Ny krönikör bevakar Premier League

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Spelet visar att man hänger med. Med nya pengar kan nya spelare köpas. Klubben har också en cool, alternativ image, med bl a ligans kanske snyggaste klubbfärger. Det här är klubben som utmanar topplagen i Premier League.
De ansvarar för var sitt Londonlag, tränarna Sam Allardyce i West Ham och Jose Mourinho i Chelsea. Men nu har West Ham för avsikt att utmana etablissemanget – både i England och i Europa. Foto: Alastair Grant, AP Photo/TT

 

West Ham har hamnat i det lugna vattnet mellan toppstrid och bottenstrid. Det syns på engagemanget i spelet, men under säsongen har de imponerat. Speciellt roligt har det varit att se ytterbackarna Creswell och Jenkinson (utlånad från Arsenal) som haft både flyt och tajming i sitt offensiva spel.

Vinst om 10 miljoner pund

I bankböckerna ser det lika positivt ut. Förra året var ett rekordår. De redovisade en vinst på 10 miljoner pund jämfört med 3,5 miljoner pund i förlust året innan. Det beror främst på inkomster från PL:s nya tv-deal, men förklaras även med ökande publikintäkter och sponsorskontrakt. 

Men den stora uppväxlingen ska ske nästa säsong, 2016/17. Då flyttar the Hammers till Olympic Stadium, som kommer att bli den tredje största arenan i Premier League, med plats för 54 000 personer. Störst är Old Trafford, 76 000, och Emirates, 60 000.

Engelska experter pekar på att klubben kan ge Tottenhamn en match om att vara Arsenals huvudkonkurrent i nordöstra London, och att hyreskontraktet för Olympic Stadium var ett första bevis.

Både West Ham och Tottenham var med i affären, men West Ham vann budgivningen. 15 miljoner pund kommer de betala i en klumpsumma, och därefter 2,5 miljoner pund per år. 

Samtidigt hindras Tottenhams eget arenabygge av att ett lokalt företag vägrar sälja sin mark på området.

West Ham mot Europa?

Det ser med andra ord lovande ut, även om de självfallet finns två frågetecken.

Det första är: kan de fylla arenan? De brittiska experterna är oeniga. Vissa hävdar att trots att publiksnittet på Upton Park ligger på hela 97 procent av maxkapaciteten, så kommer det bli svårt för West Ham att fylla de 25 000 extra platserna som Olympic Stadium har. Andra menar att arenauppgraderingen kan vara West Hams steg ut i Europa och engelska toppstriden.

Jag tror på det senare. Det gör även spelsajten Betway. I februari skrev de på ett sponsorkontrakt för 20 miljoner pund – ett rekord för Londonklubben. 

Spelet visar att man hänger med. Med nya pengar kan nya spelare köpas. Klubben har också en cool, alternativ image, som Arsenal, Manchester United och de andra stora klubbarna har förlorat. De har till exempel ligans kanske snyggaste klubbfärger, samma som Aston Villa och Burnley.

Exportabiliteten så att säga är stor. Främst till en mer trendmedveten urban publik i Kina och Japan.

Ägarens nyckfulla beteende

Den andra frågetecknet är: kan de fylla kostymen? Med mycket pengar kan de mesta köpas, men alla klubbar lyckas inte.

Ett talande exempel är Newcastle United som har en stor supporterskara och den nuvarande tredje största arenan, St James’ som tar 52 000 personer. Men ägaren Mike Ashleys nyckfulla beteende, han har flera gånger velat sälja klubben och senare ändrat sig, kan ha hindrat klubben från större framgångar.

För närvarande ägs West Ham av David Sullivan och David Gold, som själv spelat ungdomsfotboll i West Ham, två affärsmän med tuff uppväxt och som bland annat tjänat pengar på pornografi och sexbutiker.

Nyligen gick de ut med ett tiopunkts-program om hur klubben skulle ta steget ut i Europa, där de bland annat lovade att West Ham skulle vara skuldfria inför nästa säsong och rikta in sig på värvningar av ”world class players”.

Ägarna lägger sig i...

Men vem ska bestämma vilka dessa spelare är? Skribenten David Hytner i The Guardian pekar på en spirande konflikt mellan ägarna och tuggummi-tuggande managern Big Sam Allardyce.

Hytner menar att ägarna själva vill bestämma vilka spelare som ska köpas. Till exempel drev David Sullivan igenom den lyckade värvningen av forwarden Diafra Sakho från Boulogne, trots att Sam Allardyce var emot det.

Jag är dock inte orolig för denna konflikt, liknande finns i nästan alla klubbar. De drivs ju av passionerade, starka män. Jag tror att nyckeln är att inte gå för snabbt fram. Inte tro på för snabba framgångar och just vara klok i värvningarna.

Och just nu ser det ut som West Ham har den stabila riktningen in i framtiden.

Om klubben kommer att bli större än lokalkonkurrenten Spurs … ja, det får vi se.

Anders Falkirk

Fakta

Ny krönikör

Jag heter Anders Falkirk och arbetar med content marketing, bland annat som redaktör för Kupé och i Magasinet Fotbolls redaktionsråd. Jag tränar ett flicklag i Reymers, har skrivit en bok om elitsatsning i pojkfotboll, lett ett utvecklingslag i Hammarby…

Men anledningen till att jag skriver denna spalt är dock att jag följer Premier League på nära håll. Passionerat. Tre-fyra gånger dagligen är jag inne på The Guardians och The Telegraphs och andra hemsidor som skriver om engelsk fotboll.

Så när Thomas Ejderhov frågade mig om jag ville skriva en spalt om PL för Idrottens Affärer med fokus på klubbarnas och själva ligans ekonomi, så behövde jag bara ta en klunk kaffe, och cirka tre-fyra sekunders betänketid innan jag sa ja. Självfallet!

Intresset har jag ju, och grundmaterialet flödar som en strid vårflod och är bara några klick bort. Dagligen rapporteras det om tv-avtal, övergångar, varumärkesanalyser, spelarkontrakt, nya och utgående.

Silly Season pågår numera hela året runt. Forbes och andra ekonomimagasin skriver regelbundet om PL och annan internationell fotboll.

Fotboll är idag massivt i media, både traditionell och i sociala medier.

Antalet followers som Manchester United, Barcelona och Real Madrid har på sina facebook-sidor, mellan 6-7 miljoner, får de flesta kommunikationsdirektörer att sucka av avund.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.