Miljarders hockeydollar på spel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ishockey är stekhet mitt i sommaren bland palmerna utanför Florida Panthers hemmaarena BB&T Center utanför Miami. Miljarders dollar står på spel när den årliga draften genomförs.
Connor McDavid pratar med journalister inför helgens NHL-draft. Connor är rankad etta av alla spelare och Edmonton Oilers blir hans framtida klubb. Foto: Darren Calabrese, The Canadian Press via AP/TT

 

NHL-draften är en stor händelse i Nordamerika. Ett omfattande arbete har pågått i två-tre år, talanger har studerats in i minsta detalj. Klubbarna har vardera sju-åtta heltidsanställda scouter som var och en ser 150-200 matcher per säsong. Om det så är i Byske eller Vladivostock.

De sista besluten

Klubbarna satsar oerhört mycket på att hitta nästa generation spelare och den här verksamheten kostar runt tio miljoner per klubb.

Här hemma kan vi följa ceremonin via Viasat som sänder direkt från klockan ett natten mot lördagen.

Vad du ska veta är att de flesta spelare som förväntas bli valda i första rundan har varit i Florida sedan i början av veckan. Då sker den sista scoutingen och de flesta blir intervjuade under veckan av ett 20-tal av NHL-klubbarna som en slutkläm. Sedan fattar man beslut om vem man ska prioritera.

Storpublik följer draften i timmar

Draften alternerar mellan NHL-städerna och genomförs alltid i respektives hemmaarena. Nu är turen kommen till Miami för en egentligen utdragen historia. Jag vet för jag har varit på plats fem gånger.

Ändå  sitter 15-20 000 personer på läktarna och följer skådespelet och allt direktsänds av en mängd TV-kanaler i USA och Kanada.

Det här med att tinga en ung spelare är en modell som gäller i alla de större sporterna i USA och Kanada. Ishockeyn startade 1963, men i dag finns motsvarande talangjakt även amerikansk fotboll, baseball och basket. 

Ett skådespel

Spelarna har inte mycket att säga till om. Men de är glada över att vara utvalda och vet vad som gäller. Här väljer inte spelarna, det gör klubbarna. De bestämmer så länge inte spelaren är äldre än 22 år. Därefter kan en spelare komma till NHL odraftad.

De 30 NHL-klubbarna tingar alltså rättigheter till spelare som måste vara fyllda 18 år, senast 15 september, och i ett försök att jämna ut kvalitén i NHL väljer sämsta klubben först medan och den bästa klubben får vänta till allra sist. Sju rundor genomförs och i varje väljer varje klubb vardera en spelare.

Åter, det är ett riktigt skådespel. Varje klubb har ett eget bord på isen och där trängs runt 25 personer, klubbens representanter, rådgivare, scouter och allt vad det nu är. Allt genomförs via ett minutiöst planerat program för att få det till en show och uppnå PR-effekter. 

Tre svenskar högt rankade

I fjol valdes två svenskar i första rundan, William Nylander och Adrian Kempe. Plus två tjecker (David Pastrnak och Jakub Vrana) som säsongerna innan spelat juniorhockey i Sverige. I år förväntas två-tre svenskar bli uppropade i första rundan. Joel Eriksson Ek, Färjestad, Gabriel Carlsson, Linköping och Jacob Larsson, Frölunda är högst rankade.

Den spelare som beräknas gå först av alla är Connor McDavid. En oerhört hypad forward från kanadensiska juniorligan OHL. Amerikanske backen Jack Eichel från Boston University är ansedd som tvåa.

Det finns många seriösa rankinglistor, sånt gillar nordamerikanarna. De flesta listorna stämmer ganska bra, i synnerhet under den första rundan. Det är sällan det sker några stora överraskningar i valen.

De glömdes

Men det finns en del exempel på svenskar som blivit "glömda" i Draften. Tänker på Henrik Zetterberg och Henrik Lundqvist. Båda valdes sent, nämligen först i sjunde rundan. Förra landslagsbacken Kim Johnsson valdes 1994 av New York Rangers som allra sista spelare. Då ska vi veta att på den tiden var det tolv rundor. Det här bevisar att scouting kan vara svårt.

I år väljer Edmonton först, därefter Buffalo, Arizona, Toronto och Carolina. Så hockeytokiga Edmonton-fans går redan nu omkring i klubbtröjorna med namnet McDavid på ryggen. Han är tänkt som en frälsare.

Ifjol valdes kanadensiske backen Aaron Ekblad som etta av Florida Panthers och gick direkt in i laget,  vilket är ganska ovanligt att en 18-åring lyckas med. Men han har gjort succe och utsågs tidigare i veckan till "Rookie of the year", eller Calder Trophy som den utmärkelsen kallas.

Gunnar Svensson

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.