Konsten att hitta en sponsor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under de senaste åren har jag fått mängder med frågor från unga idrottare om jag har några tips för att skaffa sponsorer. Anledningen till detta är att jag själv under de senaste åren haft framgångsrika samarbeten med riktigt tunga sponsorer såsom ICA, Adecco, BAUHAUS, Resurs Bank, Kivra, Movestic och Ford

Företegsloggor av olika slag och olika storlek har vi vant oss vid inom idrotten. Här ett exempel från USA därs Portland Trail Blazers presenterarsina nya NBA-baskettröjor vid klubbens träningsanläggning. Trail Blazers tillkännagav en flerårig jersey-sponsringsavtale med Performance Health, ett Illinois-baserat företag som säljer den aktuella smärtlindringen Biofreeze. (AP Photo / Anne M. Peterson)

Så hur har jag gjort för att attrahera dessa företag att vilja jobba med mig och vad är mina nycklar till framgångsrika sponsorskap? Det tänkte jag svara på i min krönika idag. 

När jag får det där mejlet från den där unga idrottskillen eller tjejen som vill ha hjälp att nå sina idrottsliga mål genom en riktigt bra sponsor är mitt svar till dem väldigt ofta: skippa sponsorerna. 

Det svaret kanske är lite märkligt men så är ändå mitt svar väldigt ofta. Mitt råd till dem är istället följande: skaffa ett “vanligt” jobb där du kan jobba få timmar och få en helt okej lön och kombinera det med att bo kvar hemma hos föräldrarna om det är möjligt. 

För något år sen var sopstrejk i Stockholm och då kom det upp att många sopåkare jobbar 6-timmars-dagar och tjänar 37 000kr i månaden. Låter inte det som ett helt perfekt elitidrottare-jobb? Kanske något under mångas stolthet men i min mening det perfekta jobbet att kombinera med elitidrott. 

Har inget värde att erbjuda

Anledningen till att jag ger detta råd till många unga idrottare är helt enkelt följande: de har inget av riktigt värde att erbjuda en sponsor. Och har du inget av riktigt värde kommer du heller inte att få några “riktiga” pengar från en sponsor. 

Sättet jag ser på sponsorer är inte vad kan jag få utan snarare vad kan jag ge? Vilket värde kan jag tillföra dem för att kunna få en summa tillbaka som jag är nöjd med. 

Anledningen till att jag har kunnat jobba med några av Sveriges tyngsta sponsorer är jag har haft något speciellt att tillföra dem. I mitt fall har det varit olika komponenter. Om vi tar BAUHAUS som exempel så har det handlat mycket om CSR. De har länge varit en stor partner till Barncancerfonden och har skänkt mer än 10-miljoner kronor de senaste åren. Med tanke på att jag är ambassadör för just Barncancerfonden och själv har haft barncancer blev jag en perfekt talesperson för BAUHAUS CSR-arbete.

Det vi har gjort tillsammans är bland annat många olika gemensamma insamlingar under mina äventyr och ovanpå det har jag även föreläst för alla deras anställda på samtliga varuhus. Det värde jag bidrog med här blev alltså ett sätt för dem att ena sin personal kring deras välgörenhetsarbete samtidigt som vi kombinerade det med att de sponsrat mina äventyr och fått marknadsföring. Marknadsföring som också skapade en väldig intern stolthet hos dem varje gång en av deras anställda såg mig med deras logga på bröstet på tex ett äventyr. 

En logga räcker inte längre

Förr i tiden var sponsorskap ofta mindre komplexa. Det räckte ofta att sätta just en logga på idrottarens kläder och så syntes man i media några gånger så var alla nöjda. I min värld räcker inte det längre. Ett riktigt bra sponsorskap för mig är idag något som involverar allt från intern teambuilding, CSR, sociala medier, reklamfilmer, friskvårdsaktiviteter till föreläsningar och såklart en logga på bröstet. 

Till både till dig som söker sponsorer och till dig som vill hitta någon att sponsra. Innan du går in i ett samarbete - ta en funderare på om det verkligen är värt det för båda parter. Kommer ni skapa ett tillräckligt stort värde för varandra för att det ska vara värt det på alla plan? 

Stort lycka till i ert sponsorarbete!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Degerfors kommun vill sälja klassiskaStora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Vasaloppet 100 år, då springer folk enen av sig för at få åka skidor i mars 2024.. Det 100:e loppet, är nu fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.

Inte nog med det, nu har 1 796 målgångar registrerats totalt i något lopp!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.