Klubbarna gör faktiskt vinst

Räkenskaperna för PL-säsongen 2013/14 är klara och för första gången på 16 år gör alla 20 klubbarna tillsammans en vinst på 2,5 miljarder kronor (198 miljoner pund). Detta ska ställas mot säsongen innan då 12 av de 20 klubbarna gick med förlust.
Trots bortglömda lyxbilar
Så vad beror detta på? Rekorddyra tv-rättigheter och andra sponsorkontrakt och en finansiell nykterhet tack var det det tidigare, främst av klubbarna, hårt kritiserade finansiella fair play-reglerna från Fifa (Uefa?). Enligt engelska The Guardian så steg spelarlönerna bara med 5 procent medan vinsterna i klubbarna boomade med 22 procent.
Detta kanske kan överraska många läsare då vi hela tiden får läsa om rekordtransfers, löjligt höga spelarlöner, och klagomål på bortskämda spelare som både glömmer bort sina working class roots och var de parkerat den senast köpta lyxbilen.
Och den finansiella framgången är spridd. Ta till exempel den mest brittiska av klubbar, Stoke. Deras omsättning ökande från 871 (67 miljoner pund) till 1,3 miljarder kronor (98 miljoner pund)! Största inkomstkälla var tv-rättigheterna, 990 miljoner kronor (76 miljoner pund). Spelarlönerna stod för 62 procent av omsättningen. Vinsten 2014 blev 52 miljoner kronor (4 miljoner pund), mot en förlust på 400 miljoner 2013 (31 miljoner pund).
Ändå en befogad oro
Så allt borde vara bra. Åtta av de 20 rikaste klubbarna i världen återfinns i Premier League, och vi borde få en galnare silly season än på länge med nya rekordtransfers, som pumpar upp ligan med ytterligare megastjärnor och superlöften.
Nästa säsong kommer bli sportsligt intressantare och ännu hetare. Arsenal kommer troligen på allvar utmana Chelsea, och de klubbar som tar sig ut i Europa kommer ta revansch för sina misslyckanden under nuvarande säsong. Och kampen om de åtråvärda CL-platserna kommer stå mellan allt fler klubbar.
Jo, så kommer det bli, men samtidigt är det nåt som skaver. Som halvbritt och PL-älskare känner jag oro. Främst för att grundprodukten har tappat känslan, bland annat för att klubbarnas gemensamma girighet och vinstbegär inte känner några gränser.
Nu protesterar fansen
I år har jag tyvärr inte hunnit att resa över och se matcher live, men de brittiska tidningarnas rapporter om en döende läktarkultur stämmer överens med det jag själv har upplevt. Den enkla förklaringen är att de unga och engagerade supportrarna, de som skapar stämningen, inte har råd med de svindyra biljetterna.
Jag är inte ensam om känna denna oro. Förbittringen bland supportrarna är stor. Samtidigt som man engagerar sig för laget, förstår man inte varför biljettpriserna ständigt höjs, och speciellt i detta läge då klubbekonomin verkar tryggad.
Arsenals och Liverpools fans har gått samman och protesterat och tidigare i år rullade Crystal Palaces supportrar ut en stor banderoll på Selhurst Park, på vilken man protesterade mot styrelse och ägare. Texten löd: ”Share the wealth, Pigs”.
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.
Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med 300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.