Klubbarna gör faktiskt vinst

Räkenskaperna för PL-säsongen 2013/14 är klara och för första gången på 16 år gör alla 20 klubbarna tillsammans en vinst på 2,5 miljarder kronor (198 miljoner pund). Detta ska ställas mot säsongen innan då 12 av de 20 klubbarna gick med förlust.
Trots bortglömda lyxbilar
Så vad beror detta på? Rekorddyra tv-rättigheter och andra sponsorkontrakt och en finansiell nykterhet tack var det det tidigare, främst av klubbarna, hårt kritiserade finansiella fair play-reglerna från Fifa (Uefa?). Enligt engelska The Guardian så steg spelarlönerna bara med 5 procent medan vinsterna i klubbarna boomade med 22 procent.
Detta kanske kan överraska många läsare då vi hela tiden får läsa om rekordtransfers, löjligt höga spelarlöner, och klagomål på bortskämda spelare som både glömmer bort sina working class roots och var de parkerat den senast köpta lyxbilen.
Och den finansiella framgången är spridd. Ta till exempel den mest brittiska av klubbar, Stoke. Deras omsättning ökande från 871 (67 miljoner pund) till 1,3 miljarder kronor (98 miljoner pund)! Största inkomstkälla var tv-rättigheterna, 990 miljoner kronor (76 miljoner pund). Spelarlönerna stod för 62 procent av omsättningen. Vinsten 2014 blev 52 miljoner kronor (4 miljoner pund), mot en förlust på 400 miljoner 2013 (31 miljoner pund).
Ändå en befogad oro
Så allt borde vara bra. Åtta av de 20 rikaste klubbarna i världen återfinns i Premier League, och vi borde få en galnare silly season än på länge med nya rekordtransfers, som pumpar upp ligan med ytterligare megastjärnor och superlöften.
Nästa säsong kommer bli sportsligt intressantare och ännu hetare. Arsenal kommer troligen på allvar utmana Chelsea, och de klubbar som tar sig ut i Europa kommer ta revansch för sina misslyckanden under nuvarande säsong. Och kampen om de åtråvärda CL-platserna kommer stå mellan allt fler klubbar.
Jo, så kommer det bli, men samtidigt är det nåt som skaver. Som halvbritt och PL-älskare känner jag oro. Främst för att grundprodukten har tappat känslan, bland annat för att klubbarnas gemensamma girighet och vinstbegär inte känner några gränser.
Nu protesterar fansen
I år har jag tyvärr inte hunnit att resa över och se matcher live, men de brittiska tidningarnas rapporter om en döende läktarkultur stämmer överens med det jag själv har upplevt. Den enkla förklaringen är att de unga och engagerade supportrarna, de som skapar stämningen, inte har råd med de svindyra biljetterna.
Jag är inte ensam om känna denna oro. Förbittringen bland supportrarna är stor. Samtidigt som man engagerar sig för laget, förstår man inte varför biljettpriserna ständigt höjs, och speciellt i detta läge då klubbekonomin verkar tryggad.
Arsenals och Liverpools fans har gått samman och protesterat och tidigare i år rullade Crystal Palaces supportrar ut en stor banderoll på Selhurst Park, på vilken man protesterade mot styrelse och ägare. Texten löd: ”Share the wealth, Pigs”.
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.