Rötägget som skadar tennisen
Nick Kyrgios, Benoit Paire, Ernests Gulbis och Fabio Fognini är exempel på sådana spelare.
Men ingen representerar den gruppen bättre än 24-årige australiern Bernard Tomic.
Så här sa han efter sin förlust mot Mischa Zverev i Wimbledons första omgång:
”Det var tråkigt där ute (på banan, min anmärkning), och senaste året, kanske senaste två har jag saknat motivation”
Han fortsatte:
”Jag respekterar inte sporten tillräckligt mycket. Jag kommer att spela i tio år till och vet att jag inte behöver arbeta efter karriären”.
Tomic har spelat in drygt fem miljoner dollar, han har tagit tre ATP-titlar och som bäst varit 17 på rankningen där han nu ligger 59.
”Alla jobbar för pengar, när jag är 34 år kanske jag kan skänka pengar till välgörenhet”.
Det där sistnämnda är förstås vällovligt men kan ändå inte skymma faktum att den australiske lallaren med sitt uppträdande och sina uttalanden gör sporten stor skada.
Ger en felaktig bild
Han ger tennisens kritiker belägg för påståenden som att spelarna är överbetalda, stormrika och bortskämda.
Det är en helt felaktig bild. Flertalet tennisproffs får inte ens ekonomin att gå ihop.
Och jo, fixstjärnorna är stormrika men om Tomic och andra inbillar sig att Federer, Nadal, Williams, Kerbers och de andra stjärnornornas drivkraft är att tjäna ännu mer pengar är de helt snett ute.
Federer hade inför Wimbledon spelat in 104.445.185 dollar och har tjänat betydligt mer än så genom reklam- och sponsorskontrakt. Det är väl ändå ingen som på fullaste allvar tror att den 35-årige fyrabarnspappan kuskar världen runt för att bli ännu rikare – någon? Ja, förutom Tomic då...
Federer älskar sin sport. Han har en 19:e Grand Slam-titel för ögonen och jag är övertygad om att han skulle finnas i startfältet även om arrangören förklarade att de i år inte har råd att betala ut prispengar.
Däremot skulle då förstås Tomic lysa med sin frånvaro. Det får han förresten gärna göra fram till den dag han visar respekt mot arrangörer, publik, tv-tittare, sponsorer och motståndare.
Inte nog med att australisk tennis i Tomic har ett av tourens största rötägg utan man har ytterligare ett i Nick Kyrgios – killen som fortfarande lever i tron att han betyder mer för tennisen än vad den gör för honom.
Sportslighet och gentlemannamässigt uppträdande har historiskt sett kännetecknat Australiens tennisproffs. Rod Laver, Ken Rosewall, Roy Emerson, John Fitzgerald, Todd Woodbridge, Patrick Rafter -ja, listan kan göras betydligt längre än så.
Pat Cash platsar inte på den men så blev han inte heller populär ens i hemlandet vilket Cash fick erfara inte minst i Australian Open-finalerna 1987 och -88 mot Stefan Edberg respektive Mats Wilander.
Oberäkneliga och omöjliga
Tomic och Kyrgios är totalt oberäkneliga och det är omöjligt att veta vad man kan förvänta sig av dem. Det finns fler av samma stort. Ena dagen bjuder de på spel av absolut bästa märke för att nästa dag vara ointresserade. Några ballar ur. Här tre spelare av den oberäkneliga sorten och som visat sig från sin bästa sida i Wimbledon.
- Den 30-årige italienaren Fabio Fognini är en av de där spelarna som en dag i framtiden lär undra hur långt de skulle ha nått om de satsat ännu hårdare. Då har han ändå varit rankad 13 på listan där han nu ligger 29. Fognini hade i går fem setbollar för att utjämna till 2-2 mot titelförsvarande världsettan Andy Murray.
- Benoit Paire presenterade sig för den svenska publiken i Swedish Open 2015. Fransmannen gav först ett märkligt intryck då han nonchalant lunkade omkring i första set mot Markus Eriksson. Efter det tjusade Paire åskådarna med sitt varierade, underhållande och effektiva artisteri som gav karriärens första och hittills enda ATP-titel. Paire möter Murray i åttondelsfinal.
- Ernests Gulbis, lettländaren som med en rik familj bakom sig hade hade sitt på det torra redan då han började att spela och som ibland åkte privatflyg till småtävlingar. Gulbis har varit rankad 10 och nådde semifinal i Franska Mästerskapet i 2014. Men han har ändå inte fullt ut tagit tillvara på sin stora talang. Att han nu rasat till 589 beror dock på skador. Gulbis är den sämst rankade spelare som nått tredje omgången i en Grand Slam sedan 2002 och spelar i Wimbledon på skyddad rankning (90). Den 28-årige lettländaren imponerade stort då han slog ut Juan-Martin del Potro i raka set och i dag väntar Novak Djokovic.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar