Ett unikt evenemangsstråk
I år fyller Got Event 20 år. Den 1april 1999 valde stadens politiker att dela upp dåvarande Fritid Göteborg i tre olika delar. Got Event fick förtroendet att hantera stadens stora arenor. Sedan dess har vi genomfört nästan 5 000 evenemang och lockat närmare 30 miljoner evenemangsbesökare.

Men Göteborgs historia som evenemangsstad började ännu tidigare. 1958 invigdes Ullevi i samband med att Sverige var värdnation för VM i fotboll. 1971 byggdes Scandinavium som Sveriges första riktiga multiarena, placerad intill Svenska Mässan och grannen Liseberg. Evenemangsstråket började ta sin form.
Dåtidens byggherrar och stadsplanerare ska ha en eloge. Självklart är det en otrolig fördel att ha så många arenor så nära varandra mitt i stan. Vi har idag ansvar för totalt nio arenor, fem inomhusarenor och fyra utomhusarenor. Publikkapaciteten varierar mellan 200 och 75 000 åskådare.
Närheten till stadskärnan är påtaglig, inte minst efter en stor Ullevikonsert när glada människor vandrar ut i natten och staden. Evenemangen ger klirr i kassan för hotellen, restaurangerna och andra näringsidkare. Det är bra. Det gör att fler får jobb.
Det som många gånger fascinerar mig mest är all logistik ”bakom scen” och hur arenorna transformeras och snabbt byter skepnad för att kunna ta emot nästa evenemang. Ett bra exempel är vårt eget världsevenemang Gothenburg Horse Show som inleds denna vecka och beräknas locka 75 000 besökare till Scandinavium.
Här står hästbilarna på ytan mellan Valhalla IP och Ullevi, ackreditering och presscentrum finns i Valhalla sporthallar, hästarna finns inackorderade i Svenska Mässans garage och framridningen sker i Träningshallen. Dessutom kan man gå inomhus från huvudarenan Scandinavium till hästmässan Eurohorse på Svenska Mässan. Hästarna reser hem på söndag och på tisdag vinner förhoppningsvis Frölunda Indians sin nästa match. Magiskt!
Vi har ett spännande uppdrag. Tillsammans med många andra aktörer i ”besöksdestinationen Göteborg” samverkar vi för att göra Göteborg ännu roligare, både för alla göteborgare och för alla som hälsar på. Arenorna är viktiga mötesplatser som ger möjlighet att uppleva idrott och artister i världsklass. Ibland kanske lite oväntat. Vem kunde tro att göteborgssonen Håkan Hellström skulle fylla Ullevi och slå nordiskt rekord, inte bara en gång utan flera! Mer lokalproducerat än så kan det inte bli!
Att arenor är viktiga i ett samhälle är självskrivet. Dock har upplevelsen och publikens förväntan som tur är ändrats sedan antikens blodiga tillställningar. Ny teknik har gett nya möjligheter men också skapat nya behov. Idag går allt så mycket snabbare. Och det väcker ju en hel del funderingar nu när Göteborg planerar för nästa arenageneration.
Det är kittlande att få vara med och fundera kring hur framtiden kommer se ut. Göteborg har en delvis distingerad arenapark men den står sig trots allt väl mätt i antalet evenemang och besökare. Påfallande få större investeringar har gjorts genom åren. Och det väcker lite tankar…det gäller att planera klokt och då får det hellre ta lite tid. Dessutom är det alltid människor som gör skillnad!
Mest lästa just nu
Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.
– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson
Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar