Hall-å, varför byggs det inte fler?
Det finns 13 bandyhaller i landet. Den senaste i Söderhamn. Den är så ny att målarfärgen knappt torkat. Broberg/Söderhamn blev kvar på sin gamla konstisbana på Hällåsen, hallen byggdes över isen. Kostnad: 57 miljoner kronor. 1 800 personer får plats men ytterligare en läktare ska byggas.

Men hallå, det behövs fler hallar. Varför byggs det inte fler? Lars Wennerholm på Svenska Bandyförbundet är ansvarig för hallbyggena. Han säger:
– En bandyhall står inte först i kön i städerna men vi får se till att bli först. Mycket hänger på städernas välmående. Så var det 2009. Bandyklubbarna gjorde då ett bra jobb.
Vilka hallar blir nummer 14 och 15?
– I Motala finns ett vallöfte. Ett sista beslut ska tas 2018. I så fall kan hallen vara klar 2019. I Stockholm pågår upphandling till hallen på Gubbängens IP. Kan vara klart till årsskiftet 2019-2020.
Vad kostar det att bygga en hall idag?
– Kan man överbygga nuvarande konstis med befintliga omklädningsrum får man räkna med de kostnader som Söderhamn, Nässjö och Vetlanda haft, runt 57 miljoner. Men måste man bygga sex till sju nya omklädningsrum är det lika många miljoner till.
Wennerholm fortsätter:
– I Kungälv kan det hända något stort. Där förbereds en stor anläggning för bandy, ishockey och konståkning. Karlstad är på gång inom en rimlig tid.
Vad är en rimlig tid?
– Mellan två och fem år.
Sex lag utan hallar
Ambitionen var redan inför säsongen 2013-2014 alla att samtliga lag i elitserien med 14 lag – elitserien startade inför säsongen 2007-2008 - skulle ha en hall. Så löd beslutet från Svenska Bandyförbundet. Så blev det inte. Elitlag som saknar hall: Bollnäs, Hammarby, Kalix, Motala, Sirius och Tellus.
Kvarnarna mal långsamt. Motala hade hoppats på att deras skulle stå klar i september 2009… I Bollnäs finns det gamla SJ-området öronmärkt men, men… Planer finns också på hallar i Borås och Skövde förutom tidigare berörda Kungälv, Motala och Stockholm. I Göteborg har Ruddalen konstis men inget tak eller väggar.
Landets första bandyhall invigdes 2003 i Edsbyn. 2004 fick den rödfärgare timmerbyggnaden väggar. Hallen tar 4 000 åskådare. Edsbyn fick vara ensam herre på täppan till 2007 då ABB Arena i Västerås invigdes, på samma plats som Rocklunda isstadion. Hallen är landets största med plats för 9 000 åskådare.
2007 invigdes också Ale Arena i Surte, landets billigaste: 17 miljoner kronor. 2 500 får plats.
Sex hallar 2009
2009 blev det en explosion. Sex hallar byggdes.
- Första ut var Göranssons Arena i Sandviken, en skapelse i två våningar för 230 miljoner kronor. Det var en stiftelse som möjliggjorde bygget med plats för 4 000 åskådare.
- Skandalomsusade Arena Vänersborg då byggkostnaden hela tiden blev dyrare och dyrare. Plats för 5 000 åskådare.
- Behrn Arena i Örebro. Hallen byggdes över gamla Vinsterstadion. ÖSK:s storhetstid är ett minne blott. Inget elitseriespel har skett i arenan som tar 1 700 åskådare.
- Slättbergshallen i Trollhättan. Hallen byggdes över gamla Slättbergsbanan. Hallen rymmer två isbanor och tar in 3 500 åskådare.
- Rättvik Arena. Den enda i Dalarna. Rymmer 1 000 åskådare.
Fler fick plats…
På annandagen 2009 invigdes Sparbanken Lidköping Arena. Villas hemmahall rymmer 4 500 åskådare men publikrekordet lyder på 5 329 åskådare hur det nu gick till…
2011, i september, invigdes Sapa Arena i Vetlanda. Detta efter nästan tio års diskussion om det skulle bli en hall över gamla banan på Tjustkulle eller inte. Arenan är byggd i stål, tar 2 000 åskådare.
Relitahallen i Uppsala, invigd 2011. I första hand en träningshall. UNIK spelar sina hemmamatcher där. 350 personer ryms.
Stinsens Arena i Nässjö invigdes 2012. Hallen byggdes över Skogsvallen. Publikkapacitet: 2 000 personer.
Kvällens matcher i elitserien: Bollnäs-Vetlanda, Vänersborg-Edsbyn, Västerås-Kalix, Villa Lidköping-Hammarby, Broberg/Söderhamn-Tillberga, Tellus-Sirius.
Mest lästa just nu
Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.
I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.
Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar