Cornelia, 23, svensk damtennis nya hopp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Cornelia Listers kvalsuccé i WTA-turneringen i Rosmalen blir förhoppningsvis ett lyft för henne och en sporre för andra svenska framtidshopp.
Svenska Cornelia Lister i match mot tyska Angelique Kerber under Ericsson Open i Båstad. Foto: Emil Langvad / TT

 

Lister, 23 år och rankad 612, gjorde förra sommaren debut på WTA-touren då hon fick wild card till Ericson Open i Båstad och där hon pressade världstvåan Angelique Kerber till ett skiljeset. 

Saken fick stor medial uppmärksamhet.

Att Lister nu för första gången kvalat in till en WTA-turnering ger inte samma genomslag. Ändå är den här prestationen i mina ögon ännu bättre. För även om Lister i Båstad gjorde en härligt respektlös debut ska vi komma ihåg att det skedde mot en motståndare som var skadad och som kastade in handuken efter segern mot hemmafavoriten.

Glömde anmäla sig

På gräset i Rosmalen har Lister kvalat in efter övertygande 2-0-segrar mot spelare rankade 179 och 265.

Och tänk: Cornelia Lister hade glömt att anmäla sig, åkte dit på chans och fick en plats i kvalet då en spelare drog sig ur bara en halvtimme före match.

I första omgången i huvudturneringens ställs Lister mot Natalia Vikhlyantseva, den 74-rankade ryskan som Johanna Larsson besegrade i första omgången i Franska Mästerskapet.

Cornelia Listers framgång är mycket välkommen, naturligtvis främst för henne själv men också för svensk damtennis.

Efter flera års positiva vibbar bland spelarna bakom överlägsna Sverige-ettan Johanna Larsson har första halvan av årets säsong nämligen varit dystrare. Det har främst sin förklaring i att tvåan Rebecca Peterson och trean Susanne Celik lyst med sin frånvaro på grund av efterhängsna skador.

Positiv effekt

Bakom dessa finns ett stort antal löften som fortfarande är lite för långt efter Celik för att kunna ta rygg på topptrion. Därför kan det visa sig mycket värdefullt att en spelare i gruppen bakom plötsligt når framgång. ”Kan hon så kan jag” - med ens öppnas möjligheter till en spin-off-effekt av slaget som vi sett tidigare i svensk tennis.

I det sammanhanget ska vi också komma ihåg att Lister har fem landsmaninnor framför sig på rankningen och att de tre som närmast skuggar henne är några år yngre.

Att Lister så här långt nått betydligt större framgångar i dubbel - rankad 133 och Sverige-tvåa efter Larsson - än i singel gör henne till ytterligare ett i raden av exempel på vilken stor betydelse dubbel kan ha för singelspelet. Dels utvecklar det spelarens register, dels ger framgångar i dubbel ett självförtroende som naturligtvis går att dra nytta av även i singel.

Hoppas talanger lyssnar

Att det finns mängder av spelare som lyckas i singel utan att ha haft några som helst framgångar i dubbel motsäger på inget sätt dubbelns stora betydelse. Jonas Björkman, Jack Sock och Kristina Mladenovic är bara några i raden av stjärnor som kan berätta vilken stor betydelse dubbeln haft för deras singelkarriärer.

Jag hoppas att unga talanger och deras tränare/föräldrar verkligen lyssnar till det. Tyvärr verkar det på sina håll vara si och så med den saken. I juniorturneringar finns det till och med spelare som lämnat WO i dubbeln efter att ha fallit bort bort i singelturneringen. Med den inställningen är det förstås bättre att inte ställa upp alls eftersom tennisintresset ändå inte finns där.

Cornelia Lister har så här långt under säsongen haft mest fokus på dubbelspelet – återstår att se hur hon resonerar efter äventyret i Rosmalen.

Efterlängtad comeback

Rebecca Peterson gjorde förra veckan efterlängtad comeback efter sju månaders uppehåll på grund av armskada. Det blev en kvartsfinal i en 25 000-dollarturnering på ITF-touren. Nu kan den 21-åriga och 212-rankade stockholmskan börja klättringen tillbaka mot 100-bästa-listan som hon varit så nära att ta sig in på.

Det är mycket kul att se 23-åriga Ellen Allgurins namn tillbaka på rankingen. Allgurin debuterade på WTA-touren redan som 15-åring i Båstad där hon gick till andra omgången. Hon var stekhet men svalnade på grund av bland annat efterhängsna skador. 

Nu stiger temperaturen runt henne igen.

 

Jonas Arnesen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.