Klubbarna gör faktiskt vinst

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Allt borde vara bra. Allt borde kunna firas med champagne i styrelserum och bland supportrarna på den lokala puben.
Hull Citys Robbie Brady försöker ta bollen från Arsenals Jack Wilshere i en av många täta och välbesökta matcher i Premier League. Men trots att klubbarna gör vinst för första gången på 16 år höjer de biljettpriserna. Nu protesterar fansen på många håll. Foto: Lynne Cameron, PA/TT

 

Räkenskaperna för PL-säsongen 2013/14 är klara och för första gången på 16 år gör alla 20 klubbarna tillsammans en vinst på 2,5 miljarder kronor (198 miljoner pund). Detta ska ställas mot säsongen innan då 12 av de 20 klubbarna gick med förlust.

Trots bortglömda lyxbilar

Så vad beror detta på? Rekorddyra tv-rättigheter och andra sponsorkontrakt och en finansiell nykterhet tack var det det tidigare, främst av klubbarna, hårt kritiserade finansiella fair play-reglerna från Fifa (Uefa?). Enligt engelska The Guardian så steg spelarlönerna bara med 5 procent medan vinsterna i klubbarna boomade med 22 procent. 

Detta kanske kan överraska många läsare då vi hela tiden får läsa om rekordtransfers, löjligt höga spelarlöner, och klagomål på bortskämda spelare som både glömmer bort sina working class roots och var de parkerat den senast köpta lyxbilen. 

Och den finansiella framgången är spridd. Ta till exempel den mest brittiska av klubbar, Stoke. Deras omsättning ökande från 871 (67 miljoner pund) till 1,3 miljarder kronor (98 miljoner pund)! Största inkomstkälla var tv-rättigheterna, 990 miljoner kronor (76 miljoner pund). Spelarlönerna stod för 62 procent av omsättningen. Vinsten 2014 blev 52 miljoner kronor (4 miljoner pund), mot en förlust på 400 miljoner 2013 (31 miljoner pund).

Ändå en befogad oro

Så allt borde vara bra. Åtta av de 20 rikaste klubbarna i världen återfinns i Premier League, och vi borde få en galnare silly season än på länge med nya rekordtransfers, som pumpar upp ligan med ytterligare megastjärnor och superlöften. 

Nästa säsong kommer bli sportsligt intressantare och ännu hetare. Arsenal kommer troligen på allvar utmana Chelsea, och de klubbar som tar sig ut i Europa kommer ta revansch för sina misslyckanden under nuvarande säsong. Och kampen om de åtråvärda CL-platserna kommer stå mellan allt fler klubbar.

Jo, så kommer det bli, men samtidigt är det nåt som skaver. Som halvbritt och PL-älskare känner jag oro. Främst för att grundprodukten har tappat känslan, bland annat för att klubbarnas gemensamma girighet och vinstbegär inte känner några gränser. 

Nu protesterar fansen

I år har jag tyvärr inte hunnit att resa över och se matcher live, men de brittiska tidningarnas rapporter om en döende läktarkultur stämmer överens med det jag själv har upplevt. Den enkla förklaringen är att de unga och engagerade supportrarna, de som skapar stämningen, inte har råd med de svindyra biljetterna.

Jag är inte ensam om känna denna oro. Förbittringen bland supportrarna  är stor. Samtidigt som man engagerar sig för laget, förstår man inte varför biljettpriserna ständigt höjs, och speciellt i detta läge då klubbekonomin verkar tryggad.

Arsenals och Liverpools fans har gått samman och protesterat och tidigare i år rullade Crystal Palaces supportrar ut en stor banderoll på Selhurst Park, på vilken man protesterade mot styrelse och ägare. Texten löd: ”Share the wealth, Pigs”.

Anders Falkirk

Fakta

Fifas Financial Fair Play tillkom för att förhindra att privata miljardärer skulle gå in med egna pengar i en klubb och värva spelare med pengar ur egen ficka, att större ägare skulle ge överdimensionerade sponsorskontrakt - och att klubbar inte skulle ta för stora lån, som de inte kan betala tillbaka.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.