Hockeyallsvenskan – världens näst bästa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Världens näst bästa andraliga i hockey startar på tisdag, nämligen Hockeyallsvenskan. Endast AHL har flera kvaliteter, alltså farmarligan till NHL.
Tränarna samlades för en traditionell gruppbild inför Hockeyallsvenskan. Övre raden: Marcus Ragnarsson, Almtuna, Marcus Åkerblom, Leksand, Fredrik Andersson, Timrå, Jocke Fagervall, Björklöven, Hans Järkijärvi, Modo, Pelle Svensson, Troja-Ljungby, Magnus Sundquist, Tingsryd och Håkan Åhlund, Pantern. Fämre raden: Mats Waltin, Södertälje, Björn Hellkvist, Oskarshamn, Tobias Thermell, Karlskoga, Roger Forsberg, Västervik, Tomas Mitell, AIK och Jonas Johnson, Vita Hästen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Hockeyallsvenskan är idag en proffsliga bestående av 14 klubbar. Alla klubbar kan träna på förmiddagar. Spelarnas löner tillåter det. De blir däremot inte rika på hockeyn. Men lönerna ligger på 23 000-25 000 kronor brutto per månad i snitt. Många har tolv månaders kontrakt, en del tio månader.

Närmat sig SHL

I takt med heltidsanställda spelare har Hockeyallsvenskan vuxit fram lite som ”möjligheternas liga.” Härifrån rekryteras många spelare till SHL, högsta ligan. Plus det faktum att de senaste tio åren har nästan alltid en klubb från Hockeyallsvenskan kvalat sig upp till SHL. Senaste exemplet är Mora från i våras.

MoDo och Leksand har störst lönebudgetar, kring 15 miljoner kronor. För mittenlagen ligger lönebudgeten kring 8-9 miljoner. Publiksnittet förra säsongen var 2 637 under grundserien.

TV-avtal som är bra

TV-sändningar: Alla matcher kan ses direkt via CMore. För det erhåller varje förening i Hockeyallsvenkan runt 2,5 miljoner från en central pott. ”För lite”, grymtar många, eftersom SHL-klubbarna tjänar cirka 27-28 miljoner på sin TV-deal med CMore. Men se det hellre som att den dealen är enastående bra. Hockeyallsvenskans TV-inkomster är jämförbara med många andra europeiska första-ligors i hockey.

Jämn liga – till skillnad från SHL

Jag skrev förra veckan om förutsättningarna för SHL:s kommande säsong. Siade då om att deras tabell kan bli ojämn. För Hockeyallsvenskan tror jag tvärtom – den blir väldigt jämn. De forna klassiska SHL-klubbarna Leksand och MoDo tippas av de flesta som topplagen. Jag ger mig på ett tips om hur tabellen slutar plus kommentarer om varför. Håll till godo. Från seriesegrare till lag 14.

1. Bofors IK Karlskoga

Jodå, jag tror Bofors vinner serien. Har i många år skapat en vinnartradition med relativt små, ekonomiska muskler. Förra säsongen blev klubben tvåa i tabellen och knackade på dörren till SHL.

2. Modo

En hög placering kan tyckas. Modo har ju haft en ökenvandring de senaste åren. Åkte ut SHL för två år sedan. Klarade sig kvar med stort besvär i Hockeyallsvenskan förra säsongen. Men rekryteringen av sportchefen Mikael Sundlöv och tränaren Hans Särkijärvi känns stabil, trygg och erfaren. Det borgar för uppgång.

3. Tingsryd

Klassiska Taif kom tillbaka till Hockeyallsvenskan för två år sedan. Har sedan överraskat alla. Fräsch tränare i Magnus Sundquist. En annan som borgar för resultat är den fysansvarige, Agne Bergvall, friidrottens och Carolina Klüfts tränarguru.

4. Leksand

Åkte ur SHL i våras. Ytterst smärtsamt eftersom det skedde till förmån till ärkerivalen Mora IK. Leksand är svårbedömt, men definitivt på övre halvan av tabellen.

5. AIK

Också svårbedömt. Erfarne tränarlegenden Roger Melin ersätts av Tomas Mitell. Ung, duktig tränare, i fjol assisterande coach i Mora. Bidrog till Moras avancemang till SHL.

Känns som att Gnaget växer sig långsamt in i serien. Säkert farliga till våren.

6. Oskarshamn

IK, som de rätt och slätt kallas lokalt, tror jag är en ”dark horse” kommande säsong. Har ett fanatiskt lokalt intresse. Suktar efter framgång. Tror att nya tränaren Björn Hellqvist bidrar till tabellklättring.

7. Pantern

Malmöklubb. Rötterna från stadsdelen Kirseberg. Har gjort en fantastisk resa de senaste åren och etablerat sig i Hockeyallsvenskan. Gott samarbete med SHL-klubben Malmö Redhawks har hjälpt till. Men Pantern är på väg att stå på egna ben.

8. Björklöven

Hade en tuff säsong förra säsongen. Klarade sig knappt undan ett negativt kval. Sparkade två tränare under säsongen, bland andra Markus Åkerblom som numera är Leksands head coach. Umeålaget har en del att bevisa.

9. Södertälje

”Kringlorna” har en hockeyhistorik som få i hockey-Sverige. Men det går inte att leva på den. Nykomling i Hockeyallsvenskan i fjol. Slutade sist och kvalade sig kvar. Men jag tror ”Tälje” klarar sig bättre i år. Tungt nyförvärv i backen och hemvändande sonen Nicklas Grossman. Hans 592 matcher i NHL inger respekt.

10. Västervik

Sensationellt bra som nykomling förra säsongen med en tredjeplats i grundserien. Möjligt att jag tippar laget för lågt. Men jag bygger tipset på att Västervik överpresterade i fjol. Laget har mer press på sig i år. Tiden får ge svaret.

11. Timrå

En hedrande sjättelats förra säsongen. Då tränade av Roger Forsberg, som numera finns i Västervik. Ny coach i Timrå är Modos förre målvakt och sportchef Fredrik Andersson.

Som gammal västernorrlänning hoppas jag det går bra för Timrå. Men jag tror inte det är ett lag för övre halvan av tabellen.

12. Almtuna

Det är lätt att tippa AIS lågt. Lite anonyma och inga spelare som nämnvärt sticker ut, samt dessutom risig arena. Utifrån det slutar det ofta bättre, åtminstone utifrån vad jag trott. Åttonde plats förra säsongen. Tror de får svårt att syna den placeringen.

13. Troja-Ljungby

Nykomling, men inte historiskt. Klubben är van med spel i Hockeyallsvenskan. Under 90-talet var klubben ytterst nära att avancera till SHL. Hemmaplanen Sunnerbohov har gått från en ishall till arena. Heter numera Ljungby Arena efter en totalrenovering.

Tror laget klarar sig kvar. Dock efter kvalspel.

14. Vita Hästen

Någon ska ju bli sist. Blir det Hästen? Hmm. Min profetia bygger på saknad av stabilitet, samt hög omsättning av spelare och ledare. Ständig osäker balans med ekonomin. Just det är Hästen emellertid inte ensamt om.

 

Kuriosa. Jag har tränat två av ovan nämnda klubbar: Troja-Ljungby och Vita Hästen. Har tippat båda som bottenlag. Båda får gärna bevisa att jag har fel!

Gunnar Svensson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen