Bästa sättet att stoppa övergrepp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Patrik Sjöberg och jag föreslår gemensamt en barnidrottsombudsman för att en utredning leder till en fördjupning i ämnet och vi presenterar ett konkret förslag som förbättrar förutsättningarna.
Saila Quicklund och Patrik Sjöberg står bakom förslaget att idrotten borde få en barnidrottsombudsman. Något som IA: s krönikör Dan Persson protesterar emot. Foto: TT

 

Dan Persson kritiserar i sin krönika att jag i egenskap av min roll som idrottspolitisk talesperson för moderaterna, har förslagit att regeringen bör ”utreda förutsättningarna för att inrätta en barnidrottsombudsman”.

RF bör också utredas

Patrik Sjöberg och jag föreslår detta gemensamt, för att en utredning med automatik leder till en fördjupning i ämnet, dess problematik samt presenterar ett konkret förslag som förbättrar förutsättningarna på ett optimalt sätt. Vilken lösning en utredare slutgiltigt skulle presentera vet ingen idag, dock utförs en djupgående översyn på ett stort och viktigt område och detta gynnar alla parter inom idrottsrörelsen.

Dagens RF stadgar bör även genomlysas i samma utredning, då barn– och ungdomar inom idrottsrörelsen märkligt nog har ett sämre rättsskydd än de som befinner sig utanför idrottsrörelsen.

Angående preskriptionstid framgår följande i RF:s stadgar: påföljd av förseelse får inte åläggas någon om inte förseelsen anmälts för bestraffning senast inom två månader (!) från det förseelsen begicks eller blev känd. Detta är mycket anmärkningsvärt, när vi vet att preskriptionstiden för t.ex. sexuellt utnyttjande i samhället för övrigt är 10 år ( enl 35 kap 4§ i Brottsbalken). Lägg därtill också att preskriptionstiden i övriga samhället börjar räknas från det att barnet fyller 18 år!

Många frågor

Varför har idrottsrörelsen särregler som så kraftfullt missgynnar barn- och ungdomars trygghet? Inom skolväsendet finns ett utökat skydd via en anmälningsplikt till socialtjänsten. Varför saknar idrottsrörelsen detta?

Ja, frågorna är många och den utredning som Persson, RF och idrottsminister Gabriel Wikström nu så kraftfullt säger nej till, kan lyfta upp och belysa dessa viktiga frågor.

Kan barnombudsmannen få utökade resurser och mandat att kunna agera inom idrottsrörelsen och i det enskilda fallet? En barnidrottsombudsman är det bästa alternativet med tanke på att över 1 miljon barn- och ungdomar dagligen befinner sig inom vår idrottsrörelse? Det kan en utredning få visa.

Bakgrunden till Sjöbergs och mitt gemensamma utspel härrörs till flertalet fall av kränkningar som nu och tidigare blivit kända inom vår för övrigt mycket värdefulla idrottsrörelse.

Det är också de utsattas egna berättelser om förtvivlan och känsla av svek från de inom idrottsrörelsen som borde ha agerat , men som av olika anledningar inte valde att göra detta.

Det här har också påverkat oss till att vi nu vill lyfta upp denna oerhört viktiga fråga.

Märkligt bemötande

Bris, Friends, Barnombudsmannen och Rädda Barnen arbetar samtliga för unga som på något sätt far illa och FN:s konvektion om barnets rättigheter är central för dessa organisationer. Samtliga uppger att de dock inte har mandat att verka i det enskilda fallet, och här ligger den stora problematiken och som ligger till grund för barnombudsmannadiskussionen.

Vi har många berättelser om hur personer kontaktat ovan nämnda organisationer i hopp om hjälp, men att de där istället har mötts av uppmaningen att de i stället bör vända sig till sin aktuella förening, kommunen alternativt specialidrottsförbundet, vilket inte är tillräckligt för den enskilde!

Persson är kritisk till en barnidrottsombudsman med mandat och tillräckliga resurser som kan stödja barn och ungdomar som kränks inom idrotten, vilket förvånar!

Lägg därtill att RF med dess verksamheter inte skulle belastas av kostnaderna för denna viktiga stödfunktion till idrotten. Att Persson dessutom i sin krönika väljer att raljera om att vi kanske också skulle behöva en ”barnkorvkiosksombudsman” känns sorgligt och kan uppfattas som ett slag i ansiktet på de som har blivit utsatta för övergrepp.

Önskat en värdigare nivå

Hade önskat att vi kunde föra en mer värdig nivå på en viktig diskussion. Vårt förslag stödjs dessutom av många kända, opolitiska idrottsprofiler och det är glädjande, viktigt och visar på behovet av att vi nu åtgärdar en känd problematik.

RF och idrottsminister Wikström hänvisar till att Bris och RF nu har ett samarbete som kompenserar det Sjöberg och jag driver. Noterar då att det extraanslag som Bris har erhållit är villkorade till insatser endast för nyanlända samt stöd för ledare, via en telefonlinje. Bris har glädjande nog själva i en nyligen presenterad artikel i Aftonbladet den 2/1, påtalat behovet av att en barnombudsman måste få mandat att agera i det enskilda fallet och att vi nu måsta ta övergreppen inom idrottsrörelsen på allvar. Den satsning som RF och idrottsministern hänvisar till är lovvärd, men löser överhuvudtaget inte den problematik som vi lyfter fram.       

Kränkningar handlar inte bara om sexuell karaktär. Mobbning, diskriminering, psykiska och fysiska övergrepp av olika slag ingår självklart också i diskussionen kring en barnidrottsombudsman.

Persson talar endast om kostnader för en ny organisation, pekpinnar och glömmer barnperspektivet i sin skrivning. Han vill heller inte ha en politisk inblandning.

Även jag anser att idrotten är och ska vara självständig. Dock har staten mål och riktlinjer för de medel som utdelas. Som ett led i detta pågår nu även en parlamentarisk utvärdering i riksdagen, av de statliga politiska målen för idrotten och denna gång ur ett barn- och ungdomsperspektiv.

Vi kan inte blunda

Jag har förmånen att vara ordförande för denna utvärdering och arbetet som beräknas vara klart under våren är väldigt intressant för både politiken och idrottsrörelsen. Självklart är staten involverad i de satsningar som sker och det märks inte minst i de nya projekt som kopplas till idrott och integration. Staten och idrottsrörelsen ska ha en konstruktiv, bra och nära dialog och detta är viktigt för alla parter.

Jag lyfter personligen också fram idrottens positiva effekter dagligen och jag har i hela mitt liv verkat inom denna fantastiska rörelse. Detta har varit i rollen som idrottsutövare, ledare, tränare och senast som förtroendevald inom ett specialidrottsförbund.

Under riksdagens budgetdebatt i december avslutande jag mitt anförande med en kraftfull hyllning till våra 650 000 ideella ledare och idrottsrörelsen i stort. Det är dock av stor vikt att vi ändå inte blundar för de utmaningar och problem som tyvärr ibland uppkommer inom idrottsrörelsen.

Saila Quicklund

Fakta

Läs också Dan Perssons krönika om Saila Quicklunds och Patrik Sjöbergs förslag om en barnidrottsombudsman.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.