1 000 boende får 2 100 gäster

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Näringslivet, kommuner, regionen och arrangörerna vill tillsammans bygga upp något som också ger utdelning i form av uppmärksamhet och PR, skriver Karin Mattsson Weijber.
Åre blir platsen för utförsåkarnas VM och här i Östersund samlas världens bästa skidskyttar - om ett år och allt inom några veckor 2018. Foto: TT

 

Vi är mitt i en härlig VM-period. Alpina VM i St Moritz pågår för fullt, Skidskytte-VM i Hochfilzen är igång – och som om inte det vore nog så är det dags för Nordiska VM i Lahtis 22 februari. 

Hundratusentals av oss kommer att sitta som klistrade framför någon form av skärm under många timmar de kommande veckorna. Samtalsämnena är givna, och det är en lågoddsare att vi kommer att få uppleva både besvikelser och glädje. Idrott är känslor!

Dubbla VM på hemmaplan

Vad inte så många tänker på är att nästa gång VM i alpint och skidskytte arrangeras är det på hemmaplan. I Åre och i Östersund. Första Super G-racet sker den 5 februari 2019, och när det VM:et är avslutat kommer en paus på ett par veckor innan första skotten avlossas i Östersund.

Två VM, en stor del av ett vinter-OS sett till antalet medaljer, ska vi genomföra världsbäst inom loppet av ett par månader i Jämtlands Län! För en dryg vecka sedan offentliggjordes den OS-utredning som Stockholms Stad låtit genomföra. Inte förrän under hösten vet vi om alla berörda gett klartecken att gå vidare med en ansökan, men redan nu vet vi att IOK fattar beslut om värdstad i juli 2019.

Alltså bara några månader efter att Sverige stått värd för två av de sju VM som i praktiken utgör ett OS. Vad detta sammanträffande kan betyda är omöjligt att veta, men någon nackdel är det knappast.

1 000 boende får 2 100 gäster

Till alpina VM i Åre, Nordens utan konkurrens bästa skidmetropol med drygt 1 000 året runt-boende, kommer 600 aktiva från 70 nationer för att göra upp i 11 medaljevent. Allt bevakas av 1 500 medierepresentanter som bl a ser till att 750 miljoner TV-tittare kan följa dramatiken. För att få allt att hända krävs 1 800 volontärer, och den totala budgeten omsluter närmare 400 miljoner kr. 

En vecka in i mars har en hel del faciliteter flyttats till Östersund och skidskytte-VM. 120 000 besökare beräknas se någon av de 12 tävlingarna, där 350 aktiva från 40 nationer slåss om medaljerna. Mästerskapet bevakas av 600 medierepresentanter som servar 500 miljoner TV-tittare. 750 funktionärer är engagerade. Budgeten omsluter ca 80 miljoner kronor. 

Sammanfattningsvis talar vi om två unika vintersportarrangemang inom en och en halv månad, och med bara 100 km mellan sig. 70 nationer på plats, 200 000 besökare och en miljard TV-tittare. 2 500 ideella funktionärer och långt över tre miljarder i investeringar.

Att vara en motor

Erfarenheten hos båda arrangörerna är aktuell, bara dryga tio år har förflutit sedan det senast begav sig i Åre 2007 och i Östersund 2008. Den här gången händer allt samma år, och därför bestämde sig de båda VM-bolagen för att samarbeta och göra något extra.

World Championships Region Jämtland Härjedalen 2019 (WCR 2019 i dagligt tal) skapades för att ta tillvara denna speciella möjlighet att kraftsamla regionen för att supporta VM:en. Dessutom för att tillsammans med näringsliv och offentlighet arbeta för att fortsätta vara en mästerskapsregion även efter 2019.

Idén med WCR är att manifestera idrottens speciella möjlighet att vara en ännu starkare motor för tillväxt och utveckling.

Att låta det lokala möta det globala på riktigt. Att låta vår idag kanske enda riktigt förenande realtidsupplevelse ta ännu mer plats i utvecklingen av en dynamisk region. För oss känns Kjell A Nordströms resonemang om att allt som inte är storstäder snart blir skräpytor rätt komiskt

Karin Mattsson Weijber

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.

Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.