Rötägget som skadar tennisen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det finns spelare som man aldrig blir riktigt klok på. Jag tänker på de där stora talangerna som har det mesta som krävs för att bli fixstjärnor men som verkar sakna det viktigaste för att bli det: den totala hängivenheten till sporten.
Foto: AP Photo/Alastair Grant

 

Nick Kyrgios, Benoit Paire, Ernests Gulbis och Fabio Fognini är exempel på sådana spelare.

Men ingen representerar den gruppen bättre än 24-årige australiern Bernard Tomic.

Så här sa han efter sin förlust mot Mischa Zverev i Wimbledons första omgång:

”Det var tråkigt där ute (på banan, min anmärkning), och senaste året, kanske senaste två har jag saknat motivation”

Han fortsatte:

”Jag respekterar inte sporten tillräckligt mycket. Jag kommer att spela i tio år till och vet att jag inte behöver arbeta efter karriären”.

Tomic har spelat in drygt fem miljoner dollar, han har tagit tre ATP-titlar och som bäst varit 17 på rankningen där han nu ligger 59.

”Alla jobbar för pengar, när jag är 34 år kanske jag kan skänka pengar till välgörenhet”.

Det där sistnämnda är förstås vällovligt men kan ändå inte skymma faktum att den australiske lallaren med sitt uppträdande och sina uttalanden gör sporten stor skada.

Ger en felaktig bild

Han ger tennisens kritiker belägg för påståenden som att spelarna är överbetalda, stormrika och bortskämda.

Det är en helt felaktig bild. Flertalet tennisproffs får inte ens ekonomin att gå ihop.

Och jo, fixstjärnorna är stormrika men om Tomic och andra inbillar sig att Federer, Nadal, Williams, Kerbers och de andra stjärnornornas drivkraft är att tjäna ännu mer pengar är de helt snett ute.

Federer hade inför Wimbledon spelat in 104.445.185 dollar och har tjänat betydligt mer än så genom reklam- och sponsorskontrakt. Det är väl ändå ingen som på fullaste allvar tror att den 35-årige fyrabarnspappan kuskar världen runt för att bli ännu rikare – någon? Ja, förutom Tomic då...

Federer älskar sin sport. Han har en 19:e Grand Slam-titel för ögonen och jag är övertygad om att han skulle finnas i startfältet även om arrangören förklarade att de i år inte har råd att betala ut prispengar.

Däremot skulle då förstås Tomic lysa med sin frånvaro. Det får han förresten gärna göra fram till den dag han visar respekt mot arrangörer, publik, tv-tittare, sponsorer och motståndare.

Inte nog med att australisk tennis i Tomic har ett av tourens största rötägg utan man har ytterligare ett i Nick Kyrgios – killen som fortfarande lever i tron att han betyder mer för tennisen än vad den gör för honom.

Sportslighet och gentlemannamässigt uppträdande har historiskt sett kännetecknat Australiens tennisproffs. Rod Laver, Ken Rosewall, Roy Emerson, John Fitzgerald, Todd Woodbridge, Patrick Rafter -ja, listan kan göras betydligt längre än så.

Pat Cash platsar inte på den men så blev han inte heller populär ens i hemlandet vilket Cash fick erfara inte minst i Australian Open-finalerna 1987 och -88 mot Stefan Edberg respektive Mats Wilander.

Oberäkneliga och omöjliga

Tomic och Kyrgios är totalt oberäkneliga och det är omöjligt att veta vad man kan förvänta sig av dem. Det finns fler av samma stort. Ena dagen bjuder de på spel av absolut bästa märke för att nästa dag vara ointresserade. Några ballar ur. Här tre spelare av den oberäkneliga sorten och som visat sig från sin bästa sida i Wimbledon.

  1. Den 30-årige italienaren Fabio Fognini är en av de där spelarna som en dag i framtiden lär undra hur långt de skulle ha nått om de satsat ännu hårdare. Då har han ändå varit rankad 13 på listan där han nu ligger 29. Fognini hade i går fem setbollar för att utjämna till 2-2 mot titelförsvarande världsettan Andy Murray.
  2. Benoit Paire presenterade sig för den svenska publiken i Swedish Open 2015. Fransmannen gav först ett märkligt intryck då han nonchalant lunkade omkring i första set mot Markus Eriksson. Efter det tjusade Paire åskådarna med sitt varierade, underhållande och effektiva artisteri som gav karriärens första och hittills enda ATP-titel. Paire möter Murray i åttondelsfinal.
  3. Ernests Gulbis, lettländaren som med en rik familj bakom sig hade hade sitt på det torra redan då han började att spela och som ibland åkte privatflyg till småtävlingar. Gulbis har varit rankad 10 och nådde semifinal i Franska Mästerskapet i 2014. Men han har ändå inte fullt ut tagit tillvara på sin stora talang. Att han nu rasat till 589 beror dock på skador. Gulbis är den sämst rankade spelare som nått tredje omgången i en Grand Slam sedan 2002 och spelar i Wimbledon på skyddad rankning (90). Den 28-årige lettländaren imponerade stort då han slog ut Juan-Martin del Potro i raka set och i dag väntar Novak Djokovic.

Jonas Arnesen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.