Ansvaret – hjälpa eller stjälpa?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ursäkta att jag travesterar den gamla försvarstaktiken ”press med understöd”, men det handlar om något viktigare än att försvara, nämligen att offensivt ta ställning för att ungdomar ska slippa pressen från överaktiva och dominanta fotbollsföräldrar.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix / TT

Därmed vill jag ställa den retoriska frågan: ”Vill du hjälpa eller stjälpa ditt barns sportsliga utveckling?” Svaret är i teorin givet. Men i praktiken - i vardagen eller matchen – dyker primalinstinkterna upp som blottar Mr. Hyde-karaktären hos alltför många föräldrar (nästan uteslutande pappor). Svordomar, implicita hot och föga konstruktiva råd som ”gör mål!” är delar av spelplanen hos ”stjälparen”.

Jag har själv varit tränare för ett ungdomslag under sex år och häpnat över hur snabbt utvecklingen gått åt fel håll: konstruktivt stöd till barnet har förbytts till press. Inte undra på att många killar och tjejer väljer bort den aktiva karriären inom fotbollen redan i unga år, trots magin i världens största sport. Det är enklare att själv bli betraktare, än att bli betraktad, bedömd och kritiserad av föräldrar som ser presumtiva Champions League-spelare i sina ättelägg.

Det skulle vara intressant att höra hur blivande landslagsspelare som Simon Thern och Wilhelm Eskelinen upplevde deras pappors engagemang under ungdomsåren. Tror knappast det var press med understöd …

Inte nog med att föräldrarna riskerar att dottern eller sonen tröttnar på grund av tjatet och gnatet – nej, de överaktiva föräldrarna bidrar till att svensk fotboll riskerar att få en allt smalare rekryteringsbas av domare. Vem vill i de känsliga tonåren bli kallad för invektiv som ”idiot”, ”slut i skallen” och ”så jävla dålig”? Detta är tyvärr vardag för många av de unga killar och tjejer som valt domarbanan och som gör det för att skapa rättvisa, justa förutsättningar för båda lagen och för sin kärlek till fotbollen. Jag beundrar alla som valt den vägen, det måste tarva ett järnpsyke för att orka ta sig vidare i domarkarriären.

Att som vuxen skrika nedlåtande saker till en ung fotbollsdomare kan aldrig vara okej. Men likväl så sker det ofta; i en kartläggning där 370 unga domare intervjuats uppger 60 % att de får höra glåpord från vuxna i publiken - allt från könsord till rent rasistiska tillmälen. Med sådana föräldrar behöver fotbollen inga fiender…

Det har i andra fora höjts röster för nolltolerans för att freda domarna på elitnivå. Visst, det är irriterande att se alla klagomål (uttryckta i gester och skrikande) som följer efter i stort sett varje blåsning, i till exempel Allsvenskan, Men den verkliga nolltoleransen borde finnas på ungdomsnivå: det är där unga fotbollsspelare och domare ska fredas från testosteronstinna pappor på jakt efter sin fotbollskarriär som aldrig blev av.

Vårt senaste bidrag till den yttersta internationella domareliten, Jonas Eriksson, har reagerat på vansinnigheterna och erbjudit sig att leda en domarkurs för föräldrar (och ledare) som gör ideliga övertramp. Själv erbjuder jag mig att undersöka bakgrunden till beteendet.

Ronald Åman

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.