Sverige ifrågasattes starkt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Många i lokalen nickade instämmande. ”Den svenska idrotten är inget föredöme” sa en person och jag hann lagom hämta mig inför nästa åsikt ”den svenska idrottsrörelsen är den värsta dinosaurien av alla idrottsrörelser”.
Redan i början av 2015 kom LO med en rapport "Modellen som klev ut genom ett fönster", som handlar om den svenska modellens framtid. I dag gäller det i hög grad även idrotten. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Chocken var nästan total. Det här hände i Köpenhamn på en stor konferens för ett tag sen.

Jag erkänna att jag blev minst sagt förvånad. 

Beskrivs som en dinosarie

Att det finns en växande kritik mot idrotten i Sverige är helt uppenbart i min egen studie och något jag stöter på hela tiden, men att detta är välkänt också i övriga Europa kom lite som en överraskning. 

Vi som länge trott att ”vi varit föredömet"... Så är ”vi” i själva verket en dinosaurie.

Nyligen skrev Björn Eriksson i en krönika att det strategiarbete som Riksidrottsförbundet just påbörjat med sikte på år 2025 bland annat grundar sig i den kritik som idag riktas mot idrottsrörelsen och dess oförmåga att leva upp till en rad samhällsmål. 

På RF:s hemsida beskrivs bakgrunden till Strategi 2025 på följande sätt: “Vi lever i en värld stadd i snabb, och accelererande, förvandling. Det svenska samhället ser inte ut som det gjorde när idrottsrörelsen föddes för drygt hundra år sedan. Ändå bygger svensk idrott på i stort sett samma principer som den en gång formades i.”

*Ändå en insikt"

Det visar, tasck och lov, på en insikt som idrottsrörelsen länge saknat. Det är tur att vi börjar inse att det finns brister. Det är helt uppenbart att det krävs uppryckning. 

Det var vid den årliga internationella konferensen via European Association for Sociology of Sport i Köpenhamn som hade Sport in the City – Mobility, Urbanity and Social Change som tema som kritiken riktades mot Sverige. 

Det där med konferensteman brukar förvisso bara vara tomma ord, men många sessioner och presentationer berörde temat. Begreppet sport tolkades brett och innefattade allt från föreningsidrott till aktiva transporter. 

Vid ett tillfälle utbrast en av konferensdeltagarna upprört: ”I denna session har ordet sport inte använts en enda gång. Jag tycker att detta är beklagligt med tanke på att det trots allt är en sportkonferens.” 

Själv tycker jag inte att det är beklagligt. Däremot är det viktigt att vi diskuterar förhållandet mellan sport, idrott och allt det andra som vi hellre talar om. 

E-sport utmanar

Många av de presentationer jag lyssnade på handlade just om det andra, det som ses som ett alternativ till mer traditionell idrott. 

En presentation handlade om hur parken Søndermarken i Köpenhamn, eller Fredriksberg om vi ska vara exakta, utvecklats med löpslingor och aktivitetsplatser för självorganiserad aktivitet, men hur de sett att semi-organiserade grupper och kommersiella aktörer börjat använda de offentliga ytorna för sin verksamhet. 

Flera föredrag behandlade olika aspekter av street-sport, till exempel hur dessa organiserades genom sociala medier, betydelsen av Youtube för dess popularitet och hur det kan uppstå en maktkamp i det offentliga rummet. 

En hel session handlade om hälsosam planering och presentationerna i denna behandlade aktiverande planering med fokus på fysisk aktivitet och aktiva transporter, d v s att gå, cykla eller ta sig fram på ett annat fysiskt aktivt sätt.

Finns en tydlig trend

Den här konferensen är inget undantag, utan snarare ett bevis på en tydlig trend.

Idrottsforskare, planerare med flera, liksom befolkningen, är intresserade av fysisk aktivitet, motion, aktiva transport och folkhälsa i bred bemärkelse och inte bara idrott i snäv bemärkelse. Det är bara för idrotten att gilla detta.

Själv presenterade jag resultat från ett uppdrag om hur idrotten (som i föreningsidrotten) hanteras i den kommunala planeringen som jag genomfört på uppdrag av Riksidrottsförbundet. Nästa krönika kommer att behandla detta.

Ett av resultaten av min studie var att det generellt finns en negativ syn på idrotten bland planerare och att ”idrotten är själva problemet” om idrotten inte kommer till tals i planeringen. 

Och åter, när jag plötsligt från olika håll i publiken hörde under den efterföljande frågestunden att ”den svenska idrotten är inget föredöme” (sa en belgare) och ”den svenska idrottsrörelsen är den värsta dinosaurien av alla idrottsrörelser” (sa en holländare), blev jag betänksam. 

Jag har länge varit kritisk mot idrottsrörelsen (och i Sverige finns det en växande kritik), men jag trodde att svensk idrott (den svenska idrottsmodellen) internationellt sett hade ett gott anseende. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.