Tage, 83, har gjort sitt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En ståtlig portal med texten ”I Tages spår”. Tage Näslund 83 år, är en av alla dessa vardagshjältar inom idrotten. Nu har han gjort sitt.
Solnedgång över sjön i Vilhelmina. Nu tycker Tage Näslund att han har gjort sitt. Fyllda 83 år slutar han och någon annan får ta över jobbet med skidspåren. Foto: Johan Gunséus /

 

Det blåser i Bergbackatjärn. Det glittrar i toppen på småvågorna och ackompanjeras av fåglarnas varningsläte om att en människa närmar sig. Den rejält timrade stugan är lika med ordning, reda och ett välkomnande som känns bra. 

Att det finns spår

Skidstadium står det på stugan och jag ler lite. Jag slog upp Enirokartan och skrev in Vilhelmina Skidstadium men tyckte inte att något stämde när jag insåg att det var Moras skidstadium jag fick upp. Enklast var att följa och lita på anvisningarna (skyltar) efter vägen.

Bredvid stugan finns en ståtlig portal med texten ”I Tages spår”. Tage Näslund 83 år, är en av alla dessa vardagshjältar inom idrotten. I våras blev hyllningsskylten klar till Tage som nu slutar efter många år (18) som ansvarig för elljusspåren i Vilhelmina. 

Han har sett till att alla som åker skidor, från små till vuxna, motionärer liksom elitsatsande ungdomar alltid har tillgång till otroligt fina skidspår, det finns alltid spår dag som kväll, vilket även ger skolorna möjlighet att erbjuda sina elever skidåkning.

"Man där inte av arbete"

”Se på citatet Man dör inte av arbete, man dör nog hellre av leda och olust”, säger Tage Näslund och skrockar.

Det finns ofta doldisar, de som brinner och som jobbar ideelt som aldrig får någon större bekräftelse eller erkännande för sina insatser. 

Här i Tages fall så finns det tredjeparthjältar. De som inte sitter i styrelsen, inte är ledare eller är aktiva utan hjälper till i det fördolda.  I mina föreningar kan det vara någon som bakar bullar till avslutningen, knyter skridskor första halvtimmen på träningen, ser till att elden brinner för att alla ska hålla värmen, samlar ihop kvarterets ungar och skjutsar dem till träningen till de som håller slyn borta från löparspår och spikar ihop tillfällig utrustning.

Det är alltför sällan som de får ett reportage på sportsidorna. De som jobbar i det fördolda som får bekräftelsen i barns glittrande och tacksamma ögon. Som ser till att tävlingen blir en kopia av en riktig för att ge alla samma förutsättningar.

En typisk snökanonskörare 

Tänker på föräldrar och ledare som brinner för sporten så mycket att de är uppe på nätterna och kör snökanoner och pistmaskiner så båda vuxna som barn kan åka skidor både utför som plattmark. 

Så när du ser en kollega med röda ögon, halvsnorig och med håret på enda så kan det vara en nattlig snökanonskörare och inte en nattsuddare.

Själv har jag varit engagerad inom motorsporten och som tävlingsledare. Ibland har jag funderat över varför det är resultatet av de tävlande som är mest intressant när sanningen är att de inte ens kan beträda banan utan ett väl utfört arrangemang. Men krasst så blir det ingen tävling utan de tävlande heller så det går hand i hand. 

För att arrangera en tävling så krävs det folk, funktionärer med olika utbildningar och licenser även de som kan sköta inträden och parkering. Ambulans eller bårbil, vattenbilar, bärgningsfordon samt förare till dessa. Chefsfunktionärer som domare, depå, teknisk, postering, banchef och tävlingssekreteriat. Speaker, miljöansvarig, matansvarig för funktionärerna och en massa andra som jobbar under dem. Ja, runt 100 funktionärer går det åt till en tävling. 

Med eller utan bekräftelse

När man står där som tävlingsledare den aktuella dagen så är det jobbet rätt enkelt om man jämför med jobbet innan. Hur många av dessa 100 funktionärer får bekräftelse, uppmärksamhet och ett tack för en bra tävling. De lägger ned tid, engagemang och brinner för det. 

Som att få hjälpa en förare ur en rullad bil, sedan att få den på hjul kan bemötas av en argsint person helst om domaren ger honom en svart flagg för osportsligt körning. Tack är inte det ord man får höra i det läget. 

Men ändå så finns vi där, tävling efter tävling, år efter år för vi brinner för sporten – 100 vardagshjältar som sällan uppskattas.

Där och då, platsen eller sporten, det spelar mindre roll, vi är där.

Lisbet Olofsson

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen