En ständig argumentation

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrotten måste alltid argumentera för, och bevisa, sin samhällsnytta in absurdum. I själva verket ska vi tala om att vi är lönsamma för samhället. Och att många av oss mår bra.
"Alla starka skäl för att samhället ska ge idrottsrörelsen sitt stöd, så som folkhälsa, underhållning, integration, demokratifostran o s v kan idrotten ge tack vare sitt starka egenvärde", skriver Karin Mattsson-Weijber. Foto: TT

 

I mitten av nittiotalet lyssnade jag till auktoriteten och professorn Lars-Magnus Engström. Rubriken för anförandet minns jag inte, men hans budskap har funnits med mig sedan dess. Han talade om idrottens egenvärde och idrottens investeringsvärde. 20 år senare är ämnet fortfarande högaktuellt, i tider där allt för många beslutsfattare mest verkar tänka i termer av leverans.

Därför så lockande

De inneboende värdena med att hålla på med idrott, till exempel något så simpelt som att vi gör det för att det är kul, utgör idrottens egenvärde. Lusten och glädjen gör att jag rider flera gånger i veckan, och älskar att åka skidor på vintern. 

Det var därför jag började, och samma drivkraft håller igång mig än idag! 

Kärleken till min sport får mig att kliva upp riktigt tidigt flera morgnar, prioritera bort andra roliga saker och åka till stallet även när vädret är riktigt uselt, eller jag själv är supertrött. Ansvarskänslan påverkar också förstås, efter som det är djur vi håller på med, men framförallt kärleken till hästen och ridsporten.

Och känslan att må bra

Idrottens investeringsvärde handlar mer om överväganden. Bättre hälsa. Snyggare kropp kanske, eller varför inte ett cv som ser bättre ut om jag berättar att jag tränar regelbundet och tar hand om mig själv. Medan egenvärdet skapas av känslan inför och under aktiviteten, handlar investeringsvärdet snarare om det jag förväntar mig att få ut på lång sikt. 

Jag tycker numera visserligen om att springa och brukar njuta av det under vår, sommar och höst – men för att vara helt uppriktig så gör jag nog det mest för att må bra. Investeringsvärdet, alltså.

Lusten, glädjen och nyfikenheten brukar vara anledningen till att barn börjar med idrott. Hittills har i alla fall inte jag träffat på någon sjuåring som anför ”bättre hälsa i framtiden”, som skäl för att få börja spela fotboll.

Idrottens bidrag till samhället

Både egenvärdet och investeringsvärdet är viktiga. Att ha roligt och samtidigt investera i sig själv måste ju vara den perfekta kombinationen. Jag tror att det gäller både för individen, och för föreningen.

Därför är jag oroad över en utveckling där det verkar bli alltmer självklart att idrotten alltid måste argumentera för, och bevisa, sin samhällsnytta in absurdum. Vi ska tala om att vi i själva verket är lönsamma för samhället. Men, frågar någon – det kan väl inte vara fel att göra det? 

Nej, det är inte fel att visa på vårt bidrag till samhället. Men om den förväntat levererade nyttan i förlängningen blir det enda argumentet för ett samhällsstöd till idrottsrörelsen, då blir jag orolig. Idrottsrörelsen står för långt många fler värden för både individen och samhället än vad som är möjligt att mäta och räkna på.

Idrottens starka egenvärde

Det finns en paradox att påminna oss om. Alla starka skäl för att samhället ska ge idrottsrörelsen sitt stöd, så som folkhälsa, underhållning, integration, demokratifostran o s v kan idrotten ge tack vare sitt starka egenvärde. 

• Tack vare att så många vill vara med just för att det är roligt. 

• Tack vare att föreningen blir en mötesplats över traditionella gränser. 

• Och tack vare alla ideella ledare som gör stödet föreningsidrotten till förmodligen en av de mer kostnadseffektiva satsningar kommunerna eller staten kan göra.  

Om ett ”beställar-/utförarperspektiv” får råda, där man från politiskt håll glömmer bort att det är skillnad på att begära att en tjänst ska levereras från någon man köpt den av, och att ge stöd till en demokratiskt uppbyggd och styrd förening som bygger på ideellt arbetande personer – då har vi ett problem. Och det problemet är inte bara idrottens.

Därför måste vi vara riktigt vaksamma på en sådan utveckling.

Kan vi lita på makten?

Att våga stanna upp och fundera över hur viktiga, långsiktiga samhällsvärden och kitt egentligen skapas är nödvändigt, och något jag tyvärr tycker är en tilltagande bristvara idag. Var och en av oss fundera över det egna ansvaret för det.

Men särskilt mycket vilar ansvaret hos de som har makten över en stor del av förutsättningarna för föreningarna, alltså det ekonomiska stödet och infrastrukturen – anläggningar mm.

Som vanligt handlar det mesta om att förstå samband. Idrottsledarna kommer i längden inte att vilja engagera sig om de känner att stat eller kommun tycker sig ha köpt en tjänst av dem som ska levereras. 

De vill lägga sin tid på det de älskar – att leda barn som är nybörjare, att arbeta som förtroendevald i styrelsen, att ansvara för cafeterian en kväll i veckan, eller något annat som behövs för att klubben ska fungera och som de tycker är roligt. Det är egenvärdet som ger investeringsvärdet!

Karin Mattsson Weijber

Anders Karpesjö (inte verifierad)

tis, 2015-04-21 08:52

1. En ständig argumentation

En mycket välskriven och tänkvärd artikel. Men det är viktigt att hålla isär samhälle och stat. Samhället det är alla vi människor, idrottande och motionerande eller vad vi håller på med. Staten det är den politiska makt som vi människor delegerat via val vart fjärde år.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.