 25 miljoner. I år blir det ännu mer.
På bara några år har Örebro fått ett etablerat hockeylag och nu är det ofta fullsatt i Behrn Arena. Foto: TT

 

Örebro HK är en saga  i modern tid för alla inblandade. Växjö Lakers har fått en massa kredit med all rätt för avancemanget till SHL. Men frågan är om inte Örebro är strået vassare. Just nu är klubben en av kandidaterna till SM-guldet. Den förvandlingen är extrem. Håll i minnet att för fem år sedan spelade klubben i tredjeligan och hade en usel ekonomi.

Historisk instabilitet

Låt oss gå tillbaka i tiden. För det första är Örebro en idrottsstad, inte minst genom fotbollen och bandyns traditioner.

Örebros hockeyhistorik har varit ombytlig. Det har svängt likt en vindflöjel i seriesystemet med misslyckanden varvat med vidlyftiga satsningar.

Vem minns inte ”miljon-kedjan” i början av 80-talet när Krobbe Lundberg, Hardy Nilsson och Martin Karlsson värvades. Arkitekten då i Örebro var en dynamisk herre vid namn Bosse Ahlén. Men det slutade i både sportsligt och ekonomiskt kaos.

En annan entreprenör som satsat hårt på Örebro-hockeyn genom åren är Mikael Fahlander. Enskilt har han varit en stor sponsor. Men en stabil och bred organisation har saknats.

Så kom nye vd:n

Men så kom Pontus Gustafsson som general manager i klubben. En närking rekryterad från tidningsbranschen. Senast från Aftonbladet där han var annons- och försäljningsdirektör. I det läget spelade Örebro i Hockeyettan, alltså tredjeligan och ekonomin var usel.

Han är onekligen en stor del av förklaringen till Örebros genombrott. Jag tog ett snack med Pontus om vad är som möjliggjort framgångar.

”Vår enkla strategi inför säsongen 11-12 var att bygga en stark organisation före dyra spelarförvärv. Omvänt hade klubben testat det i decennier och misslyckats. Jag kom in som klubbens högste tjänsteman samtidigt som Ulf Gejhammar blev ny ordförande i styrelsen.

En stark organisation var ledordet från start. Sedan har pusselbitarna fallit på plats. Vi var naturligtvis beroende av sportsliga framgångar. Där har vi haft flyt. I januari för två år sedan låg vi på tionde plats i Allsvenskan med rasslig ekonomi. Nu konkurrerar vi om att få spela SM-final i SHL och är hyggligt stadd i kassan. Man får nypa sig i armen.

Men jag vill betona. Utan en stark organisation hade vi inte den här sportsliga och ekonomiska stabilitet som vi har idag".

Fördelaktigt avtal med kommunen

En annan ekonomisk framgångsfaktor är renoverade Örebro Isstadion som numera heter Behrn Arena och invigdes för drygt tre år sedan. En varm korv med bröd är utbytt mot VIP-rum och pubar och det råder en helt annan komfort än vad som gällde i den gamla slitna betongbunkern.

Med ett fördelaktigt avtal med Örebro kommun ger arenan en god ekonomi till Örebro HK.

Pontus Gustafsson serverar fakta om en imponerande expansion:

”Säsongen 2010-11 omsatte klubben 17 miljoner, 2011-12 var uppe i 26 miljoner, 2012-13 tog vi ett kliv till 37 miljoner, 2013-14 fantastiska 88 miljoner och 2014-15 når vi 105 miljoner".

Under de senaste fem åren har klubben gått från en lönebudget för spelarna på 6 miljoner till dagens 40 miljoner. Säsongen 2010-11 fanns en handfull heltidanställda i klubben. Idag är antalet dryga 50.

"Så det har verkligen gått med raketfart”.

Bidrar med skattepengar

Klubben har anlitat ett företag (PWC) för att studera vad Örebro hockeyn tillför Örebro Kommun. De har gjort ett djuplodat arbete för att mäta effekterna av verksamheten.

”Vi vill inte konkurrera med skola, äldreomsorg och övrig välfärd. Bara ödmjukt påvisa att vi genererar en massa bra saker till stan. Med all lagenlig skatt betalar vi idag till staten och Örebro Kommun totalt 25 miljoner. Plus vad vi bidrar med i turist, hotell och restaurangnäringen. Det är vi stolta över".

I takt med Örebros framgångarna i SHL har intresset ökat explosionsartat. Behrn Arena tar 5200 åskådare. Beläggningen är denna säsong 99 procent. Känn på den!

"Vi är närande, ej tärande"

Så kommer den obligatoriska frågan. Hur ser ni på framtiden, Pontus?

”Vi har tre mål. 1, att konkurrera om SM-guldet. 2, att spela i Europa. 3, att ta ett samhällsansvar. Lokalt sett vill vi bli betraktad som ett företag gentemot kommunen. Vi är närande, ej tärande. Vi har även tre ledord som vi försöker leva efter. Attraktiv, Öppen och Ödmjuk”.

Örebro hockey är onekligen ett föredöme och en skola för andra klubbar med hög ambition.

Gunnar Svensson

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.