De vet inte hur man ska göra

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ber du ungdomar att exempelvis hoppa jämfota, sida till sida, på ett ben, göra kullerbytta eller sparka, så måste de först veta vad du menar med orden och sedan träna på det...
Ungdomar vet inte längre hur de ska göra inför uppmaningen att hoppa och studsa. Så illa ärdet. Foto: TT

 

Debatten om ungdomsidrott eller varför inte skolidrott ska pågå ständigt. Jag lovar, det finns alla skäl. Alla.

Själv har jag varit på föredrag och lyssnat till Dr Dean Kriellar som pratar om  physical literacy. Tänker inte uppehålla mig med vetenskap eller forskning som ligger bakom utom mer om budskapet.

Idiotiskt, jo, men...

Först så finns det ingen bra översättning på ”physical literacy”. Vad det handlar om är att vi måste lära barn och ungdomar att röra på sig. Kan låta både nedvärderande och idiotiskt för barn/ungdomar rör sig hela tiden, tycker vi. Men vad vi tycker har inte så mycket med verkligheten att göra.

Verkligheten är att deras möjlighet att röra på sig har minskat drastiskt.

Hur långt från huset/boendet släpper vi kidsen idag? Vi skjutsar dem till skolan om vi kan eftersom det finns både farliga vägar, farliga människor och ”farlig väderlek” som regn och snö. 

Och inte minst, det kräver mindre planering och sparar tid på morgonen för oss vuxna.

Skillnad det

Jag kan höra pappas röst eka genom min benstruktur som resonans när han mässar om fyra km skidåkning till skolan på vintern samt samma cykelväg på sommaren. 

Som barn cyklade vi iväg till kompisarna för att se om de var hemma, inte ringde jag före och bestämde en tid, och sedan hem igen. Friheten var så mycket större – ”kom inte hem förrän pappa är hemma från jobbet, då blir det middag, ut med er”. 

Det där med ”ut med er” innebar att vi tillsammans med grannpojkarna (det var tio hus i byn och vi var fem ungar kids. De bodde 5 km in, vi klättrade och balanserade på höskullen, kastade sten på gäddorna som lurade vid bäckkanten, sparkade boll och cyklade mellan varandra på grusväg väldigt många gånger per dag. Vi hade en plåsterrulle som var gigantisk  och det klipptes plåsterformer varje dag. 

De vet inte hur man gör!

Dean Kriellar menar att sådant här sker inte idag. Barn och ungdomar har inte lärt sig termologin eller rörelserna. Ber du dem att hoppa jämfota, sida till sida, på ett ben, göra kullerbytta, sparka, överarmskast till att springa i fyrkant, balansera på en bräda så måste de först veta vad du menar med orden och sedan träna på det. 

För dem låter det underligt att träna på sånt som de egentligen inte behöver. Och vi äldre tycker att de egentligen bara ska kunna, eller hur.

Vinsten blir ännu större när barnen stärks, får självförtroende av att prova och känna sig stolta när de klarar det. Då kan de sporras och lägga till ett moment.  Barnen/ungdomarna växer med uppgiften och observera nu att detta sker utanför/innan föreningen kommer in och börjar träna någon idrott.

Då blir det inget roligt

Kan du fånga, hoppa, simma, kasta och springa, kommer du att kunna välja på fotboll, basket, volleyboll, squash, badminton, rugby och tennis.

Kan du fånga, hoppa, springa, simma och kasta, kommer du att kunna välja på baseball, bowling, fotboll, rugby.

Kan du fånga, hoppa, springa, kasta och simma, kommer du att kunna välja på att simma, dyka, vattenpolo, kajak, segla och surfa.

Att främja barns lek, att röra sig i olika riktningar(sidled, bakåt och framåt), balansera och koordinera, kasta/fånga på olika sätt, hoppa på olika sätt är ett bra sätt att skapa en känsla av frihet, lycka, gemenskap och självförtroende.

Men slutar man känna denna kombination så slutar man att motionera eller idrotta. Är det därför så många flickor/kvinnor slutar när de kommer upp i puberteten? Dr Dean Kriellar påstår det! 

Har man brist på att kunna röra sig i olika riktningar, hoppa på olika sätt, balansera och kasta så blir det inget roligt att motionera och idrotta senare. För i hans forskning visar det sig att flickorna är sämre på dessa rörelser än vad pojkarna är i samma ålder. 

Det borde inte vara någon skillnad. Det borde överhuvud taget inte finns någon skillnad i någon bemärkelse.

Och så ska vi givetvis ha skolgymnastik. Där, om någonstans, skapas vanor och beteenden för hela livet.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.