En vinstmaskin för Örebro kommunen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Örebro HK:s genombrott i SHL har blivit rena vinstmaskinen för Örebro kommun. Under hockeysäsongen 2012-13 betalade klubben 11 miljoner i skatter till stat och kommun. 2013–14 steg summan till 25 miljoner. I år blir det ännu mer.
På bara några år har Örebro fått ett etablerat hockeylag och nu är det ofta fullsatt i Behrn Arena. Foto: TT

 

Örebro HK är en saga  i modern tid för alla inblandade. Växjö Lakers har fått en massa kredit med all rätt för avancemanget till SHL. Men frågan är om inte Örebro är strået vassare. Just nu är klubben en av kandidaterna till SM-guldet. Den förvandlingen är extrem. Håll i minnet att för fem år sedan spelade klubben i tredjeligan och hade en usel ekonomi.

Historisk instabilitet

Låt oss gå tillbaka i tiden. För det första är Örebro en idrottsstad, inte minst genom fotbollen och bandyns traditioner.

Örebros hockeyhistorik har varit ombytlig. Det har svängt likt en vindflöjel i seriesystemet med misslyckanden varvat med vidlyftiga satsningar.

Vem minns inte ”miljon-kedjan” i början av 80-talet när Krobbe Lundberg, Hardy Nilsson och Martin Karlsson värvades. Arkitekten då i Örebro var en dynamisk herre vid namn Bosse Ahlén. Men det slutade i både sportsligt och ekonomiskt kaos.

En annan entreprenör som satsat hårt på Örebro-hockeyn genom åren är Mikael Fahlander. Enskilt har han varit en stor sponsor. Men en stabil och bred organisation har saknats.

Så kom nye vd:n

Men så kom Pontus Gustafsson som general manager i klubben. En närking rekryterad från tidningsbranschen. Senast från Aftonbladet där han var annons- och försäljningsdirektör. I det läget spelade Örebro i Hockeyettan, alltså tredjeligan och ekonomin var usel.

Han är onekligen en stor del av förklaringen till Örebros genombrott. Jag tog ett snack med Pontus om vad är som möjliggjort framgångar.

”Vår enkla strategi inför säsongen 11-12 var att bygga en stark organisation före dyra spelarförvärv. Omvänt hade klubben testat det i decennier och misslyckats. Jag kom in som klubbens högste tjänsteman samtidigt som Ulf Gejhammar blev ny ordförande i styrelsen.

En stark organisation var ledordet från start. Sedan har pusselbitarna fallit på plats. Vi var naturligtvis beroende av sportsliga framgångar. Där har vi haft flyt. I januari för två år sedan låg vi på tionde plats i Allsvenskan med rasslig ekonomi. Nu konkurrerar vi om att få spela SM-final i SHL och är hyggligt stadd i kassan. Man får nypa sig i armen.

Men jag vill betona. Utan en stark organisation hade vi inte den här sportsliga och ekonomiska stabilitet som vi har idag".

Fördelaktigt avtal med kommunen

En annan ekonomisk framgångsfaktor är renoverade Örebro Isstadion som numera heter Behrn Arena och invigdes för drygt tre år sedan. En varm korv med bröd är utbytt mot VIP-rum och pubar och det råder en helt annan komfort än vad som gällde i den gamla slitna betongbunkern.

Med ett fördelaktigt avtal med Örebro kommun ger arenan en god ekonomi till Örebro HK.

Pontus Gustafsson serverar fakta om en imponerande expansion:

”Säsongen 2010-11 omsatte klubben 17 miljoner, 2011-12 var uppe i 26 miljoner, 2012-13 tog vi ett kliv till 37 miljoner, 2013-14 fantastiska 88 miljoner och 2014-15 når vi 105 miljoner".

Under de senaste fem åren har klubben gått från en lönebudget för spelarna på 6 miljoner till dagens 40 miljoner. Säsongen 2010-11 fanns en handfull heltidanställda i klubben. Idag är antalet dryga 50.

"Så det har verkligen gått med raketfart”.

Bidrar med skattepengar

Klubben har anlitat ett företag (PWC) för att studera vad Örebro hockeyn tillför Örebro Kommun. De har gjort ett djuplodat arbete för att mäta effekterna av verksamheten.

”Vi vill inte konkurrera med skola, äldreomsorg och övrig välfärd. Bara ödmjukt påvisa att vi genererar en massa bra saker till stan. Med all lagenlig skatt betalar vi idag till staten och Örebro Kommun totalt 25 miljoner. Plus vad vi bidrar med i turist, hotell och restaurangnäringen. Det är vi stolta över".

I takt med Örebros framgångarna i SHL har intresset ökat explosionsartat. Behrn Arena tar 5200 åskådare. Beläggningen är denna säsong 99 procent. Känn på den!

"Vi är närande, ej tärande"

Så kommer den obligatoriska frågan. Hur ser ni på framtiden, Pontus?

”Vi har tre mål. 1, att konkurrera om SM-guldet. 2, att spela i Europa. 3, att ta ett samhällsansvar. Lokalt sett vill vi bli betraktad som ett företag gentemot kommunen. Vi är närande, ej tärande. Vi har även tre ledord som vi försöker leva efter. Attraktiv, Öppen och Ödmjuk”.

Örebro hockey är onekligen ett föredöme och en skola för andra klubbar med hög ambition.

Gunnar Svensson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.