Amanda Lind talade från hjärtat

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är klart att Riksidrottsstämmans beslut engagerar, då det påverkar medlemskap, anslutningsformer, ekonomiska stöd, ändringar i reglementen och inte minst rent känslomässigt när det gäller valen av nya medlemmar samt uteslutning av förbund. Många intryck och överraskningar att bearbeta, både på specifik och generell nivå, varav de rent specifika gav mest behållning. 

Idrottsminister Amanda Lind gjorde ett övertygande framträdande på Riksidrottsstämman

 

Få har undgått att Riksidrottsmötet avslutats med flera avgörande beslut inför framtiden.  Många analyser har gjorts, inte minst utifrån perspektiv som bygger på både skepsis och på ”den enda sanna vägen”. 

Hon har insikt

Något som inledningsvis överraskade mig, var vår ”idrottsminister” (Kultur- och demokratiminister), Amanda Lind, som ingav både stabilitet och lugn (vilket var skönt efter en minst sagt rivig verbal inledning av mötet). Hennes resonemang byggde både på faktabaserad kunskap och det faktum att hon verkligen talade från hjärtat. 

Amanda belyste på ett insiktsfullt sätt, bland annat vikten att få möjlighet att börja idrotta senare i livet, effekterna av att bygga en inkluderande verksamhet, tillgången till idrott - både utifrån ett socioekonomiskt perspektiv samt tillgången till anläggningar. 

Det som vidare överraskade mig, var Riksidrottsförbundets föredragande tjänstemän och ledamöter i Riksidrottsstyrelsen. De lyckades med det svåra uppdraget att leverera tydliga och (för vissa förbund) också smärtsamma förslag till beslut, utan att ge avkall på både respekt och ödmjukhet. 

Aldrig perfekt från början

De nya beslut och förändringar som nu träder i kraft kan aldrig någonsin från början vara perfekta, vilket det heller inte hymlades kring. 

Ingen modell kommer någonsin att vara perfekt och gynna precis alla. Viljan till att genomlysa både idéer och värderingar inom idrottsrörelsen var tydlig. Susanne Erlandsson beskrev detta på ett utomordentligt sätt i ett talande citat  ”Visioner utan åtgärder är bara drömmar. Åtgärder utan visioner är bara tidsfördriv”.

 ”Vill du bli bra på en idrott – träna fler!”  ”Min andra idrott” var vidare uttryck som belystes utifrån Strategi 2025 - En ny syn på träning och tävling. Här fanns det tydliga paradoxer när det gäller föreslagna principer för ekonomiskt stöd. Det är inte bara bra, utan ytterst nödvändigt med styrande ramar och principer som tydligt ska förklara regelverken.

Därför blev jag mycket förvånad över att en av principerna för stöd till barn och ungdomsidrotten ändrats radikalt efter en remissrunda ute hos specialidrottsförbunden. 

I det ursprungliga förslaget löd principen ”Fler individer som idrottar ska bli viktigare än antalet aktiviteter som genomförs.” Denna princip ändrades därefter till: ”Stödet till barn och ungdomsidrotten ska stimulera verksamhet som ger möjlighet till allsidig idrottsutveckling där tävlingen utvecklar individens färdighetsnivå”. En ändring som för mig är helt obegriplig. 

De bör pröva fler idrotter

Intentionen i förslaget var från början god, men något hände visst på vägen. Justeringar som med största sannolikhet inte initierats av förbund vars idrotter bygger på ideellt ledarskap och där  inte prestationen hos en 8-10 åring är avgörande. 

Jag är övertygad om att det ursprungliga förslaget, med en princip som bygger på ett stöd kopplat till individen skulle stimulera till att få fler barn och ungdomar att idrotta längre genom möjligheten att faktiskt hålla på med fler idrotter samtidigt. 

Det skulle även kunna vara ett incitament för att förhindra att föreningar håller en hög frekvens på antalet träningstillfällen för barn och ungdomar utifrån ekonomiska skäl. 

Slutligen så kan jag konstatera att det hade det varit ytterst intressant att se vilket faktiskt stöd som E-sporten haft hos stämman, om bara en votering hade begärts. Jag upplevde att det fanns stöd från flera håll, men att beslutet klubbades innan någon av dessa hann reagera. 

Nu får de närmaste två åren utvisa hur besluten landar och jag ser med spänning fram emot konkreta exempel på implementering, vidare utredning och utvärdering inför Riksidrottsmötet 2021 i Uppsala. 

Ulrika Pizzeghello

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.