En ständig argumentation

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrotten måste alltid argumentera för, och bevisa, sin samhällsnytta in absurdum. I själva verket ska vi tala om att vi är lönsamma för samhället. Och att många av oss mår bra.
"Alla starka skäl för att samhället ska ge idrottsrörelsen sitt stöd, så som folkhälsa, underhållning, integration, demokratifostran o s v kan idrotten ge tack vare sitt starka egenvärde", skriver Karin Mattsson-Weijber. Foto: TT

 

I mitten av nittiotalet lyssnade jag till auktoriteten och professorn Lars-Magnus Engström. Rubriken för anförandet minns jag inte, men hans budskap har funnits med mig sedan dess. Han talade om idrottens egenvärde och idrottens investeringsvärde. 20 år senare är ämnet fortfarande högaktuellt, i tider där allt för många beslutsfattare mest verkar tänka i termer av leverans.

Därför så lockande

De inneboende värdena med att hålla på med idrott, till exempel något så simpelt som att vi gör det för att det är kul, utgör idrottens egenvärde. Lusten och glädjen gör att jag rider flera gånger i veckan, och älskar att åka skidor på vintern. 

Det var därför jag började, och samma drivkraft håller igång mig än idag! 

Kärleken till min sport får mig att kliva upp riktigt tidigt flera morgnar, prioritera bort andra roliga saker och åka till stallet även när vädret är riktigt uselt, eller jag själv är supertrött. Ansvarskänslan påverkar också förstås, efter som det är djur vi håller på med, men framförallt kärleken till hästen och ridsporten.

Och känslan att må bra

Idrottens investeringsvärde handlar mer om överväganden. Bättre hälsa. Snyggare kropp kanske, eller varför inte ett cv som ser bättre ut om jag berättar att jag tränar regelbundet och tar hand om mig själv. Medan egenvärdet skapas av känslan inför och under aktiviteten, handlar investeringsvärdet snarare om det jag förväntar mig att få ut på lång sikt. 

Jag tycker numera visserligen om att springa och brukar njuta av det under vår, sommar och höst – men för att vara helt uppriktig så gör jag nog det mest för att må bra. Investeringsvärdet, alltså.

Lusten, glädjen och nyfikenheten brukar vara anledningen till att barn börjar med idrott. Hittills har i alla fall inte jag träffat på någon sjuåring som anför ”bättre hälsa i framtiden”, som skäl för att få börja spela fotboll.

Idrottens bidrag till samhället

Både egenvärdet och investeringsvärdet är viktiga. Att ha roligt och samtidigt investera i sig själv måste ju vara den perfekta kombinationen. Jag tror att det gäller både för individen, och för föreningen.

Därför är jag oroad över en utveckling där det verkar bli alltmer självklart att idrotten alltid måste argumentera för, och bevisa, sin samhällsnytta in absurdum. Vi ska tala om att vi i själva verket är lönsamma för samhället. Men, frågar någon – det kan väl inte vara fel att göra det? 

Nej, det är inte fel att visa på vårt bidrag till samhället. Men om den förväntat levererade nyttan i förlängningen blir det enda argumentet för ett samhällsstöd till idrottsrörelsen, då blir jag orolig. Idrottsrörelsen står för långt många fler värden för både individen och samhället än vad som är möjligt att mäta och räkna på.

Idrottens starka egenvärde

Det finns en paradox att påminna oss om. Alla starka skäl för att samhället ska ge idrottsrörelsen sitt stöd, så som folkhälsa, underhållning, integration, demokratifostran o s v kan idrotten ge tack vare sitt starka egenvärde. 

• Tack vare att så många vill vara med just för att det är roligt. 

• Tack vare att föreningen blir en mötesplats över traditionella gränser. 

• Och tack vare alla ideella ledare som gör stödet föreningsidrotten till förmodligen en av de mer kostnadseffektiva satsningar kommunerna eller staten kan göra.  

Om ett ”beställar-/utförarperspektiv” får råda, där man från politiskt håll glömmer bort att det är skillnad på att begära att en tjänst ska levereras från någon man köpt den av, och att ge stöd till en demokratiskt uppbyggd och styrd förening som bygger på ideellt arbetande personer – då har vi ett problem. Och det problemet är inte bara idrottens.

Därför måste vi vara riktigt vaksamma på en sådan utveckling.

Kan vi lita på makten?

Att våga stanna upp och fundera över hur viktiga, långsiktiga samhällsvärden och kitt egentligen skapas är nödvändigt, och något jag tyvärr tycker är en tilltagande bristvara idag. Var och en av oss fundera över det egna ansvaret för det.

Men särskilt mycket vilar ansvaret hos de som har makten över en stor del av förutsättningarna för föreningarna, alltså det ekonomiska stödet och infrastrukturen – anläggningar mm.

Som vanligt handlar det mesta om att förstå samband. Idrottsledarna kommer i längden inte att vilja engagera sig om de känner att stat eller kommun tycker sig ha köpt en tjänst av dem som ska levereras. 

De vill lägga sin tid på det de älskar – att leda barn som är nybörjare, att arbeta som förtroendevald i styrelsen, att ansvara för cafeterian en kväll i veckan, eller något annat som behövs för att klubben ska fungera och som de tycker är roligt. Det är egenvärdet som ger investeringsvärdet!

Karin Mattsson Weijber

Anders Karpesjö (inte verifierad)

tis, 2015-04-21 07:52

1. En ständig argumentation

En mycket välskriven och tänkvärd artikel. Men det är viktigt att hålla isär samhälle och stat. Samhället det är alla vi människor, idrottande och motionerande eller vad vi håller på med. Staten det är den politiska makt som vi människor delegerat via val vart fjärde år.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.