Flera skäl till att de nobbade

Tre Kronor stöp i kvartsfinalen i senaste VM . Inte minst därför att så många NHL-spelare tackar nej till att medverka.
Låt oss titta närmare på anledningar och varför den här nya situationen har uppstått.
Frågan är inte så enkel som att det enbart bygger på förbundskaptenens relation med svenska spelare i NHL. Det är vad många tycks tro, nej, spörsmålet är bredare än så.
Illavarslande trend
Till årets VM i Moskva kom knappt ingen etablerade svenska NHL-spelare.
Skadeskäl? Visst, men förmodligen inte i den utsträckning som angavs.
Av de få NHL-spelare som överhuvudtaget kom så räknar jag enbart Mikael Backlund som etablerad. Han har sju NHL säsonger med Calgary Flames. Även Detroits Gustav Nyquist är på väg att etablera sig.
Men de större namnen uteblev. De som gör skillnad.
Det är ju inget nytt. Med få undantag har det funnits en illavarslande trend i många år. Ett undantag var när tvillingarna Sedin kom till VM i Stockholm 2013. Då blev det guld...
Förenklad diskussion
Det blir förenklat när media utbrister ”de måste ställa upp för Sverige.” Jag tror ingen NHL-svensk säger nej för att de ogillar Sverige eller Tre Kronor.
Däremot tror jag på flera anledningar.
Förutom turneringar som OS och kommande World Cup har Tre Kronors värde devalverats.
Numera är omsättningen av spelare i Tre Kronor under en säsong så stor att exklusiviteten är avsevärd mindre.
Men eftersom vi i år hade 87 svenskar som spelade i NHL måste förbundskaptenerna experimentera med många oerfarna SHL-spelare under turneringar och landskamper innan VM.
På 80-talet hade vi betydligt färre NHL-spelare. Då fanns 15-16 SHL-spelare som var givna till ett VM. Därmed var det svårare att ta en plats i en vanlig landskamp och det innebar en betydligt mindre omsättning i truppen.
Andra villkor numera
Tre Kronor är fortfarande stort för våra spelare i SHL. Ingen tackar nej till en landskamp. Än mindre till ett VM. En stor anledning är att Tre Kronor är en språngbräda till NHL.
Men, och det är en väsentlig skillnad jämfört med tidigare, när spelare väl kommit till NHL och etablerat sig så behövs inte Tre Kronor i samma utsträckning.
Det är tufft att spela i NHL. 82 grundseriematcher kräver sin tribut. Helt säkert ett skäl till att vissa känner sig tom i tanken och tackar nej.
Dessutom, spelarna blir bortskämnda med livet i NHL.
Det är inte deras eget fel. Jag tänker på privatjet till alla bortamatcher, förstklassiga hotell, oftast 18-20 000 åskådare på matcherna, allt top of the level.
Med all respekt för Tre Kronor och deras arrangemang kring ett VM, men NHL-spelarna ser VM som en B-turnering.
De är egna företagare
Numera är stjärnspelare i lagsporter lite som sin egen företagare. De bygger sitt varumärke och lagtänkandet blir allt mindre.
Det smärtar att tvingas konstatera det, men så är det.
Tyvärr är det så här det fungerar år 2016. Individualismen frodas och det är så långt ifrån hur spelarna tidigare resonerade.
Zlatan Ibrahimovic är en ytterlighet, han spelar ännu i landslaget.
Dock:
Samtidigt ställer många andra nationers etablerade spelare upp i VM. Alexander Ovechkin i Ryssland ett av många exempel. Måhända har stoltheten till Moder Svea falnat. Känns som att i andra hockeyländer råder större patrioism. Inte minst Canada och USA.
Tro inte att svenskarna nobbar Tre Kronor beroende på dåliga relationer med ledningen i Tre Kronor. Generellt har inte spelarna haft några större problem där genom åren. Många NHL-spelare har kanadensiska coacher som inte kommunicerar med dem på en hel säsong.
Krävs utbildning från förbundet
Slutligen, jag känner väl frontfigurerna kring utveckling på hockeyförbundet, Tommy Boustedt och Henrik Haraldsson, männen bakom Juniorutredningen 2002 som ledde till JVM-guld och utveckling av svensk hockey.
Men uppenbarligen måste kommande landslagsspelare prepareras för att förstå vikten av att betala tillbaka till svensk hockey. Det ska betonas vid olika samlingar, på det viset bygger man en mångårig kultur mellan spelarna och Tre Kronor.
Under landslagssamlingar med ålderslagen 16-20 borde man ha genomgångar av typ:
- Landslagsspel är din ”betalning” till de ideella ledare som har hjälpt dig till att nå så här långt.
- När du drar på dig landslagströjan upplever du en mycket speciell känsla. Var stolt, och tacksam.
- Du kommer ur svensk hockeys folkrörelse. Glöm inte att den historiken bidrar till din framgång.
- Värdet av svenska framgångar. Det motiverar andra, ledare och spelare. Du är en del av kedjan.
- Säg aldrig nej till VM om du inte har verkliga skäl. Ett nej ändå väcker frågetecken om vem du egentligen är...
Mest lästa just nu
Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.
I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.
Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar