Alla Stockholmsklubbarna med i toppstriden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
AIK och Hammarby toppar tabellen och Djurgården finns också med som en utmanare om Lennart
Johanssons pokal. För första gången sedan 2001 kan tre Stockholmslag lägga beslag på de tre första
platserna. Men vilka förutsättningar har de för att hålla sig kvar i toppen?

AIK

Gnaget har etablerat sig som ett topplag och har slagits om guldet ett par år utan att nå ända fram. I år har laget en starkare trupp än på mycket länge och det känns som att Isak-pengarna, åtminstone delvis, har använts för att kunna finansiera spelare som Sebastian Larsson och Tarik Elyounoussi. Att AIK föll mot Nordsjälland i kvalet till Europa League är en missräkning som dock kostar ett antal miljoner.

Chans att hålla sig kvar i toppen: God den närmaste tiden, lite osäkert på längre sikt.

Truppen håller hög kvalitet och spelare som Oscar Linner, Nicolas Stefanelli och Kristoffer Olsson kan inbringa sköna slantar vid en försäljning och frkan användas köp av nya spelare.

Utmaning: Publiksnittet är visserligen bra och AIK brukar kunna mobilisera när det är stormatcher. Men snittet i vardagslunken kan höjas. De återkommande flyttarna till Tele 2 irriterar många supportrar och skulle klubben snuvas på guldet av lokalrivalerna vore säsongen ett fiasko i många supportrars ögon. Ekonomin är stabil men AIK bör få utväxling (titlar/Europaspel) på sin satsning relativt snart, samt öka sponsorintäkterna för att klubben ska kunna ta ett steg närmare Malmö FF och behålla avståndet till de andra klubbarna.

Hammarby

En sovande jätte. Så beskrevs Hammarby när klubben låg i Superettan. Men nu har Bajen vaknat till liv och framtiden ser ljus ut. De fantastiska publiksiffrorna har gett förutsättningar för klubben att knappa in på toppen sakta men säkert. Med en ny träningsanläggning, Jesper Jansson som sportchef och vinnarskallar till spelare – som Jiloan Hamad och Nikola Djurdjic känns klubben proffsigare än på mycket länge. 

Chans att hålla sig kvar i toppen: God – Hammarby är på väg uppåt.

Det har varit ett starkt sug kring de grönvita i flera år och hammarby var främst bland Stockholmsklubbarna när det gällde sponsorintäkter 2017 – även om de likt andra klubbar ligger en bra bit efter Malmö. Skulle Hammarby slåss hela vägen om guldet kommer publiksiffrorna stiga ännu mer och sponsorintäkterna kan fortsätta att växa. Bajen har tagit sig till toppen, nu gäller det att etablera sig.

Utmaning: Spelarförsäljningar. Visserligen har både Joseph Aidoo och Pa Amat Dibba sålts för betydande summor. Men klubben ligger ändå efter konkurrenterna när det gäller stora och återkommande spelarförsäljningar. En riktigt stor försäljning skulle ge Bajen chansen att ta en rejäl skjuts framåt och bättra på det egna kapitalet (35 miljoner kronor 2017) där klubben ligger en bit efter rivalerna, AIK (80 miljoner, 2017) och Djurgården (53 miljoner 2017). Dessutom gäller det att ersätta spelare som försvinner med liknande kvalitet. Junior, Björn Paulsen och Jiloan Hamad attraherar flertalet klubbar utanför Sverige. Nyligen Nu har Hammarby klart med ett etablerat nyförvärv i form av den tidigare Malmö FF-spelaren Vladimir Rodic som uppges kosta 5 miljoner kronor – klubbens dyraste värvning någonsin och han bidrar med kvalitet och som kan ge avkastning framöver. 

Djurgården

Tredjeplatsen i fjol innebar att blåränderna blev ett topplag efter att ha hamnat strax utanför topp fem flera år i följd. Likt AIK blev Europaspelet ett misslyckande och de Europatörstande supportrar upplevde en snöplig förlust mot Mariupol. Segern i Svenska cupen gav en del energi och vägde till viss del upp den dåliga inledningen i allsvenskan. Nu har DIF klättrat i tabellen men det är en bit fram till konkurrenterna.

Chans att hålla sig kvar i toppen: relativt god – men glappet har vuxit.

Djurgården med sportchefen Bosse Andersson är mästerliga på att sälja spelare dyrt, vilket fått klubbens egna kapital att växa. Däremot bör Djurgården få in mer spets för att kunna utmana hela vägen i år, vilket kan ha betydelse för publiksiffrorna som varit lägre den här säsongen. Spelarförsäljningar är givetvis viktigt – men de behöver öka sina löpande intäkter.

Utmaning:

Förra året hade Djurgården 16 240 i publiksnitt i år har de 3 000 färre åskådare i snitt – 13 243, vilket är en oroväckande utveckling. Om inte klubben lyckas haka på de andra lagen i toppen riskerar siffrorna att sjunka ytterligare. Djurgården har dock ett hemmaderby kvar att spela (mot AIK) som kan bättra på snittet. Lägg till att Djurgården låg sämst till när det gäller sponsorintäkter bland Stockholmsklubbarna 2017. En topp 3-placering vore viktig för klubben så att laget får chansen till Europaspel igen nästa säsong och möjligheten att behålla draget kring klubben.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.