Bolagiserad fotbollskriminalitet

Yrkeskriminella har tagit sig in i fotbollen. Med löften och hot och med ambitioner att tjäna och tvätta pengar.
Grovt kriminella aktörer har insett att de kan utnyttja en för svagt reglerad marknad och få del av fotbollens strida penningströmmar.
När jag tar upp frågan med Lars-Christer Ohlsson, ordförande för Svensk Elitfotboll (SEF) så låter han, om inte direkt tagen på sängen, så ändå omskakad.
”Det här är väldigt nytt och mycket allvarligt”, säger han.
Det var Fifa, som på EU:s direktiv beslutade att ta bort certifieringen av agenter, en licens och en kontroll som gjorde att fotbollen hade någorlunda grepp om vilka som skötte köp- och försäljningar av fotbollspelare.
EU fattar ju inte sällan beslut med konsekvenser de inte har en aning om.
Agentmarknaden har därmed öppnat dörren för vem som helst att knyta upp spelare, agera mellanhänder, representera spelare och tjäna pengar.
Kriminella aktörer
Hoten mot till exempel fotbollen har tidigare mest handlat om kriminella krafter bakom läktarbråk, hot mot klubbar, mutskandaler, störningar för att påverka matchresultat; mycket föranlett av stora pengar i omlopp på den sjukt växande (och snuskigt marknadsförda) spelmarknaden.
Nya kriminella aktörer agerar nu för att komma åt pengar i samband med spelarövergångar.
De agerar i agenters ställe eller tillsammans med mindre nogräknade så kallade agenter, numera utan yrkeslegitimation.
Det handlar både om att tvätta svarta pengar vita - och att tjäna nya pengar.
De uppvaktar unga spelare och föräldrar. Erbjuder lån och gåvor för att knyta spelare till sig.
De erbjuder ekonomiskt svaga klubbar hjälp med ekonomin för att därigenom få sina svarta pengar vaskade och få dem återbetalda oskyldigt vita.
Fotbollsledare dras därmed utan att förstå rätt in i kriminaliteten.
Oftast är det unga spelarna, 15 -16-åriga talanger, som tillsammans med ivriga föräldrar vill försäkra sig om en väg ut i den professionella världen där pengar finns att hämta.
Träffar ombuden rätt gör de fynd - och drar tvivelaktiga affärer rätt in i de större klubbarna.
Gör något nu!
Sent omsider har svensk fotbolls ansvariga uppmärksammats på problemet. Nu jobbar både SEF och Svenska Fotbollförbundet för att stärka kontrollfunktionerna, väcka klubbarna och med hjälp av polisens nystartade aktionsgrupp mot grovt kriminella i idrottsmiljön förhindra en utveckling som kan gå käpprätt åt skogen om ingenting drastiskt görs.
Agenterna var länge ett illa sett släkte. Det fanns klubbar som länge vägrade förhandla med agenter utan själva skötte spelarövergångarna. Det tog slut när spelare upptäckte att de inte alls fick samma gynnsamma villkor som dem agenterna hjälpt.
Jag minns när Zlatan Ibrahimovic satt på en krog vid Lilla Torg i Malmö när jag kom gående från Centralen på väg hem, han ropade mig till sig och vi pratade en bra stund (det var när han var rätt ny i Ajax i början av 2000-talet) och han beklagade sig då över affären som gav MFF 82,5 miljoner. ”Bra för MFF men jag har bara 8 miljoner om året. Jag har sämst betalt av alla utlandsproffsen i landslaget. Jävla Hasse Borg.”
Lantz´ dubbelspel
Seriösa agenter behövs. Men jag vet att både Jonas Thern och Stefan Schwarz förbannade dem när de upptäckte att Börje Lantz (agenternas Agent) inte bara representerade dem utan fick betalt också av både säljaren (MFF) och köparen (Benfica) och inte bara fick procent av övergångssumman utan också löpande vid varje löneutbetalning. Ungefär som Zlatans Railo som nu undersöks efter affären Pogba/Manchester United.
Det största ansvaret för att sanera, förebygga och hålla borta kriminella element från fotbollens affärer, åvilar elitklubbarna. De flesta av dem har idag inte bara sin egen elitverksamhet utan akademier runt om i sina närområden där de unga talanger finns som utgör målgruppen för denna nya, kriminella verksamhet. De måste agera hårt och bestämt nu.
Drömmen vore licensierade agenter, fria att agera för spelarnas bästa men knutna till vissa klubbar, som gick att lita på och kunde återskapa förtroendet för en bransch som nu är i uppluckring.
Fotbollen måste återinföra certifieringen av agenterna - vad EU än säger.
Lars Christer Ohlsson menar att agenter måste kunna göras återbetalningsskyldiga när de kommit över pengar orättmätigt. Nu har ingen längre kontroll över denna svårövervakare bransch.
Frågan är stor och viktig för fotbollens hela trovärdighet. Och Sverige kan inte agera ensamt.
Hu(l)ka er!
Ett sidospår med svensk anknytning; när den brasilianska fotbollsstjärnan Hulk i fjol somras skrev på för kinesiska Shanghai (där Sven Göran Eriksson var tränare) agerade en Rio-advokat å fyra brasilianska klubbars vägnar vilka skulle ha bonusar eftersom Hulk spelat där.
Mejlkonversationen mellan den kinesiska klubben och den brasilianske advokaten kapades av en hacker från en lägenhet i Turning Torso i Malmö och nio miljoner hamnade på två företagskonton hos Danske Bank och Länsförsäkringar i Malmö. Kriminalitet i aktiebolagsform uppdagades. Bank-id och swish och hela konkarongen. Till synes helt seriöst. Rättegång i Malmö.
Välkomna till Framtiden!
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.
Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med 300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar