Robert Karlsson har blivit författare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idag släpper golfstjärnan Robert Karlsson sin bok 100 dagar – Din loggbok för att ta dig till ditt mål. Han har fått hjälp med grammatiken av en svensk som bor i USA men orden är ”Robbans”. I boken finns bland annat 15 kapitel där Robert öppenhjärtligt beskriver sina uppgångar och fall. Särskilt kapitel tolv innehåller dramatik. Mer säger jag inte.
Foto: Göran Söderlund

 

Vi träffas på Jättorp, Katrineholms Golfklubbs bana strax utanför Katrineholms centrum. På torsdag börjar hans egen tävling, Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson. Det är landets enda Challengetourtävling och det är tveksamt om den tävlingen hade blivit verklighet utan hans insatser.

Bland annat donerade familjen Karlsson – hustrun Ebba, barnen Thea, född 2001, Caesar, född 2004 – 100 000 kronor i tre års tid till klubben inför Katrineholm Open på Nordea Tour.

Robert är född och uppväxt i Katrineholm. Han pappa Björn var greenkeeper i många år på banan. Bostaden låg vid fjärde hålets fairway. Jodå, klart att ”Robban” ställer upp i sin egen tävling.

Veteran på touren

Han började på Europatouren 1991. Den 3 september fyller han 48 år. Han är den svensk som vunnit flest gånger på Europatouren, elva gånger. Och han är den som spelat in mest pengar av alla, senaste noteringen är drygt 176 miljoner kronor, undantaget Henrik Stenson som passerat 300-miljonerstrecket.( Jesper Parnevik finns inte med längre på Golfdatas lista eftersom han inte spelar i Europa.)

Robert är veteran på touren. Darren Clarke är ett år äldre, Paul Lawrie är född samma år som Robert men tidigare.

Familjen flyttade från Monaco till Charlotte i USA 2010. Efter tre år förlorade han kortet på USA-touren. Sen dess är det Europa som gäller. Ett bevis på hans storhet är att han blev uttagen som vice kapten i Ryder Cuplaget.

Ska tillbaka till toppen

De senaste åren har inte varit lysande. Men mätt? Tok heller.

– Jag har inte gett upp tanken att nå toppen igen. I varje fall vara bland de tio bästa på tävlingarna. Den dag kan inte gör det, så slutar jag, säger han.

– Mitt spel räcker till. Jag har spelat bra de senaste veckorna. Men jag slår inte bollen tillräckligt bra. Ibland kan jag tänka när jag står på första tee, var fan kommer den här bollen att ta vägen?

Pengar går åt. En säsong för Robert kostar fyra miljoner kronor. Han avlönar svingtränare, två gymtränare, en mental tränare, en manager, en revisionsbyrå och en revisor. Sju personer.

Två fystränare, behövs det?

– Ja, om man är 48 år (stort leende).

Hur betalar du dem?

– Oftast i procent på inspelade pengar.

Robert tillbringar mycket tid på gymmet. Han säger att han inte slår kortare nu än 2008 då han blev Europaetta och spelade in nästan 29 miljoner kronor.

En bok för 100 dagar

Han har skrivit boken för att dela med sig av sina erfarenheter, som stöd för unga golfare. Han kallar det en arbetsbok. Varje kapitel som ska täcka 100 dagar börjar med:

Morgon dag 1: I mitt liv just nu uppskattar jag. 2. Mitt mål är att. 3. I dag har jag följande inplanerat. 4. För att komma närmare mitt mål i dag ska jag. 5. Tankar och reflektioner. 

Kväll dag 1: 1. Detta tog mig närmare mitt mål i dag.2. Detta kunde jag hanterat bättre idag. 3. Så skulle jag ha kunnat göra istället. 4. Tankar och reflektioner. Plats finns förstås för anteckningar.

 

I 100 dagar, alltså. Om Robert var nöjd efter sina 100 dagar. Nja…

Svenska Golfförbundet har engagerat Robert som mentor åt unga golfare. 

– I princip går alla gå på college i USA. Så det är i USA vi träffas. Jag får betalt per dag. I fjol blev det 35 dagar med ungdomarna. 

En spelare som Robert jobbat mycket med är stjärnskottet Madelene Sagström. Hon säger:

– Robert har bidragit enormt mycket till min utveckling.

Han är sig lik

Det jag uppskattar högt hos Robert är att han är precis som människa som han alltid varit. Generös, varm, rakryggad. Han ser alla och tar sig tid.

Jag slutar med en gullig historia som visar hans målmedvetenhet. 1994 hade hans mamma rensat bland gamla skolböcker som legat oanvända i många år. Robert hade precis kommit in i köket när hon gav honom ett grönt häfte. Rubriken var: Det här ska jag bli när jag blir stor. 7-årige Robert skrev:

”När jag blir stor ska jag bli golfproffs eller fotbollsproffsmålvakt. ”

– Vänd blad, sa Roberts mamma.

Robert hade ritat en bil och under stod det: ”Och jag ska köpa en gul BMW M3”.

Robert skriver i boken:

– Vi tittade båda på varandra och gick ut på uppfarten. Där stod min gula M:3a som jag två timmar tidigare varit och hämtat i Nyköping. Jag hade köpt den för min första riktigt stora prischeck.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.