Samma krav på direktören som målgöraren
Psykologins betydelse inom idrotten är stor. Oavsett om det gäller styrelserummet eller omklädningsrummet. I båda fallen räknas enbart prestationer och resultat, betonar psykologen Martin Unander, ny krönikör här på Idrottens Affärer.
Det är inget nytt, men uppmärksammas numera mer än tidigare.
Överträning och utbrändhet berör många.
Vi associerar ofta våra stjärnor med näst intill mytologiska karaktärer. När de står på fotbollsplanen, gör sig gällande i hockeyrinken eller vilken arena det än må vara.
Det krävs väldigt mycket träning för att bli en framgångsrik atlet. Ja, egentlige både slit (träning) och vila (återhämtning) för att atleten ska lyckas. I en värld där konkurrensen är stenhård kan allt fokus på träning innebära att för lite tid till återhämtning planeras in.
Vila och sömn hjälper inte
Har atleten och tränaren inte lagt tillräckligt med tid till återhämtning riskerar utövaren att uppnå en negativ nivå, dvs överträning. Då blir det ingen förbättring alls. Den drabbade känner mindre aptit, sämre sömnkvalitet, blir lättare irriterad och förlorar både ork och energi. Slutligen innebär det att motivationen minskar.
En generell trötthet uppstår och den går inte heller över efter vila eller sömn. Överträning kan jämföras med en klinisk depression där den drabbade drabbas självskadebeteende eller tankar på att skada sig.
Ett annat fenomen inom idrotten är att människor drabbas av utbrändhet.
Det här symptomen framkommer på yrkesverksamma människor som pressas ständigt och jämnt. Typ personer på utsatta positioner, som på ett förbund eller i föreningar där ständiga krav på att leverera utesluter återhämtning. Kan ni se arbetsvillkoren för en tränare, eller en sportchef och likaså sportchef…
Likt överträning så känner den utbrände sig konstant tömd på energi och tröttheten tar över. Som en konsekvens blir personen lättirriterad och att har svårt att koncentrera sig. Båda fenomen leder till problem med sömnen.
Både utbrändhet och överträning drabbar den stackare som lever med en konstant stress och får inte tillräcklig tid för att hämta ny kraft.
Kraven är ständigt närvarande.
Idrotten är egentligen en sämre psykosocial plats eftersom prestanda alltid mäts och dominerar miljön dagligdags.
Hur många tränare lever inte under pressen att bli sparkade…
Under utbildningen inom Idrottspsykologin sa läraren något väldigt intressant. Han var övertygad om att utbrändhet och överträning är ett och samma fenomen. Det enda som skiljer de båda åt är vilken typ av stress, fysiologisk eller psykologisk, som utlöser fenomenet.
Överträning/ utbrändhet i idrottens värld kan med andra ord vara samma tillstånd som drabbar den som ”går in i väggen”.
Fenomenet är inte bara ett problem för individen som drabbas. Utbrändhet kostar även miljoner i sjukdagar varje år för företagen och samhället.
Näringslivet kan lära sig av idrotten. Numera finns exempelvisen ledarskapsutbildning som hålls av Djurgårdens IF där både idrottsledare och ledare från näringslivet kan delta. Idag kan kanske näringslivet och idrotten lära sig mer av varandra.
Hur förebygger vi det som nu kan kallas för utbrändhet? Ett svar som kan låta som väldigt klichéartat, men som håller hela vägen i våra lagidrotter är – tillsammans.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar