Bra med samhällsnytta, men…
Missförstå mig rätt. Att svenska elitfotbollsklubbar i ökad utsträckning visar på samhällsengagemang och samhällsnytta är väldigt positivt. Många parametrar går i rätt riktning. Det finns många lovvärda satsningar inom elitfotbollsklubbarna.
Jag har förmånen att arbeta i Malmö där de allsvenska klubbarna på både dam- och herrsidan har en rad lovvärda satsningar. MFF i samhället (se http://www.mff.se/i-samhallet) och FC Rosengårds olika samhällsprojekt (t ex Football for Life, Kick off, Boost, Next, se: https://www.fcrosengard.se/) är imponerande.
Glöm inte de små
Men vi får inte glömma att små föreningar, och andra aktörer, gör stora insatser i förhållande till sin storlek, bland annat med nattfotboll). Samhällsengagemang finns på alla nivåer, Det är min reflektion efter att ha förstår läst EY:s rapport Hur mår svensk elitfotboll?
Likt Dan Persson (krönika den 4/4) gläder det mig att Elitfotbollen börjat mäta värdet av samhällsnyttan. Dock är den svår att mäta. Därtill får mätningarna inte vara selektiva för då blir de inte helt trovärdiga. Överlag tycker jag att avsnittet om samhällsnyttan känns ytligt, påklistrat och andas ”cherry picking”, men jag ska kanske se det som ett första steg.
En hel del av det som lyfts här är inte heller unikt för elitfotbollen utan gäller också andra delar av idrotten, på olika nivåer. Rapporten blandar därmed elitfotbollsspecifika uträkningar med mer allmänidrottsliga avsnitt.
Hoppade över de mindre gynnsamma…
Dan Persson pekar i sin krönika på några poster som, om de inkluderats, hade visat på ett än bättre resultat främst genom den sysselsättning och de skatteintäkter de skapar.
Det finns också poster som inte är lika gynnsamma att nämna och som därför inte får utrymme i rapporten. Fotboll alstrar fysisk aktivitet precis som det anges, fast denna kan lika gärna bedrivas i vilken fotbollsklubb som helst med eller utan elitlag i de högre divisionerna.
Fotboll alstrar också skador som tar mer än de ger till samhällsnyttan. Dessa lyfts inte fram.
Å andra sidan, med den logik som tillämpas bidrar skador till samhällsnytta genom att de skapar arbetstillfällen och skatteintäkter. Fast de bidrar knappast till förbättrad hälsa och välbefinnande.
Elitfotboll, det är ju trots allt elitfotbollsklubbar det handlar om även om fokus i avsnittet om samhällsnyttan förskjuts mot ungdomsverksamheten, skapar inte bara hälsa och välbefinnande. Det är inte det elitidrott främst handlar om, varken hos elitidrottarna eller publiken på elitmatcherna.
Det handlar om prestation och upplevelser. Allt som försiggår på läktarna och runt arenorna är inte bara hälsosamt och trevligt. Bråk och stök (olika känsloyttringar som elitfotboll kan framkalla) kan vara obehagligt för besökarna och kostsamt för samhället. Fast polisbevakningen skapar ju sysselsättning.
”Bara skrapat på ytan”
Sammanfattningen i rapporten avslutas på följande sätt: ”Vi har dock bara skrapat på̊ ytan av elitfotbollens betydelse för samhället genom att enbart analysera tre parametrar ”. Javisst, fast parametrarna och det globala mål för hållbar utveckling (Mål 3: Hälsa och välbefinnande) som används i rapporten har så klart valts för att uppvisa gynnsamma siffror.
Det hade till exempel varit svårare att arbeta utifrån Mål 5: Jämställdhet. Liksom Mål 11: Hållbara städer och samhällen och Mål 13: Bekämpa klimatförändringen hade varit utmanande. Utifrån dessa hade t ex alla bil- och i viss mån flygtransporter som fotbollen alstrar inte hamnat på pluskontot, för att återkoppla till Perssons krönika.
Antagligen är det mina kritiska forskarögon som gör att jag är lite gnällig.
Snett redan från början
Men jag reagerar när Svensk Elitfotboll på sin hemsida har följande rubrik när det i februari presenterades ett tema för årets rapport: ”EY gör en rapport för att visa elitfotbollens samhällsnytta”. Rubriken är korrekt, men jag hade önskat att EY vridit och vänt lite mer på olika parametrar, systematiserat, kritiskt granskat, problematiserat och analyserat istället för att kortfattat ”visa”.
Det är ju trist om jag, och kanske också andra, blir kritiska istället för imponerade när det finns så mycket positivt att glädjas åt. Med tanke på att det finns en del problematiska poster inom elitfotbollen är det väldigt positivt att intresset för samhällsfrågor i elitfotbollen ökat och därmed samhällsnyttan.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar