Jag skäms lite, men...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De som anmäler sig till matcherna ska anstränga sig, ta det på allvar helt enkelt. Och jag ska erkänna något som jag skäms lite för; det händer att jag går in och tittar i serietabellerna för att se hur våra lag ligger till…
Tjejer och killar - och serietabeller, det är inte helt okomplicerat. Snarare tvärtom. Här berättar Karin Book hur kluven hon känner sig inför villkoren. Foto: TT

 

Jag har hittills skrivit mina krönikor i egenskap av kulturgeograf verksam inom idrottsvetenskapen. Den här krönikan skriver jag i egenskap av fotbollsmamma, före detta tävlingsidrottare och lektor i idrottsvetenskap. Utifrån mitt perspektiv, inte barnens.

Då blir vissa utpekade

Jag kan bli både nervös och exalterad när mina barn spelar fotbollsmatcher. Jag tycker att det är roligt när pojkarnas lag vinner. Jag tyckte inte att det var roligt när ett av lagen förlorade stort i alla matcher de spelade i serien förra året. 

Jag gläds om de ligger bra till och kollar lite på möjligheterna att klättra. Och där går det snett. För inte är det väl så att det spelar någon roll om 10-åringar eller 11-åringar ligger först eller sist i serien. 

Att ligga bra till i serien bygger nästan alltid på ett visst mått av toppning och fiffel med speltider. Det i sin tur gör att en del barn känner sig utpekade som dåliga och sannolikt tappar intresset och sugen ganska snart. Och så får det ju inte gå till inom barn- och ungdomsidrott.

Det avgörande syftet

Jag lyssnade tidigt i höstas på Björn Eriksson, förbundschef på Stockholms fotbollförbund. Han berättade om deras strategier för att komma tillrätta med tävlingshets, selektering och rangordning inom barn-och ungdomsfotbollen. 

En av åtgärderna var att sluta registrera resultat/poäng i serierna upp till 13 års ålder. En del av mig tyckte att detta kändes lite trist, för mig som engagerad supporter, men den andra delen insåg att det fanns fördelar. 

Varje match skulle vara en fristående fotbollsaktivitet där det förvisso kanske finns ett vinnande lag där och då, men efteråt spelar det ingen roll. Då finns det ingen anledning att smygtoppa. 

Jag hoppades då att Stockholms FF:s initiativ skulle lyftas också nationellt och så har sedan skett, vilket betyder att många vuxna från 2017 kommer slippa tjuvkika på tabellerna och peppa sina barn inför serieavgörande matcher. 

Erkänner, jag är kluven

SvFF:s beslut har dryftats i flera artiklar här i Idrottens Affärer. Således behöver jag egentligen inte dra upp frågan igen, i synnerhet då jag själv är kluven, men det ovanstående leder mig vidare till en fråga som jag tycker är viktig, nämligen vem som engagerar sig, styr och tycker till om svensk idrott.

Ni har nog förstått att jag vet att det är fel att vara intresserad av resultat när det gäller barn – här vill jag dock understryka att jag talar om mig som förälder och uttalar mig således inte om barnens intresse av att tävla och registrera resultat.  

Jag predikar gärna behovet av lekfullhet, inkludering, samvaro, glädje etc som de värden idrotten bör bygga på, i högre utsträckning än prestation och tävling. 

Men som lektor i idrottsvetenskap är jag inte bara intresserad av att kritiskt granska idrotten som fenomen, utan jag är också intresserad av idrott och idrott förknippar jag med tävling, spänning och nerv. 

Många vinnarskallar

Jag är själv en gammal idrottare, närmare bestämt en friidrottare. Och ser jag mig om bland kollegor i den idrottsvetenskapliga forskar- och utbildningsvärlden så delar många den bakgrunden, det vill säga de har själva idrottat på en relativt hög nivå. Om vi fortsätter ut och tittar på dem som arbetar med idrottsfrågor utanför universitet och högskolor är mönstret detsamma. 

Inom idrottsförbund av olika slag arbetar i hög utsträckning före detta idrottare, som ledare och tränare i idrottsföreningar arbetar eller engagerar sig föga förvånande främst före detta idrottare, till tjänster på fritidsförvaltningar rekryteras inte sällan före detta idrottare eller föreningsaktiva o s v. 

De flesta människor som arbetar med idrottsfrågor och med att skapa goda förutsättningar för en bra idrottsrörelse är vinnarskallar och tävlingsmänniskor när det kommer till idrott. 

Inte för att roa oss

Resultatet riskerar att bli att hjärta och hjärna drar åt olika håll. Vi har god kunskap om problem och möjligheter inom idrotten, men samtidigt gillar vi det som ibland utmålas som problemet inom idrotten. 

Egentligen är vårt tävlingsintresse när det kommer till barn- och ungdomsidrott ganska ointressant. Det ska ju inte vara för att roa oss som barnen strider på planen eller i spåret. 

Jag inledde denna krönika med att den är skriven utifrån mitt perspektiv, inte barnens, när det i själva verket är barnens perspektiv, tankar och idéer som är de intressanta i sammanhanget.

Karin Book

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.