Bra med samhällsnytta, men…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Missförstå mig rätt. Att svenska elitfotbollsklubbar i ökad utsträckning visar på samhällsengagemang och samhällsnytta är väldigt positivt. Många parametrar går i rätt riktning. Det finns många lovvärda satsningar inom elitfotbollsklubbarna. 

Foto: Gerd Altmann
Inlägget är en replik på Dan Perssons krönika "Elitfotbollen – en aktör som ger mycket till samhället"

Jag har förmånen att arbeta i Malmö där de allsvenska klubbarna på både dam- och herrsidan har en rad lovvärda satsningar. MFF i samhället (se http://www.mff.se/i-samhallet) och FC Rosengårds olika samhällsprojekt (t ex Football for Life, Kick off, Boost, Next, se: https://www.fcrosengard.se/) är imponerande. 

Glöm inte de små

Men vi får inte glömma att små föreningar, och andra aktörer, gör stora insatser i förhållande till sin storlek, bland annat med nattfotboll). Samhällsengagemang finns på alla nivåer, Det är min reflektion efter att ha förstår läst EY:s rapport Hur mår svensk elitfotboll?

Likt Dan Persson (krönika den 4/4) gläder det mig att Elitfotbollen börjat mäta värdet av samhällsnyttan. Dock är den svår att mäta. Därtill får mätningarna inte vara selektiva för då blir de inte helt trovärdiga. Överlag tycker jag att avsnittet om samhällsnyttan känns ytligt, påklistrat och andas ”cherry picking”, men jag ska kanske se det som ett första steg. 

En hel del av det som lyfts här är inte heller unikt för elitfotbollen utan gäller också andra delar av idrotten, på olika nivåer. Rapporten blandar därmed elitfotbollsspecifika uträkningar med mer allmänidrottsliga avsnitt.

Hoppade över de mindre gynnsamma…

Dan Persson pekar i sin krönika på några poster som, om de inkluderats, hade visat på ett än bättre resultat främst genom den sysselsättning och de skatteintäkter de skapar. 
Det finns också poster som inte är lika gynnsamma att nämna och som därför inte får utrymme i rapporten. Fotboll alstrar fysisk aktivitet precis som det anges, fast denna kan lika gärna bedrivas i vilken fotbollsklubb som helst med eller utan elitlag i de högre divisionerna. 

Fotboll alstrar också skador som tar mer än de ger till samhällsnyttan. Dessa lyfts inte fram. 
Å andra sidan, med den logik som tillämpas bidrar skador till samhällsnytta genom att de skapar arbetstillfällen och skatteintäkter. Fast de bidrar knappast till förbättrad hälsa och välbefinnande. 

Elitfotboll, det är ju trots allt elitfotbollsklubbar det handlar om även om fokus i avsnittet om samhällsnyttan förskjuts mot ungdomsverksamheten, skapar inte bara hälsa och välbefinnande. Det är inte det elitidrott främst handlar om, varken hos elitidrottarna eller publiken på elitmatcherna. 

Det handlar om prestation och upplevelser. Allt som försiggår på läktarna och runt arenorna är inte bara hälsosamt och trevligt. Bråk och stök (olika känsloyttringar som elitfotboll kan framkalla) kan vara obehagligt för besökarna och kostsamt för samhället. Fast polisbevakningen skapar ju sysselsättning. 

”Bara skrapat på ytan”

Sammanfattningen i rapporten avslutas på följande sätt: ”Vi har dock bara skrapat på̊ ytan av elitfotbollens betydelse för samhället genom att enbart analysera tre parametrar ”. Javisst, fast parametrarna och det globala mål för hållbar utveckling (Mål 3: Hälsa och välbefinnande) som används i rapporten har så klart valts för att uppvisa gynnsamma siffror. 
Det hade till exempel varit svårare att arbeta utifrån Mål 5: Jämställdhet. Liksom Mål 11: Hållbara städer och samhällen och Mål 13: Bekämpa klimatförändringen hade varit utmanande. Utifrån dessa hade t ex alla bil- och i viss mån flygtransporter som fotbollen alstrar inte hamnat på pluskontot, för att återkoppla till Perssons krönika. 

Antagligen är det mina kritiska forskarögon som gör att jag är lite gnällig.

Snett redan från början

Men jag reagerar när Svensk Elitfotboll på sin hemsida har följande rubrik när det i februari presenterades ett tema för årets rapport: ”EY gör en rapport för att visa elitfotbollens samhällsnytta”. Rubriken är korrekt, men jag hade önskat att EY vridit och vänt lite mer på olika parametrar, systematiserat, kritiskt granskat, problematiserat och analyserat istället för att kortfattat ”visa”.

Det är ju trist om jag, och kanske också andra, blir kritiska istället för imponerade när det finns så mycket positivt att glädjas åt. Med tanke på att det finns en del problematiska poster inom elitfotbollen är det väldigt positivt att intresset för samhällsfrågor i elitfotbollen ökat och därmed samhällsnyttan.

Inlägget är en replik på Dan Perssons krönika "Elitfotbollen – en aktör som ger mycket till samhället"

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.