Här är finallagens svagheter och styrkor

Söndag eftermiddag smäller det. SM-final i hockey. Klassiska Skellefteå AIK mot uppstickaren Växjö Lakers. Bäst av sju matcher innan den ärorika Le Mat pokalen ska delas ut.
Men först. Båda klubbarna har gjort en sagolik resa de senaste fem-sex åren. Skellefteå har under den tiden dominerat svensk hockey. Det är de senaste två årens SM-vinnare. Nu har de chansen till ett äkta hat-trick.
Däremot är det första finalen för Växjö. Inget märkligt i det. Klubben föddes 1998 i nuvarande skepnad och började då i division 4. Därför rena Åshöjdens BK.
Nära konkurs
Gemensamt är att de har varit nära konkurs i modern tid. Speciellt Skellefteå var riktigt illa ute våren 1997 när laget spelade i näst högsta serien, Allsvenskan. Men traditionens makt betyder mycket, inte minst i i den här regionen.
Därför gick ett antal företagare samman och räddade klubben. Bokstavligen fem i sju då till och med de mest inbitna fansen hade gett upp.
2008 var också Växjö tungt skuldbesatt, men kanske inte lika akut nära konkurs. Men goda råd var dyra. Ett antal personer med ordförande Anders Öman i spetsen gick själva gick in välbehövligt kapital efter ett stormöte med sponsorer och supporters i gamla isladan i Växjö.
Skulderna kunde regleras och det blev en nystart som saknar motstycke. Allra mest nu med en plats i SM-finalen.
Affärsmannen Anders Öman ska hedras för att Lakers är den dagens framgångsrika klubb. Han har gjort ett hästjobb på sidan om sargen!
Liknande lönebudgetar
Nu är båda föreningarna eller bolagen stadda i kassan och ska spela om SM-guld. Imponerande!
Det är numera två klubbar med respektabla lönebudgetar. Skellefteå 41,5 miljoner. Växjö 42 miljoner.
Skellefteå med renoverad moderna Skellefteå Kraft Arena. Växjö invigde nya Vida Arena 2011 med kapacitet för 5 750 åskådare.
Växjö har förresten döpts till ”Arena-Staden” med tanke på kommunens satsningar på idrottsarenor.
Och vinnare är...
Hur går det då? Vem vinner?
Jag har roat mig med att syna trupperna, bedöma svagheter och styrkor i de båda lagen. Och på sista raden, ja, där finns en vinnare.
Jag kan redan nu avslöja att det är jämnt. Tror nämligen att denna final inte avgörs förrän efter sex-sju matcher.
Betygsättningen är 1-10 poäng.
Erfarenhet
Skellefteå 9.
Växjö 5.
Här ”vinner” Skellefteå, tveklöst, med finalspel de fyra senaste åren, med vinst i två senaste. Klubben Växjö är oerfaren. Men underskatta inte att många av deras spelare har spelat om medaljer i andra klubbar.
Målvakter
Skellefteå 6.
Växjö 8.
Utgår ifrån att förstakeeprarna spelar. Skellefteås Markus Svensson har gjort det oerhört bra som kommit upp till denna nivå. Det trodde jag inte för fem-sex år sedan då han var en hygglig allsvensk målvakt och inte mer. Växjös Christopher Nilstorp har också gått den långa vägen. Malmökille som har spelat upp Rögle till SHL, vunnit SM-guld med Färjestad och även AHL-mästerskapet (NHL:s farmarliga) förra säsongen med Texas Stars. Han är en vinnare!
Försvarsspel
Skellefteå 7.
Växjö 8.
Håller Växjö som strået vassare. Lite striktare och med något flera spelare som tar defensivt ansvar. Finländaren Teemu Laakso är en av SHL:s bästa defensiva backar.
Anfallsspel
Skellefteå 8
Växjö 7
Skellefteå är bättre i det långa loppet. Ständigt med fart och intensitet. Växjö toppar kan jämföras med Skellefteås, men saknar samma kontinuitet. Förmodligen utslagsgivande när matcherna som i den här finalen kommer tätt.
Spel i underläge, boxplay
Skellefteå 8.
Växjö 8.
Jämnt skägg.
Spel i överläge, powerplay.
Skellefteå 8.
Växjö 6.
Skellefteå har mera spets i offensiven. Patrik Zackrisson som ett exempel. Som lag betraktat har de en förmåga att hitta lösningar med snabb fart.
Coacher
Skellefteå 6.
Växjö 7.
Bedömningen görs utifrån konsten att matcha laget under match och gäller inte det långsiktiga att bygga upp fysik etc. En final är här och nu. Det gäller att vinna nästa period och därför har ”benchcoaching” en oerhörd betydelse. Möjligen avgörande i denna final.
Båda (Hans Wallson/Skellefteå och Sam Hallam/Växjö) är ganska svenska i synen på att matcha laget. Vill alltså gärna ”rulla runt” på hela manskapet. Men båda har utvecklats de senaste åren.
Sportchefer
Skellefteå 9.
Växjö 9.
Både Lasse Johansson i Skellefteå och Henrik Evertsson i Växjö är skarpa hjärnor. Båda mångåriga i positionen. Jobbat konsekvent med sina idéer och har belönats med fantastiska framgångar. Just de två är kanske den största anledningen i respektive klubb att nå SM-final.
Skellefteå svenska mästare
Betygsättningen blev 61-58 i Skellefteå favör. Betyder alltså att de är svenska mästare, simple as that. Nja, det blir en kamp. Som sagt, det avgörs i sjätte-sjunde matchen.
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.