Det här vill alla slippa

Vad kostar det klubbarna i minskad publik och lägre intäkter när råa överfall blir allt vanligare? Tröttnar föräldrarna att ta med sina tioåringar till arenan för att se elithockey? Vad ska de unga spelarna tro och tänka när deras förebilder agerar på rinken på ett sätt som inte är acceptabelt?
Karriären krossas
Och vad händer med de spelare som drabbas och kanske måste ge upp sina karriärer? Elitspelarna har försäkringar via ett kollektivavtal med Unionen och en del har kanske privata försäkringar. Det är väl gott och väl att ha ett bra försäkringsskydd, men det uppväger inte den glädje som en spelare känner genom att vara en del av ett ishockeylag.
En glädje som krossas när en motståndare respektlöst på ett eller annat sätt tacklar en spelare mot huvudet.
Flera har tvingats sluta. En ständig huvudvärk gör tillvaron på gränsen på gränsen till outhärdlig.
Som Hammarbys 21-årige målvakt Josef Nilsson som efter fem hjärnskakningar (den första när han var 17 år) tvingats lägga av. Han vågade inte fortsätta.
Vill inte se spelare knockas
Jag kan inte tänka mig att publiken går på ishockey för att se spelare knockas. Det kanske kostar en barnfamilj på fyra personer, två vuxna och två barn, totalt 1 500 kronor för att uppleva en SHL-match.
De vill naturligtvis se kamp, intensivt spel, hårda tacklingar och mål. Och känna en glädje efteråt. Det blir helt annorlunda när en spelare måste bäras ut på bår eller stöttas till omklädningsrummet på vacklande ben.
Att publiksnittet i SHL minskat med drygt 300 åskådare, jämfört med förra säsongen, måste oroa klubbarna. Det är miljoner kronor som har försvunnit.
Det är förstås svårt att ge något entydig förklaring, men känslan är att det allt råare klimatet på rinkarna har betydelse.
Varför har det då blivit så här? Ishockeyförbundet menar att spelarna är för dåliga, att det allt högre tempot gör att många inte hänger med, varken när det gäller att försvara sig mot en tackling eller dela ut en. Att hockeyförbudet går ut och säger att många spelare är för dåliga är anmärkningsvärt i sig även om det säkert stämmer, med tanke på att det finns 150 unga svenska spelare i NHL, AHL och KHL.
Straff verkar inte avskräcka
Oavsett, det går inte försvara det beteende som många spelare visat upp den här hösten, och det är bra att disciplinnämnden har skärpt straffskalan.
Tyvärr verkar det ändå inte avskräcka spelarna från brutala påhopp, som senast när Färjestads Ole-Kristian Tollefsen huvudtacklade HV:s Magnus Tedenby med åtta matchers avstängning som följd, varav två omvandlas till böter på 47 000 kronor. Tollefsen var den 20:e spelaren den här hösten som blev bestraffad.
Påverkades han inte alls av de 19 tidigare händelserna?
Det är alltså gott och väl att spelarna får sina straff, men jag tycker att klubbarna, ledare och tränare, måste ta ett större ansvar. Utöver avstängning och böter måste klubbarna tänka över om det inte är rimligt att dra in lönen för en spelare som inte kan göra sitt jobb på grund av en avstängning.
Utebliven lön, det skulle ge resultat.
Risk bli hånfullt avfärdad
När man ser på hockeyn i det här perspektivet vet jag att många så kallade experter hånfullt avfärdar såna här tankar.
”Hockeyn är en kampsport, spelarna måste lära sig att se upp, måste tåla en och annan snyting och i princip resa sig upp och köra vidare”, brukar det heta från vissa håll.
Men rena överfall ska ingen acceptera, inte ens de mest inbitna påhejarna som inte vill se vad som händer.
Redan nu har det gått för långt. Det finns ett antal elitspelare som efter upprepade huvudsmällar tvingats sluta karriären i förtid, med rädsla för att få men för livet. Däremot, de vårdslösa spelare gör sig skyldiga till nya övergrepp...
Det faktum att i år har det bara i SHL utdömts 101 matchers avstängning för huvudtacklingar, det visar att gränsen är passerad. SHL:s ledning och klubbarna måste agera.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen