RF och sexövergreppen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Självfallet bör ingen förening någonsin anlita en ledare/tränare som är dömd för sexövergrepp.” – Men dubbelbestraffning leder till ett ohållbart system, argumenterar IA:s krönikör Dan Persson.

Foto: CC0. Fotomontage: Idrottens Affärer

SR har i P1 morgon och ekot under förra veckan haft flera långa inslag om sexövergrepp mot barn. Den här gången inom ridskole-/ ridlägerverksamhet.

Statsradion har drivit på för att idrotten skall ha längre avstängningar inom idrottens juridiska system för de som är dömda för sexövergrepp mot barn. RF säger sig vilja förlänga straffen.

Det här är en fråga där det uppstår tveksamheter av juridisk karaktär.

Självfallet bör ingen förening någonsin anlita en ledare/tränare som är dömd för sexövergrepp. Det är en självklarhet men för det behövs inget av idrotten utdömt straff. Det finns ingen mänsklig rättighet att få vara ledare/tränare inom idrotten. Är man inte lämplig är det föreningens ansvar att se till att man avlägsnas eller inte får uppdraget. Samma bör gälla för skola, kyrkor, ridlägerverksamhet och ridskolor utanför idrotten såväl alla andra miljöer där det förekommer barn.

En ansvarsfull aktör som driver verksamheten eller genom medlemskap i en nationell organisation har ett ansvar skall självfallet tillse att ingen som är dömd för sexövergrepp på barn kan arbeta i verksamheten. Här har den nationella organisationen för ridläger med flera brustit. Men det här har ingenting med idrottens juridiska system att göra.

Det här förstår inte vare sig SR eller Patrik Sjöberg. Ingen förening skall någonsin anlita någon som tränare/ledare om hen är dömd för sexuella övergrepp. Som föreningsordförande skulle jag nöja mig med starka misstankar för att lyfta bort en tränare/ledare.

Bestraffning i ett rättssamhälle skall ske i våra domstolar med så få undantag som möjligt.

När det gäller tävlingar inom den organiserade idrotten är det så att varje medlem som kvalificerar sig har rätt delta om inte hen är avstängd, dvs bestraffad av Idrotten. När det gäller att vara utsedd eller anställd som tränare/ledare eller på annan position som förtroendevald har man ingen rätt, man kan bara bli utsedd/anställd om föreningen så önskar.

Frågan är alltså på vilka områden som Idrotten skall ha bestraffningsrätt och på vilka områden där samhället skall vara den enda med bestraffningsrätt.

Fusk, doping, matchfixning är områden där det är naturligt att Idrotten har bestraffningsrätt. Här påverkas resultat i tävling.

Tar vi den f.d. hockeyspelaren som nu åtalas för misshandel av närstående (gissningsvis fru eller sambo) så skall han självfallet dömas i domstol för detta om han påvisas vara skyldig. Det behöver vi inte diskutera. Hade han rent hypotetiskt haft tränar- eller ledaruppdrag inom idrotten så uppstår frågan, om han även skall bestraffas av Idrottsrörelsen, dvs få ett yrkesförbud under en period. Dubbelbestraffning är inte tillåtet inom EU-rätt utifrån principer om mänskliga rättigheter.

Men om varje ledare av de 600 000 som finns inom idrottsrörelsen som kör rattfull, slår sin fru, skattefuskar eller vilket av alla de brott vi nu har i lagboken först skall dömas i domstol och sedan dömas av idrotten får vi ett ohållbart system som dessutom skulle förlama idrottens juridiska instanser. Jag har precis fått ett föreläggande för att det inte fanns glidskydd för stege vid sotning. Hade ingen aning om vad det var eller att det fanns lagkrav på glidskydd. Jag är tveksam till att det gör mig olämplig att åka med barnbarnet på golfträning.

SR har inte förstått

Här har tyvärr Sveriges Radio inte förstått att idrotten har regelverk för tävling där man självfallet inte får fuska, dopa sig, eller hålla på med matchfixning. Men när någon bryter mot svensk lag så är det våra domstolar som dömer. Föreningen/förbundet skall dock ovillkorligen ha en skyldighet att anmäla när skälig misstanke uppstår. Men idrotten är inte en del av domstolsväsendet.

Att ingen förening med ansvar för de barn och ungdomar som tränar i föreningen skall låta någon som är dömd för sexbrott vara ledare eller tränare är en självklarhet, men det är ingen rättighet att vara ledare/tränare och därför krävs det ingen dom i idrottens juridiska instanser.

Här är Sveriges Radio helt enkelt ute och cyklar. De har inte förstått.

Sen är det som hänt förskräckligt, indikerar en syn på tjejer som inte är förenlig med idrottens jämställdhet och det är svårt att förstå varför inte berörda aktörer har agerat snabbare, kraftigare och tydligare. Nu framstår deras organisationer som mindre seriösa.

Idrotten skall vara bättre än samhället i övrigt på att förhindra sexövergrepp, sen är idrotten så stor att man inte kan vara mer än lite bättre. Här är idrotten också ett offer.

Men, Idrottens bestraffningssystem skall inte ersätta domstolar. De är till för det som inte är brottsligt i samhället men som är det när man tävlar inom idrotten.

Ecpats förslag att även ideella skall vara skyldiga att ta in straffrihetsintyg för ledare/tränare som skall arbeta med barn är en i så fall bättre väg framåt än att använda idrottens bestraffningssystem för sådant som ligger inom ramen för brottsbalken.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.