Bra med samhällsnytta, men…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Missförstå mig rätt. Att svenska elitfotbollsklubbar i ökad utsträckning visar på samhällsengagemang och samhällsnytta är väldigt positivt. Många parametrar går i rätt riktning. Det finns många lovvärda satsningar inom elitfotbollsklubbarna. 

Foto: Gerd Altmann
Inlägget är en replik på Dan Perssons krönika "Elitfotbollen – en aktör som ger mycket till samhället"

Jag har förmånen att arbeta i Malmö där de allsvenska klubbarna på både dam- och herrsidan har en rad lovvärda satsningar. MFF i samhället (se http://www.mff.se/i-samhallet) och FC Rosengårds olika samhällsprojekt (t ex Football for Life, Kick off, Boost, Next, se: https://www.fcrosengard.se/) är imponerande. 

Glöm inte de små

Men vi får inte glömma att små föreningar, och andra aktörer, gör stora insatser i förhållande till sin storlek, bland annat med nattfotboll). Samhällsengagemang finns på alla nivåer, Det är min reflektion efter att ha förstår läst EY:s rapport Hur mår svensk elitfotboll?

Likt Dan Persson (krönika den 4/4) gläder det mig att Elitfotbollen börjat mäta värdet av samhällsnyttan. Dock är den svår att mäta. Därtill får mätningarna inte vara selektiva för då blir de inte helt trovärdiga. Överlag tycker jag att avsnittet om samhällsnyttan känns ytligt, påklistrat och andas ”cherry picking”, men jag ska kanske se det som ett första steg. 

En hel del av det som lyfts här är inte heller unikt för elitfotbollen utan gäller också andra delar av idrotten, på olika nivåer. Rapporten blandar därmed elitfotbollsspecifika uträkningar med mer allmänidrottsliga avsnitt.

Hoppade över de mindre gynnsamma…

Dan Persson pekar i sin krönika på några poster som, om de inkluderats, hade visat på ett än bättre resultat främst genom den sysselsättning och de skatteintäkter de skapar. 
Det finns också poster som inte är lika gynnsamma att nämna och som därför inte får utrymme i rapporten. Fotboll alstrar fysisk aktivitet precis som det anges, fast denna kan lika gärna bedrivas i vilken fotbollsklubb som helst med eller utan elitlag i de högre divisionerna. 

Fotboll alstrar också skador som tar mer än de ger till samhällsnyttan. Dessa lyfts inte fram. 
Å andra sidan, med den logik som tillämpas bidrar skador till samhällsnytta genom att de skapar arbetstillfällen och skatteintäkter. Fast de bidrar knappast till förbättrad hälsa och välbefinnande. 

Elitfotboll, det är ju trots allt elitfotbollsklubbar det handlar om även om fokus i avsnittet om samhällsnyttan förskjuts mot ungdomsverksamheten, skapar inte bara hälsa och välbefinnande. Det är inte det elitidrott främst handlar om, varken hos elitidrottarna eller publiken på elitmatcherna. 

Det handlar om prestation och upplevelser. Allt som försiggår på läktarna och runt arenorna är inte bara hälsosamt och trevligt. Bråk och stök (olika känsloyttringar som elitfotboll kan framkalla) kan vara obehagligt för besökarna och kostsamt för samhället. Fast polisbevakningen skapar ju sysselsättning. 

”Bara skrapat på ytan”

Sammanfattningen i rapporten avslutas på följande sätt: ”Vi har dock bara skrapat på̊ ytan av elitfotbollens betydelse för samhället genom att enbart analysera tre parametrar ”. Javisst, fast parametrarna och det globala mål för hållbar utveckling (Mål 3: Hälsa och välbefinnande) som används i rapporten har så klart valts för att uppvisa gynnsamma siffror. 
Det hade till exempel varit svårare att arbeta utifrån Mål 5: Jämställdhet. Liksom Mål 11: Hållbara städer och samhällen och Mål 13: Bekämpa klimatförändringen hade varit utmanande. Utifrån dessa hade t ex alla bil- och i viss mån flygtransporter som fotbollen alstrar inte hamnat på pluskontot, för att återkoppla till Perssons krönika. 

Antagligen är det mina kritiska forskarögon som gör att jag är lite gnällig.

Snett redan från början

Men jag reagerar när Svensk Elitfotboll på sin hemsida har följande rubrik när det i februari presenterades ett tema för årets rapport: ”EY gör en rapport för att visa elitfotbollens samhällsnytta”. Rubriken är korrekt, men jag hade önskat att EY vridit och vänt lite mer på olika parametrar, systematiserat, kritiskt granskat, problematiserat och analyserat istället för att kortfattat ”visa”.

Det är ju trist om jag, och kanske också andra, blir kritiska istället för imponerade när det finns så mycket positivt att glädjas åt. Med tanke på att det finns en del problematiska poster inom elitfotbollen är det väldigt positivt att intresset för samhällsfrågor i elitfotbollen ökat och därmed samhällsnyttan.

Inlägget är en replik på Dan Perssons krönika "Elitfotbollen – en aktör som ger mycket till samhället"

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.