Nya rapporter om slöa svenskar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sjukligt dålig kondition är snart norm i Sverige. 46 procent av befolkningen har idag en maximal syreupptagning som är lägre än den kritiska gränsen 32 ml syre/kg och minut mot 27 procent för 22 år sen.  Samma studie visar att bland skolungdomen är dålig kondition närmast en galopperande epidemi. Annan forskning visar hur viktigt motion är viktigt för lärandet. Tillsammans ställer de Sveriges långa svacka i PISA i ett nytt ljus, skriver Mårten Westberg och Anders Östberg i ett debattinlägg. 

Svenska behöver bli ett mer aktivt folk. "Vi be behöver en rörlighetsminister, skriver Mårten Westberg och Anders Östberg i ett debattinlägg.

 Kanske har vi sökt orsaken på fel plats? Kanske är skurken vår ökade benägenhet att skjutsa våra barn till skolan? Kanske är det problemet mycket större än ”flummiga” läroplaner och låga inträdeskrav till lärarhögskolan. 

En nyckel-kompetens hela livet

 Idag är förmågan att lära nytt en nyckel-kompetens hela livet igenom. Inte ens som pensionär slipper du undan. Titta på Dagny Carlsson om du undrar. Hennes rörliga liv med dagliga promenader har självklart en roll att spela i hennes förmåga att lära sig datorer, internet och bloggande vid 100+. 

 Daglig motion är alltså viktigare än någonsin. Extra viktig är motionen på morgonen, före jobb och skola. Den motionen ger avsevärt bättre koncentration och lärande fram till lunch. Många skolor har tagit till sig detta. Bunkeflo var först. I Enbackskolan, Tensta, har man uppnått strålande resultat och presterar akademiskt i nivå med skolor i Stockholms mest välmående områden, bortsett från de två årskullar som vägrade att gå med i motions-projektet. De har fortsatt prestera ungefär som tidigare. 

 Riksidrottsförbundet, RF, stödjer förstås detta men är bakbundet. RF organiserar ju idrottsklubbarna. Det räcker inte. De som deltar i organiserad idrott är redan vältränade. De trivs bättre i skolan, de är gladare och de hamnar sällan i problem med polisen. Det är de andra vi behöver nå; de som får skjuts till skolan och vi som skjutsar. Vi som tar bilen, bussen eller tåget när vi skulle kunna gå, springa eller cykla. Vi som inte har ett gym-kort och vi som har ett gym-kort men inte använder det. 

En oförtröttligt idrottsminister

Sverige behöver en rörelse-minister. En minister som oförtröttligt driver på för att få fler att hitta ställen i vardagen där de kan motionera.  Gympa vid kaffeautomaten, trappor istället för hiss eller en kort jogg före duschen på morgonen.  Lösningen är inte densamma för alla, men alla behöver motionera. Resultatet vore förstås lägre kostnader i sjukvården men framför allt ett stort bidrag till Sveriges konkurrenskraft i den världsomspännande kunskaps-ekonomin.

Mårten Westberg

Ordförande i 

Akropol basket, Rinkeby Run, Idrotts-Sossar

Anders Östberg

Idrottsläkare & Initiativtagare till barnidrottspriset

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.