En liten stor man i svensk hockey

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ingen annan svensk är i närheten av Håkan Loob. Han är unik i svensk hockey ur flera bemärkelser. Frågan är vad han hittar på härnäst.
Håkan Loob, här 27 år, vid VM i Wien 1987, hemflugen från Calgary där han sedan avslutade en sex-årig succéfylld sejour för att göra ytterligare sju år. Foto: Jan Collsiöö, Scanpix/TT

 

Håkan Loob mäter 175 cm , men är den störste vi har. Han har vunnit allt som går inom hockeyn. SM-, VM- och OS-guld och som kronan på verket även Stanley Cup. Tala om ett vinnande CV!

Han har fortfarande poängrekordet i SHL från säsongen 1982-83 med 42 mål och 34 assist, alltså 76 poäng! Då ska vi veta att på den tiden spelades enbart 36 matcher i grundserien. På senare år handlar det om dryga 50.

Han är den ende svensk som skjutit 50 mål i NHL och det skedde säsongen 1987-88 med hans klubb, Calgary Flames. 

Hans insatser som spelare är helt enastående!

Toksuccé i Calgary, men återvände

Varför det kändes angeläget att skriva en artikel om Håkan Loob är att han nyligen meddelade att han slutar i Färjestads BK efter 31 år. 

Elva som spelare och 20 år som ledare. En klubb som under den tiden varit ledande i svensk hockey. En av anledningarna stavas, ja just det, Håkan Loob.

Hans karriär liknar inte något annan bland svenska hockeyspelare.

1979-83 slog han igenom i Färjestad, och värvades sedan till Calgary där han gjorde sex säsonger och återvände egentligen för tidigt till Färjestad för spel 1989-96.

Just det att han gjorde toksuccé i Calgary, men ändå flyttade hem för att fortsätta karriären i Färjestad, fortfarande motiverad och skadefri, det skiljer honom från alla andra. 

Till råga på allt blev han sedan framgångsrik ledare i klubben! 

Lämnade Slite som 17-åring

Håkan föddes 1960 i Slite på Gotland. Hans far kommer från Estland. Loob betyder på estländska skapare. Tala om ett passande för denna ikon.

Redan som 17-åring flyttade Håkan till fastlandet då han värvades av Karlskrona och blev snabbt en ”het” spelare i hockey-Sverige. 

Många åkte och tittade på honom. Däribland Frölunda. De skickade gamle landslagsmannen Leif ”Blixten” Henriksson till Karlskrona för att få en scouting-rapport.

Blixten kom hem till Göteborg och sa, skröna eller ej, ”De har stuckit benen fel i honom. Han är för liten. Det blir ingenting.” Hmm, scouting är svårt. 

Håkan Loob hamnade i stället i Färjestad inför säsongen 1979-80. Deras dåvarande sportchef Olle Öst kunde scouting. Håkan själv berättar:

”Olle var var känd som en driven förhandlare. Jag fick 1500 spänn i månaden som ingångslön. Agenter fanns inte på den tiden. Men jag var nöjd”.

Människan Håkan Loob

Jag har känt Håkan i 25-talet år. Vi har haft våra duster i hans sportchefsroll och i min agentroll, gällande förhandlingar om spelaravtal. Ibland hänt att kommunikationen varit bruten i veckor/månader. Men den har alltid återupptagits.

Jag ringde Håkan häromdagen. Han satt in bilen på väg till ett möte.

Har du tid 15-20 minuter?

- Absolut, Gunnar. Vad vill du? 

I vanlig ordning, trevlig och rakt på. Min första fråga var självklar, varför slutar du i Färjestad?

- Känner ett ansvar för Färjestads BK inför den kommande utvecklingen. Därför känns det naturligt. Det krävs stenhårt jobb i min roll för att kunna konkurrera om medaljer. Då är det bättre att klubben tar in nytt blod.

Från 8 till 40 miljoner

Loob tillträdde som sportchef 1996 i Färjestad. Vad var er omsättning då?

- Cirka 30 miljoner, i dag cirka 150.

Er lönebudget då?

- Runt 8 miljoner, nu cirka 40.

Något nytt jobb i tankarna?

- Nej, inget nytt jobb klart. Nu jobbar jag åt Färjestad säsongen ut, sen får vi se..

Vad strävar du efter?

- Jag älskar ju hockeyn, så... Är redan involverad i EHC, en ny organisation som kämpar för klubbhockeyn i Europa. Vi har redan drygt 70 föreningar anslutna och kämpar för att klubbarna ska få mera ekonomisk vinning av varje mästerskap som arrangeras av Internationella Ishockeyförbundet. Idag har klubbarna ingen återbäring alls för att de lånar ut spelarna till landslag och turneringar.

Ena Europa

Att titta utanför Sverige, att ge och få hjälp har Håkan alltid brunnit för. Han vill se hockeyvärlden växa och att nationerna stödjer varandra. Håkan var även med och drev bildandet av Champions Hockey League. 

- Att bara bevaka varandras egna intressen, leder inte till någon utveckling. Vi måste hjälpas åt.

- Det är bra för alla om hockeyn växer i typ länder som England, Frankrike och Italien.

Höjdpunkter

Stanley Cup-guldet med Calgary Flames 1989 var naturligtvis magiskt för honom.

Dina höjdpunkter inom svensk hockey?

- Som spelare SM guldet 1981, det gav Färjestad en enorm framtidstro.

- Som ledare, ja, vill nog säga SM gulden 1997 och 1998. Då jag tillträdde som sportchef 1996 så blev vi en uttalat proffsklubb. Hockey för hela slanten gällde. Vi var lite föregångare vad det gällde att att heltidsanställa spelare och belönades med två raka SM guld.

- En annan milstolpe var när vi totalrenoverade Löfbergs Arena för 130 miljoner kronor, den stod klar 2001 och med den blev vi en modernare klubb.

Stora ledare

Många stora ledare har passerat revy hos Färjestad. Inte minst landsfadern för svensk hockey, Arne Strömberg som var tränare i FBK åren 1969-75.

Håkan, snart 57 år, vilken tränare har betytt mest under din tid i FBK?

- Conny Evensson. En tränare med både värme och auktoritet.

Övriga ledare?

- Bröderna Kjell och Lars Glennert, legendarer i i sporten. Kjell, salig i åminnelse, var ordförande i Färjestad i 36 år på raken.

Slutligen, hur slutar den här säsongen för Färjestad?

- Minst semifinal. Men vi vill naturligtvis vinna.

Gunnar Svensson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.