Bolagiserad fotbollskriminalitet
Yrkeskriminella har tagit sig in i fotbollen. Med löften och hot och med ambitioner att tjäna och tvätta pengar.
Grovt kriminella aktörer har insett att de kan utnyttja en för svagt reglerad marknad och få del av fotbollens strida penningströmmar.
När jag tar upp frågan med Lars-Christer Ohlsson, ordförande för Svensk Elitfotboll (SEF) så låter han, om inte direkt tagen på sängen, så ändå omskakad.
”Det här är väldigt nytt och mycket allvarligt”, säger han.
Det var Fifa, som på EU:s direktiv beslutade att ta bort certifieringen av agenter, en licens och en kontroll som gjorde att fotbollen hade någorlunda grepp om vilka som skötte köp- och försäljningar av fotbollspelare.
EU fattar ju inte sällan beslut med konsekvenser de inte har en aning om.
Agentmarknaden har därmed öppnat dörren för vem som helst att knyta upp spelare, agera mellanhänder, representera spelare och tjäna pengar.
Kriminella aktörer
Hoten mot till exempel fotbollen har tidigare mest handlat om kriminella krafter bakom läktarbråk, hot mot klubbar, mutskandaler, störningar för att påverka matchresultat; mycket föranlett av stora pengar i omlopp på den sjukt växande (och snuskigt marknadsförda) spelmarknaden.
Nya kriminella aktörer agerar nu för att komma åt pengar i samband med spelarövergångar.
De agerar i agenters ställe eller tillsammans med mindre nogräknade så kallade agenter, numera utan yrkeslegitimation.
Det handlar både om att tvätta svarta pengar vita - och att tjäna nya pengar.
De uppvaktar unga spelare och föräldrar. Erbjuder lån och gåvor för att knyta spelare till sig.
De erbjuder ekonomiskt svaga klubbar hjälp med ekonomin för att därigenom få sina svarta pengar vaskade och få dem återbetalda oskyldigt vita.
Fotbollsledare dras därmed utan att förstå rätt in i kriminaliteten.
Oftast är det unga spelarna, 15 -16-åriga talanger, som tillsammans med ivriga föräldrar vill försäkra sig om en väg ut i den professionella världen där pengar finns att hämta.
Träffar ombuden rätt gör de fynd - och drar tvivelaktiga affärer rätt in i de större klubbarna.
Gör något nu!
Sent omsider har svensk fotbolls ansvariga uppmärksammats på problemet. Nu jobbar både SEF och Svenska Fotbollförbundet för att stärka kontrollfunktionerna, väcka klubbarna och med hjälp av polisens nystartade aktionsgrupp mot grovt kriminella i idrottsmiljön förhindra en utveckling som kan gå käpprätt åt skogen om ingenting drastiskt görs.
Agenterna var länge ett illa sett släkte. Det fanns klubbar som länge vägrade förhandla med agenter utan själva skötte spelarövergångarna. Det tog slut när spelare upptäckte att de inte alls fick samma gynnsamma villkor som dem agenterna hjälpt.
Jag minns när Zlatan Ibrahimovic satt på en krog vid Lilla Torg i Malmö när jag kom gående från Centralen på väg hem, han ropade mig till sig och vi pratade en bra stund (det var när han var rätt ny i Ajax i början av 2000-talet) och han beklagade sig då över affären som gav MFF 82,5 miljoner. ”Bra för MFF men jag har bara 8 miljoner om året. Jag har sämst betalt av alla utlandsproffsen i landslaget. Jävla Hasse Borg.”
Lantz´ dubbelspel
Seriösa agenter behövs. Men jag vet att både Jonas Thern och Stefan Schwarz förbannade dem när de upptäckte att Börje Lantz (agenternas Agent) inte bara representerade dem utan fick betalt också av både säljaren (MFF) och köparen (Benfica) och inte bara fick procent av övergångssumman utan också löpande vid varje löneutbetalning. Ungefär som Zlatans Railo som nu undersöks efter affären Pogba/Manchester United.
Det största ansvaret för att sanera, förebygga och hålla borta kriminella element från fotbollens affärer, åvilar elitklubbarna. De flesta av dem har idag inte bara sin egen elitverksamhet utan akademier runt om i sina närområden där de unga talanger finns som utgör målgruppen för denna nya, kriminella verksamhet. De måste agera hårt och bestämt nu.
Drömmen vore licensierade agenter, fria att agera för spelarnas bästa men knutna till vissa klubbar, som gick att lita på och kunde återskapa förtroendet för en bransch som nu är i uppluckring.
Fotbollen måste återinföra certifieringen av agenterna - vad EU än säger.
Lars Christer Ohlsson menar att agenter måste kunna göras återbetalningsskyldiga när de kommit över pengar orättmätigt. Nu har ingen längre kontroll över denna svårövervakare bransch.
Frågan är stor och viktig för fotbollens hela trovärdighet. Och Sverige kan inte agera ensamt.
Hu(l)ka er!
Ett sidospår med svensk anknytning; när den brasilianska fotbollsstjärnan Hulk i fjol somras skrev på för kinesiska Shanghai (där Sven Göran Eriksson var tränare) agerade en Rio-advokat å fyra brasilianska klubbars vägnar vilka skulle ha bonusar eftersom Hulk spelat där.
Mejlkonversationen mellan den kinesiska klubben och den brasilianske advokaten kapades av en hacker från en lägenhet i Turning Torso i Malmö och nio miljoner hamnade på två företagskonton hos Danske Bank och Länsförsäkringar i Malmö. Kriminalitet i aktiebolagsform uppdagades. Bank-id och swish och hela konkarongen. Till synes helt seriöst. Rättegång i Malmö.
Välkomna till Framtiden!
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar