Sven von Holst tar (nästan) ledigt
Efter drygt 30 år som ordförande i Vasaloppets Marknads AB tackar Sven von Holst för sig. Han vill ha mer tid för sina intressen jakt, fiske och golf. Men utan uppdrag är Sven inte. Han är vice ordförande i Europeiska simförbundet, rådgivare till skidskytte-VM 2019 i Östersund plus några kommersiella uppdrag. Det blir nog inte ens nästan ledigt.
– Jag har nu en arbetsbeläggning på 50 till 60 procent, säger 69-åringen.
Han kan lämna Vasaloppet med gott samvete. Räkenskapsåret 2016-2017 var det bästa någonsin med en omsättning på 150 miljoner kronor. Turistekonomiska effekter i de tre Vasaloppskommunerna Mora, Malung och Sälen beräknas till 325 miljoner kronor (enligt Upplevelseinstitutet).
Sven von Holst förknippas främst med simning. Det var dåtid, förutom uppdraget i Europeiska förbundet. I nutid som general för skid-VM i Falun 1993 och 2015.
Vi tar simningen först. Han var OS-deltagare 1968 I Mexiko på 400 meter fritt, utslagen i försöken, men fortsatte att hålla sig till vatten. Eller rättare sagt, på bassängkanten. Förbundskapten för simlandslaget 1977-1984, ordförande i Svenska simförbundet 2003 - 20014. Styrelseledamot i SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, i 20 år.
Bytte skrivbord
Han hade ett ”vanligt” jobb också, marknadsdirektör på Stora, världens äldsta aktiebolag, grundat år 800, 1995-2010. Dagen efter han slutade på Stora satte sig Sven bakom ett annat skrivbord, som general (operativ chef säger han själv) för skid-VM 2015.
Fis, Internationella skidförbundet, har uppmanat Falun att söka igen. Men då snackar vi om ett tidperspektiv om minst tio år.
– Då är jag inte med, säger Sven.
Han hade en föraning om jobbet när han ryckte in som general 1991-1993 för VM i Falun. Ett VM som gick i moll för Sverige fram till sista dagen då Torgny Mogren vann 5-milen.
Tillbaka till Vasaloppet. 2022 fyller loppet 100 år. Utvecklingen går hela tiden framåt. Inför 2018 års Vasalopp såldes anmälningarna slut på fem minuter. 1922 var det 116 startande. Ernst Alm vann på tiden 7.32,49. Snabbaste tiden, hittills, noterade Jörgen Brink när han tog sin tredje seger 2012 – 3.38,41. Men Alm från Norsjö är fortfarande den yngste som vunnit Vasaloppet. Han var 22 år.
Björnarna sov
I fjol hade Vasaloppets olika aktiviteter 99 000 anmälningar. Nytt var Nattvasan. Gränsen sattes till 750 par. Paråkning var en säkerhetsdetalj. Dessbättre vaknade inga björnar. Deltagare från 24 nationer ställde upp.. Anmälningarna var slutsålda på ett par minuter. I år är gränsen satt till 1 500 par. Starten går klockan 20. Bara en matkontroll på vägen till Mora. Pannlampa och egen förtäring gäller.
Loppet klassas som motionslopp. Typiskt att det norska paret Jörgen Aukland/Martin Andersen var först i mål på tiden 2.52,56.
Utveckling har hela tiden präglat Vasaloppet.
Det viktigaste som hänt som fört utvecklingen framåt, Sven?
– Kvinnornas intåg.
Svaret kommer blixtsnabbt.
Det dröjde ända till 1981 innan förbudet hävdes mot att kvinnor fick delta i Vasaloppet. Men genom åren hade en hel del kvinnor anmält sig som män och sedan klätt ut sig. Till slut fick de sturska Morakarlarna ge sig för protesterna och ge grönt ljus för damerna.
Meeri inte först
Första segraren blev Meeri Bodelid med tiden 5.28,08. Meeri var egentligen inte loppets första officiella dam som vann.
1923 deltog gymnastikläraren och sjuksköterskan Margit Nordin från Grängesberg. Hon inga kvinnliga konkurrenter och var i mål efter tio timmar, nio minuter och 42 sekunder. Men hennes start föll inte herrarna i smaken. Damer förbjöds. Loppet ansågs för ansträngande för dem.
Långt senare efter Margit Nordins lopp kom Tjejvasan, Öppet spår, Ultravasan, Cykelvasan… Vasaloppet hade blivit en året runt aktivitet – för alla.
Hur många aktiviteter kan det bli?
– Ytterst finns det förstås en begränsning. Men det som gör aktiviteterna populära är hälsointresset. I grunden är det dock själva Vasaloppet som är motorn.
Sven von Holst har åkt 37 Vasalopp. I fjol skulle Sven åkt Nattvasan med sin dotter men blev sjuk.
– Vi kör i vinter i stället. Och några Vasalopp till, åtminstone fem, har jag tänkt mig.
Mest lästa just nu
Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.
Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.
Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.
De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.
Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar