Samma krav på direktören som målgöraren

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Psykologins betydelse inom idrotten är stor. Oavsett om det gäller styrelserummet eller omklädningsrummet. I båda fallen räknas enbart prestationer och resultat, betonar psykologen Martin Unander, ny krönikör här på Idrottens Affärer.

Foto: Ractapopulous, CC0

Det är inget nytt, men uppmärksammas numera mer än tidigare.

Överträning och utbrändhet berör många.

Vi associerar ofta våra stjärnor med näst intill mytologiska karaktärer. När de står på fotbollsplanen, gör sig gällande i hockeyrinken eller vilken arena det än må vara.

Det krävs väldigt mycket träning för att bli en framgångsrik atlet. Ja, egentlige både slit (träning) och vila (återhämtning) för att atleten ska lyckas. I en värld där konkurrensen är stenhård kan allt fokus på träning innebära att för lite tid till återhämtning planeras in.

Vila och sömn hjälper inte

Har atleten och tränaren inte lagt tillräckligt med tid till återhämtning riskerar utövaren att uppnå en negativ nivå, dvs överträning. Då blir det ingen förbättring alls. Den drabbade känner mindre aptit, sämre sömnkvalitet, blir lättare irriterad och förlorar både ork och energi. Slutligen innebär det att motivationen minskar.

En generell trötthet uppstår och den går inte heller över efter vila eller sömn. Överträning kan jämföras med en klinisk depression där den drabbade drabbas självskadebeteende eller tankar på att skada sig.

Ett annat fenomen inom idrotten är att människor drabbas av utbrändhet.

Det här symptomen framkommer på yrkesverksamma människor som pressas ständigt och jämnt. Typ personer på utsatta positioner, som på ett förbund eller i föreningar där ständiga krav på att leverera utesluter återhämtning. Kan ni se arbetsvillkoren för en tränare, eller en sportchef och likaså sportchef…

Likt överträning så känner den utbrände sig konstant tömd på energi och tröttheten tar över. Som en konsekvens blir personen lättirriterad och att har svårt att koncentrera sig. Båda fenomen leder till problem med sömnen.

Både utbrändhet och överträning drabbar den stackare som lever med en konstant stress och får inte tillräcklig tid för att hämta ny kraft.

Kraven är ständigt närvarande.

Idrotten är egentligen en sämre psykosocial plats eftersom prestanda alltid mäts och dominerar miljön dagligdags.

Hur många tränare lever inte under pressen att bli sparkade…

Under utbildningen inom Idrottspsykologin sa läraren något väldigt intressant. Han var övertygad om att utbrändhet och överträning är ett och samma fenomen. Det enda som skiljer de båda åt är vilken typ av stress, fysiologisk eller psykologisk, som utlöser fenomenet.

Överträning/ utbrändhet i idrottens värld kan med andra ord vara samma tillstånd som drabbar den som ”går in i väggen”.

Fenomenet är inte bara ett problem för individen som drabbas. Utbrändhet kostar även miljoner i sjukdagar varje år för företagen och samhället.

Näringslivet kan lära sig av idrotten. Numera finns exempelvisen ledarskapsutbildning som hålls av Djurgårdens IF där både idrottsledare och ledare från näringslivet kan delta. Idag kan kanske näringslivet och idrotten lära sig mer av varandra.

Hur förebygger vi det som nu kan kallas för utbrändhet? Ett svar som kan låta som väldigt klichéartat, men som håller hela vägen i våra lagidrotter är – tillsammans.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen