Därför lämnar vi idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har gjort en liten rätt ovetenskaplig analys av varför människor i min närhet väljer att inte gå med i en idrottsförening. Det är tio personer i min närhet som fått frågan och de svarar ungefär samma sak. Ta del av några svar och jämför med din egen situation.

Mat, pengar och tillgång till tid – det är fundamenten i tillvaron. I den triangeln ska idrotten konkurrera. Inte konstigt, att föreningar känner av motvinden.​

– Har valt bort idrottsföreningar på grund av de ”slavkontrakt” som man måste uppfylla i föreningsvärlden. Du ska som förälder inte bara betala medlemsavgift, skjutsa till träning/matcher utan även sälja kläder, plastpåsar, lotter, salamikorv, saffran, restaurangchansen, vara hallvakt, dra kundvagnar, baka och sälja på matcher samt sponsra på många andra möjliga och omöjliga sätt. Dessutom köpa matchkläder och träningskläder, helst till hela familjen för dyra pengar!

”Då gav jag upp!”

En annan person anför:

– Hade min äldsta i lagsport. Bakade och sålde på matcher, köpte klubbkläder, sålde grejer. När vi hade gjort vårt det året skulle vi plötsligt sälja mer grejer – för A-laget. Då gav jag upp. Orkade inte ifrågasätta detta och gå den demokratiska vägen – gå emot och ifrågasätta. Vi valde att gå ur föreningen.

Ytterligare en person i min bekantskapskrets uttryckte sig så här:

– Tror att arbetsplatserna kräver mer av sina anställda idag än för 30 år sedan. Folk är slutkörd när de kommer hem, där väntar disk, matlagning, städ & tvätt. Att då ha aktiviteter som man ska skjutas till, plus matcher, bakning som ska göras så blir det för mycket. Jag tror även att vi människor har börjat prioritera i sina liv. Samtidigt vet man att barnen blir alltmer stillasittande, så det dåliga samvetet gnager. Bäst är om det sker en aktivitet som kan utövas nära hemmet med minsta insats.

Vad måste bli annorlunda?

Det ser rätt mörkt ut, det är mycket känslor bakom orden och ibland med väldigt upprörda röster. Du som läser detta tänker säkert på hur DUM jag är som lyfter så negativa ord om den organisation som jag jobbar för. Men jag gör det för att kunna lära mig vad föreningsidrotten kan göra annorlunda för att locka till sig fler.

För det första så förknippar de föreningsidrott med aktiviteter för endast barn och ungdomar. Det var en person som förklarade att hen valde att träna på den anläggning som låg närmast och med den inriktningen som hon var intresserad av. Och nämnde att det positiva var att betala en avgift och sedan få nyttja allt.

Nu ”bet jag mig själv i röven” lite när jag fokuserade på INTE-frågan. För vid följdfrågan om hur en förening kan överleva utan pengar så ser de lite förvånade ut. Mer som frågetecken.

Det är då det slår mig och jag frågar mer om vilka intressen de har och då visar det sig att dessa människor inte är idrottsintresserade utan gillar kultur, kläder, böcker och musik. De tittar inte på idrott varken i verkligheten eller på TV. De vet att det är bra för barnen att röra på sig men får inte in det i sitt eget tidschema. De vet även att det är bra för dem själva att träna och röra på sig men hittar inte rätt i träningen. Eller har noll intresse av det.

Då kan vi träna samtidigt

En av dem utbrister

– Jag har funderat på kampsport för dottern. Har hört att då kan jag träna samtidigt så då får vi träningen båda två.

Kan det vara en bra väg att gå för föreningsidrotten – att erbjuda vuxenträning på samma tid, behöver inte vara i samma idrott. Skulle det locka mer?

Och hur mycket pengar behöver en förening för att få barn- och ungdomsidrott att gå runt?

Vad tycker du som läsare?
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen