Ett unikt evenemangsstråk
I år fyller Got Event 20 år. Den 1april 1999 valde stadens politiker att dela upp dåvarande Fritid Göteborg i tre olika delar. Got Event fick förtroendet att hantera stadens stora arenor. Sedan dess har vi genomfört nästan 5 000 evenemang och lockat närmare 30 miljoner evenemangsbesökare.

Men Göteborgs historia som evenemangsstad började ännu tidigare. 1958 invigdes Ullevi i samband med att Sverige var värdnation för VM i fotboll. 1971 byggdes Scandinavium som Sveriges första riktiga multiarena, placerad intill Svenska Mässan och grannen Liseberg. Evenemangsstråket började ta sin form.
Dåtidens byggherrar och stadsplanerare ska ha en eloge. Självklart är det en otrolig fördel att ha så många arenor så nära varandra mitt i stan. Vi har idag ansvar för totalt nio arenor, fem inomhusarenor och fyra utomhusarenor. Publikkapaciteten varierar mellan 200 och 75 000 åskådare.
Närheten till stadskärnan är påtaglig, inte minst efter en stor Ullevikonsert när glada människor vandrar ut i natten och staden. Evenemangen ger klirr i kassan för hotellen, restaurangerna och andra näringsidkare. Det är bra. Det gör att fler får jobb.
Det som många gånger fascinerar mig mest är all logistik ”bakom scen” och hur arenorna transformeras och snabbt byter skepnad för att kunna ta emot nästa evenemang. Ett bra exempel är vårt eget världsevenemang Gothenburg Horse Show som inleds denna vecka och beräknas locka 75 000 besökare till Scandinavium.
Här står hästbilarna på ytan mellan Valhalla IP och Ullevi, ackreditering och presscentrum finns i Valhalla sporthallar, hästarna finns inackorderade i Svenska Mässans garage och framridningen sker i Träningshallen. Dessutom kan man gå inomhus från huvudarenan Scandinavium till hästmässan Eurohorse på Svenska Mässan. Hästarna reser hem på söndag och på tisdag vinner förhoppningsvis Frölunda Indians sin nästa match. Magiskt!
Vi har ett spännande uppdrag. Tillsammans med många andra aktörer i ”besöksdestinationen Göteborg” samverkar vi för att göra Göteborg ännu roligare, både för alla göteborgare och för alla som hälsar på. Arenorna är viktiga mötesplatser som ger möjlighet att uppleva idrott och artister i världsklass. Ibland kanske lite oväntat. Vem kunde tro att göteborgssonen Håkan Hellström skulle fylla Ullevi och slå nordiskt rekord, inte bara en gång utan flera! Mer lokalproducerat än så kan det inte bli!
Att arenor är viktiga i ett samhälle är självskrivet. Dock har upplevelsen och publikens förväntan som tur är ändrats sedan antikens blodiga tillställningar. Ny teknik har gett nya möjligheter men också skapat nya behov. Idag går allt så mycket snabbare. Och det väcker ju en hel del funderingar nu när Göteborg planerar för nästa arenageneration.
Det är kittlande att få vara med och fundera kring hur framtiden kommer se ut. Göteborg har en delvis distingerad arenapark men den står sig trots allt väl mätt i antalet evenemang och besökare. Påfallande få större investeringar har gjorts genom åren. Och det väcker lite tankar…det gäller att planera klokt och då får det hellre ta lite tid. Dessutom är det alltid människor som gör skillnad!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar.
-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar.
Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.