Karriären efteråt desto värre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Inom elithockeyn finns det två stora svårigheter för en spelare. När du är 18-20 år och ska slå dig in i A-laget, eller när du är 36-37 och ska hålla dig kvar i etablissemanget. Vi lägger till ett tredje hinder – när karriären är över.
Det går bra så länge karriären pågår. Matchen efteråt är värre för åtskilligt flera, oavsett om de har varit stjärnor eller ej. Foto: TT

 

Den här artikeln ska jag ägna åt faran över att inte vara förberedd när det hela är slut. Jag har koncentrerat mig på hockeyn, men självklart är det lika i andra idrotter. Vi talar om proffs, alltså de som haft idrotten som yrke sedan juniortiden.

Strålkastarna slocknar

Under den aktiva tiden går hockeyspelaren till jobbet med applåder. De är ständigt påpassad och då inte bara omgivna av positiv kritik. Speciellt i lite mindre städer där SHL klubben är ortens mest populära företeelse. 

Men den dagen när spelaren slutat är det helt andra villkor som råder. Då är det knappt någon som lyser med ens en ficklampa. 

Spelaren har haft en roll som hockeyspelare. Nu blir han till en person som ska ut i samhället och yrkeslivet. Till en vardag som vederbörande oftast inte är förberedda på och utan behörighet till något yrke. I många fall endast en halvfärdig gymnasieutbildning att visa upp.

För att få mera insikt har jag talat med Mattias Norström. I dag en klok och erfaren 43-åring som har varit varit med om hela resan. 

Back i alla år, Huddinge och AIK i början, 77 landskamper med Tre Kronor, 903 matcher i NHL med New York Rangers, Los Angeles Kings och Dallas Stars, han var för övrigt lagkapten i LA Kings.

Spelarna lever i en bubbla

Mattias vet och han känner till baksidan strålkastaren.

”Det går inte att blunda för att problemen blir många för spelare när karriären är över. Nu talar jag i första hand om NHL eftersom det är där jag spelat mestadels.

Man lever i sin bubbla. Man är omgiven av människor (coacher, management etc) som säger att man enbart ska fokusera på hockeyn och inget annat. Träna, matcha, ät och sov hockey. Gör du inte det så står andra spelare i kö för att ta din plats.

Detta är inget gnäll eller självömkan från mig, absolut inte, jag återger bara verkligheten och kanske en förklaring till hur många är naiva inför vad som väntar då sista matchen är spelad”.

17-18-åringarna måste informeras

Mattias Norström menar att det är naivt att tro att klubbarna ska ta ett större socialt ansvar. 

”Alltså, att de ska puffa för en civil utbildning och att spelarna ska förbereda sig för omställningen. Klubbarna har varken organisation eller någon prioritet kring det. Spelarna är anställda i ett nöjeshjul där det gäller att vinna och underhålla.

Sedan är det svårt att plugga vid sidan av spel i NHL eller SHL. Du är helt uppslukad av hockeyn.

En väg vore att betydligt bättre informera 17-18 åringen om vad som väntar efter karriären. Om de nu är mottagliga för det”.

Tjänar 22 miljoner i snitt

NHL spelarna tjänar grova pengar. I dag är snittlönen 2,6 miljoner USD/säsong, alltså 22 miljoner kronor. Det vet riskkapitalisterna som uppvaktar många spelare. Men ofta är bl a investeringar en fallgrop för en okunnig spelare.

”Investeringar sker med en kapitalbyrå som skaffat sig en relation med spelaren. ”Du är ju van med risker, så varför inte satsa på dessa aktier.” Investeringen går sedan i fel riktning, men spelaren investerar i ytterligare pengar när byrån säger ”du har ju ändå pengar så du klarar dig”. Spelaren är stolt och svarar ”Absolut, inga problem.” 

Visst, jag generaliserar kring de som förlorar pengar, men det är en del av hela NHL-drömmen. De litar på sin ”kompis”. Men sen finns det naturligtvis spelare med god rådgivning”.

Dubbel ett stort problem

Spel och dobbel är ett utbrett problem i NHL. Under den aktiva karriären spelar många mycket och ofta. Det är stora summor på casino, nätpoker m m och just på nätet är det enkelt då ingen ser dig i en lokal. Ett klick i sin ensamhet på sin kammare kan betyda en förlust på 50 000 kr.

”Tyvärr tar många med sig vinnarmentaliteten efter karriären då livet blir lite tråkigare och de saknar jobb. De är fortsatt tävlingsinriktade och beredda att ta risker. Men det är en sak att riskera på isen, en annan att satsa på ett område där de saknar kunskap.

Det finns åtskilliga NHL-svenskar som har förlorat stora summor på spel av olika format”.

Överskattar sig själva

Mattias Norström menar att spelarna lurar sig själva och tror att de har attraktion även på arbetsmarknaden efter karriären. De blir ofta hyllade när de framträder på en sponsorträff med omdömen som ”kul att prata med dig och ”Vi inom näringslivet har mycket att lära av idrotten.”

”Men egentligen är man inte speciellt attraktiv. Plus att man själv är både otrygg och icke komfortabel i en ny situation kombinerat med att man känner att man saknar utbildning”.

Apropå investeringar. Mattias själv har nyligen köpt in sig i Börjesson Båt i Saltsjö Dunäs utanför Stockholm. Här har han har blivit delägare tillsammans med båtföretaget Nimbus. Företaget har tre anställda och omsatte cirka 8 miljoner i fjol på försäljning av begagnade båtar, vinterförvaring och försäljningsförmedling.

”Vid sidan av hockeyn har båtar alltid varit mitt stora intresse. Jag har bl a seglat Gotland Runt. Det här företaget har jag känt länge. Det ligger granngårds från mitt hem och jag känner mig trygg i investeringen.

Ska man köpa in sig i ett företag ska man kunna en hel del om branschen och ha både ett engagemang och passion i jobbet. Allt detta har jag för sjön och båtar”.

Mattias Norström gillar vatten. Tidigare jobbade han som hockeyspelare på fruset vatten. Nu är det vanligt vatten som gäller.

För andra har vattnet antingen brustit eller varit för djupt.

Gunnar Svensson

En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Diverse saker bland Sven-Göran ”Svennis” Erikssons tillhörigheter har auktionerats ut. 177 objekt såldes för ungefär 1,3 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet från dagarnas auktioner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.