Tage, 83, har gjort sitt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En ståtlig portal med texten ”I Tages spår”. Tage Näslund 83 år, är en av alla dessa vardagshjältar inom idrotten. Nu har han gjort sitt.
Solnedgång över sjön i Vilhelmina. Nu tycker Tage Näslund att han har gjort sitt. Fyllda 83 år slutar han och någon annan får ta över jobbet med skidspåren. Foto: Johan Gunséus /

 

Det blåser i Bergbackatjärn. Det glittrar i toppen på småvågorna och ackompanjeras av fåglarnas varningsläte om att en människa närmar sig. Den rejält timrade stugan är lika med ordning, reda och ett välkomnande som känns bra. 

Att det finns spår

Skidstadium står det på stugan och jag ler lite. Jag slog upp Enirokartan och skrev in Vilhelmina Skidstadium men tyckte inte att något stämde när jag insåg att det var Moras skidstadium jag fick upp. Enklast var att följa och lita på anvisningarna (skyltar) efter vägen.

Bredvid stugan finns en ståtlig portal med texten ”I Tages spår”. Tage Näslund 83 år, är en av alla dessa vardagshjältar inom idrotten. I våras blev hyllningsskylten klar till Tage som nu slutar efter många år (18) som ansvarig för elljusspåren i Vilhelmina. 

Han har sett till att alla som åker skidor, från små till vuxna, motionärer liksom elitsatsande ungdomar alltid har tillgång till otroligt fina skidspår, det finns alltid spår dag som kväll, vilket även ger skolorna möjlighet att erbjuda sina elever skidåkning.

"Man där inte av arbete"

”Se på citatet Man dör inte av arbete, man dör nog hellre av leda och olust”, säger Tage Näslund och skrockar.

Det finns ofta doldisar, de som brinner och som jobbar ideelt som aldrig får någon större bekräftelse eller erkännande för sina insatser. 

Här i Tages fall så finns det tredjeparthjältar. De som inte sitter i styrelsen, inte är ledare eller är aktiva utan hjälper till i det fördolda.  I mina föreningar kan det vara någon som bakar bullar till avslutningen, knyter skridskor första halvtimmen på träningen, ser till att elden brinner för att alla ska hålla värmen, samlar ihop kvarterets ungar och skjutsar dem till träningen till de som håller slyn borta från löparspår och spikar ihop tillfällig utrustning.

Det är alltför sällan som de får ett reportage på sportsidorna. De som jobbar i det fördolda som får bekräftelsen i barns glittrande och tacksamma ögon. Som ser till att tävlingen blir en kopia av en riktig för att ge alla samma förutsättningar.

En typisk snökanonskörare 

Tänker på föräldrar och ledare som brinner för sporten så mycket att de är uppe på nätterna och kör snökanoner och pistmaskiner så båda vuxna som barn kan åka skidor både utför som plattmark. 

Så när du ser en kollega med röda ögon, halvsnorig och med håret på enda så kan det vara en nattlig snökanonskörare och inte en nattsuddare.

Själv har jag varit engagerad inom motorsporten och som tävlingsledare. Ibland har jag funderat över varför det är resultatet av de tävlande som är mest intressant när sanningen är att de inte ens kan beträda banan utan ett väl utfört arrangemang. Men krasst så blir det ingen tävling utan de tävlande heller så det går hand i hand. 

För att arrangera en tävling så krävs det folk, funktionärer med olika utbildningar och licenser även de som kan sköta inträden och parkering. Ambulans eller bårbil, vattenbilar, bärgningsfordon samt förare till dessa. Chefsfunktionärer som domare, depå, teknisk, postering, banchef och tävlingssekreteriat. Speaker, miljöansvarig, matansvarig för funktionärerna och en massa andra som jobbar under dem. Ja, runt 100 funktionärer går det åt till en tävling. 

Med eller utan bekräftelse

När man står där som tävlingsledare den aktuella dagen så är det jobbet rätt enkelt om man jämför med jobbet innan. Hur många av dessa 100 funktionärer får bekräftelse, uppmärksamhet och ett tack för en bra tävling. De lägger ned tid, engagemang och brinner för det. 

Som att få hjälpa en förare ur en rullad bil, sedan att få den på hjul kan bemötas av en argsint person helst om domaren ger honom en svart flagg för osportsligt körning. Tack är inte det ord man får höra i det läget. 

Men ändå så finns vi där, tävling efter tävling, år efter år för vi brinner för sporten – 100 vardagshjältar som sällan uppskattas.

Där och då, platsen eller sporten, det spelar mindre roll, vi är där.

Lisbet Olofsson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.