Plötsligt kom Halmstad i världens fokus

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nej, det lyckades inte för de svenska herrarna att besegra Kina I VM-semifinalen i bordtennis. Men Sverige tog ett brons, det första i lagsammanhang på 14 år. Kina vann med 3-0.

Men den stora snackisen i Halmstad var förstås återföreningen mellan Nord- och Sydkorea. Här redogör Bordtennisförbundets generalsekreterare, Mikael Peterson för hur han upplevde den dramatiken och om veckan i stort.

lag gjorde en bra och tapper insats under VM. Här jublar förbundskapten Ul "Tickan Carlsson, längst till höger, tillsammans med några av spelarna efter seger mot England i kvartsfinalen under lag-VM i bordtennis i Halmstad Arena. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Det uppskattas att 400 miljoner TV- tittare världen över tittat på bordtennis-VM från Halmstad. 600 spelare från 87 länder som bott på hotell från Båstad i söder till Varberg i norr. TV Tokyo har egen produktion på plats och köpt rätten till tre bord i A-hallen som ska täcka Japans alla matcher med 16 egna kameror. Japan satsar stort inför hemma-OS och vill utmana Kina om titeln på alla sätt och vis. 

Halmstad blev historiskt

Nord Korea har, vid alla tävlingar jag varit med på, hållit sig helt för sig själva och mörkat dagsform och hållit en anonym profil. Nordkorea vann OS-brons i damsingel under OS i Rio de Janeiro 2016 genom Kim Song-i och i Lag-VM 2016 tog de bronset. Tack vare IOK:s stödprogram Olympic Solidarity kunde Nordkorea delta på vårt VM i Halmstad.

Liksom inom alla idrotter är nationernas förutsättningar olika. Att träna, att spela, att komma ut på internationella tävlingar. Förutsättningarna att stå värd för mästerskap är också helt vitt skilda.

Halmstad har skrivit in sig i pingishistorien som värdstad tillsammans med Kuala Lumpur, Shanghai, Paris och Moskva. Megastäder alla utom en. …

 

VM 2020 i Sydkorea

Allt detta var känt inför världsmästerskapets början och dess inledande kongress.

De 135 röstberättigade delegaterna på Internationella Bordtennisförbundets kongress röstade för att värd för lag-VM 2020 ska Busan, Sydkorea, vara. En fin presentation med en kvinnlig och en manlig olympisk guldmedaljör som lovade att landets tradition av pingis ska uttryckas i fina förutsättningar för tävlingarna.

Två dagar senare skulle beskedet komma att i stället för att spela mot varandra i kvartsfinal skulle Korea tävla med gemensamt lag mot Japan i semifinalen. Många har hoppats på ett närmande mellan nationerna på Korea-halvön och en kärnvapennedrustning i Nordkorea. Sedan ledarna för Syd- och Nordkorea träffades i slutet av april har tillförsikten ökat.

Men ingen hade väl en aning om att ett ytterligare steg i närmande mellan nationerna skulle få en väldigt konkret och regelöverskridande innebörd för bordtennis-VM i Halmstad.

 Inte hade ovan refererad OS-trea för Nordkorea en aning om att hon skulle tävla för hela Korea fredagen 4 maj 2018. Hon skulle hejas fram av en dubbelt så stor bänk som vanligt, och två i istället för en coach. Det blev rafflande pingisunderhållning mot Japan. Världstrean från Japan, Kasumi Ishikawa, fick slita hårt för att vinna ett långt avgörande femte set. Japan kunde vinna.

Nästan som systrar

På läktaren var det full fart och väldigt engagemang. Efter förlustmatchen för Korea fick det stora gemensamma laget skriva autografer på flaggor föreställande Korea-halvön. Jag hade förmånen att ryckas med av matchen och njuta av flaggsigneringen av det koreanska pingislaget. På knä för flaggan i en ring. Det kändes nästan som systrar som träffades på nytt efter många år. Skratt, kramar och selfies. 

Uppmärksamheten var stor för symbolen för gemensamt tävlande som, ITTF, det internationella bordtennisförbundet, tagit fram. Jag har aldrig sett det nordkoreanska laget agera ens i närheten som de gjorde nu. Trots att Kim förlorade matchen mot Ishikawa sprang hon fram till den speciella spelarentrén och ville bli fotograferad i olika glädjerika positioner.

 Bara några dagar tidigare hade detta varit helt otänkbart. Det vinnande laget brukar alltid få ta en längre stund med journalister och fotografer i mixed zone. Det förlorande laget skulle helst bara vilja skynda därifrån. Nu var det tvärtom. Glädjesprudlande förlorare fick störst utrymme.

Inte bara ord...

Det har hänt mycket i världspolitiken i form av storpolitiska möten. Det noggrant planerade världsmästerskapet i Halmstad fick en utmaning som var helt oplanerad, som den sydkoreanske representanten uttryckte det ”Pingis playing part for peace”. Redan vid nästa VM är den stora förhoppningen att Korea, likt 1991, anmäler ett lag till tävlingen. Före tävlingen. 

 2020 går VM tillbaka till en megastad, Busan. Då är den goda förhoppningen att landremsan på den 38:e breddgraden, som är 248 km lång och ungefär fyra kilometer bred, är något annat en stor buffertzon.

Det området går att använda till något annat bättre. Landremsan kan ju förslagsvis användas för breddidrott för att ge flera bra förutsättningar till träning och kamratskap. Korea kanske har en ny gemensam flagga 2022.

Kanske skapades flaggan under bordtennis VM i Halmstad och 400 miljoner tv-tittare har då redan sett den.

Mikael Peterson

Sedan drygt fyra år tillbaka generalsekreterare i Svenska Bordtennisförbundet. Tidigare var han generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet respektive Svenska Friidrottsförbundet och dessförinnan Förbundsordförande för Svenska Kanotförbundet. Han har också suttit i SISU idrottsutbildarnas förbundsstyrelse i åtta år.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.

Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.