Cornelia, 23, svensk damtennis nya hopp

Lister, 23 år och rankad 612, gjorde förra sommaren debut på WTA-touren då hon fick wild card till Ericson Open i Båstad och där hon pressade världstvåan Angelique Kerber till ett skiljeset.
Saken fick stor medial uppmärksamhet.
Att Lister nu för första gången kvalat in till en WTA-turnering ger inte samma genomslag. Ändå är den här prestationen i mina ögon ännu bättre. För även om Lister i Båstad gjorde en härligt respektlös debut ska vi komma ihåg att det skedde mot en motståndare som var skadad och som kastade in handuken efter segern mot hemmafavoriten.
Glömde anmäla sig
På gräset i Rosmalen har Lister kvalat in efter övertygande 2-0-segrar mot spelare rankade 179 och 265.
Och tänk: Cornelia Lister hade glömt att anmäla sig, åkte dit på chans och fick en plats i kvalet då en spelare drog sig ur bara en halvtimme före match.
I första omgången i huvudturneringens ställs Lister mot Natalia Vikhlyantseva, den 74-rankade ryskan som Johanna Larsson besegrade i första omgången i Franska Mästerskapet.
Cornelia Listers framgång är mycket välkommen, naturligtvis främst för henne själv men också för svensk damtennis.
Efter flera års positiva vibbar bland spelarna bakom överlägsna Sverige-ettan Johanna Larsson har första halvan av årets säsong nämligen varit dystrare. Det har främst sin förklaring i att tvåan Rebecca Peterson och trean Susanne Celik lyst med sin frånvaro på grund av efterhängsna skador.
Positiv effekt
Bakom dessa finns ett stort antal löften som fortfarande är lite för långt efter Celik för att kunna ta rygg på topptrion. Därför kan det visa sig mycket värdefullt att en spelare i gruppen bakom plötsligt når framgång. ”Kan hon så kan jag” - med ens öppnas möjligheter till en spin-off-effekt av slaget som vi sett tidigare i svensk tennis.
I det sammanhanget ska vi också komma ihåg att Lister har fem landsmaninnor framför sig på rankningen och att de tre som närmast skuggar henne är några år yngre.
Att Lister så här långt nått betydligt större framgångar i dubbel - rankad 133 och Sverige-tvåa efter Larsson - än i singel gör henne till ytterligare ett i raden av exempel på vilken stor betydelse dubbel kan ha för singelspelet. Dels utvecklar det spelarens register, dels ger framgångar i dubbel ett självförtroende som naturligtvis går att dra nytta av även i singel.
Hoppas talanger lyssnar
Att det finns mängder av spelare som lyckas i singel utan att ha haft några som helst framgångar i dubbel motsäger på inget sätt dubbelns stora betydelse. Jonas Björkman, Jack Sock och Kristina Mladenovic är bara några i raden av stjärnor som kan berätta vilken stor betydelse dubbeln haft för deras singelkarriärer.
Jag hoppas att unga talanger och deras tränare/föräldrar verkligen lyssnar till det. Tyvärr verkar det på sina håll vara si och så med den saken. I juniorturneringar finns det till och med spelare som lämnat WO i dubbeln efter att ha fallit bort bort i singelturneringen. Med den inställningen är det förstås bättre att inte ställa upp alls eftersom tennisintresset ändå inte finns där.
Cornelia Lister har så här långt under säsongen haft mest fokus på dubbelspelet – återstår att se hur hon resonerar efter äventyret i Rosmalen.
Efterlängtad comeback
Rebecca Peterson gjorde förra veckan efterlängtad comeback efter sju månaders uppehåll på grund av armskada. Det blev en kvartsfinal i en 25 000-dollarturnering på ITF-touren. Nu kan den 21-åriga och 212-rankade stockholmskan börja klättringen tillbaka mot 100-bästa-listan som hon varit så nära att ta sig in på.
Det är mycket kul att se 23-åriga Ellen Allgurins namn tillbaka på rankingen. Allgurin debuterade på WTA-touren redan som 15-åring i Båstad där hon gick till andra omgången. Hon var stekhet men svalnade på grund av bland annat efterhängsna skador.
Nu stiger temperaturen runt henne igen.
Jonas Arnesen
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar