1 000 boende får 2 100 gäster

Vi är mitt i en härlig VM-period. Alpina VM i St Moritz pågår för fullt, Skidskytte-VM i Hochfilzen är igång – och som om inte det vore nog så är det dags för Nordiska VM i Lahtis 22 februari.
Hundratusentals av oss kommer att sitta som klistrade framför någon form av skärm under många timmar de kommande veckorna. Samtalsämnena är givna, och det är en lågoddsare att vi kommer att få uppleva både besvikelser och glädje. Idrott är känslor!
Dubbla VM på hemmaplan
Vad inte så många tänker på är att nästa gång VM i alpint och skidskytte arrangeras är det på hemmaplan. I Åre och i Östersund. Första Super G-racet sker den 5 februari 2019, och när det VM:et är avslutat kommer en paus på ett par veckor innan första skotten avlossas i Östersund.
Två VM, en stor del av ett vinter-OS sett till antalet medaljer, ska vi genomföra världsbäst inom loppet av ett par månader i Jämtlands Län! För en dryg vecka sedan offentliggjordes den OS-utredning som Stockholms Stad låtit genomföra. Inte förrän under hösten vet vi om alla berörda gett klartecken att gå vidare med en ansökan, men redan nu vet vi att IOK fattar beslut om värdstad i juli 2019.
Alltså bara några månader efter att Sverige stått värd för två av de sju VM som i praktiken utgör ett OS. Vad detta sammanträffande kan betyda är omöjligt att veta, men någon nackdel är det knappast.
1 000 boende får 2 100 gäster
Till alpina VM i Åre, Nordens utan konkurrens bästa skidmetropol med drygt 1 000 året runt-boende, kommer 600 aktiva från 70 nationer för att göra upp i 11 medaljevent. Allt bevakas av 1 500 medierepresentanter som bl a ser till att 750 miljoner TV-tittare kan följa dramatiken. För att få allt att hända krävs 1 800 volontärer, och den totala budgeten omsluter närmare 400 miljoner kr.
En vecka in i mars har en hel del faciliteter flyttats till Östersund och skidskytte-VM. 120 000 besökare beräknas se någon av de 12 tävlingarna, där 350 aktiva från 40 nationer slåss om medaljerna. Mästerskapet bevakas av 600 medierepresentanter som servar 500 miljoner TV-tittare. 750 funktionärer är engagerade. Budgeten omsluter ca 80 miljoner kronor.
Sammanfattningsvis talar vi om två unika vintersportarrangemang inom en och en halv månad, och med bara 100 km mellan sig. 70 nationer på plats, 200 000 besökare och en miljard TV-tittare. 2 500 ideella funktionärer och långt över tre miljarder i investeringar.
Att vara en motor
Erfarenheten hos båda arrangörerna är aktuell, bara dryga tio år har förflutit sedan det senast begav sig i Åre 2007 och i Östersund 2008. Den här gången händer allt samma år, och därför bestämde sig de båda VM-bolagen för att samarbeta och göra något extra.
World Championships Region Jämtland Härjedalen 2019 (WCR 2019 i dagligt tal) skapades för att ta tillvara denna speciella möjlighet att kraftsamla regionen för att supporta VM:en. Dessutom för att tillsammans med näringsliv och offentlighet arbeta för att fortsätta vara en mästerskapsregion även efter 2019.
Idén med WCR är att manifestera idrottens speciella möjlighet att vara en ännu starkare motor för tillväxt och utveckling.
Att låta det lokala möta det globala på riktigt. Att låta vår idag kanske enda riktigt förenande realtidsupplevelse ta ännu mer plats i utvecklingen av en dynamisk region. För oss känns Kjell A Nordströms resonemang om att allt som inte är storstäder snart blir skräpytor rätt komiskt
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar