Amanda Lind talade från hjärtat

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är klart att Riksidrottsstämmans beslut engagerar, då det påverkar medlemskap, anslutningsformer, ekonomiska stöd, ändringar i reglementen och inte minst rent känslomässigt när det gäller valen av nya medlemmar samt uteslutning av förbund. Många intryck och överraskningar att bearbeta, både på specifik och generell nivå, varav de rent specifika gav mest behållning. 

Idrottsminister Amanda Lind gjorde ett övertygande framträdande på Riksidrottsstämman

 

Få har undgått att Riksidrottsmötet avslutats med flera avgörande beslut inför framtiden.  Många analyser har gjorts, inte minst utifrån perspektiv som bygger på både skepsis och på ”den enda sanna vägen”. 

Hon har insikt

Något som inledningsvis överraskade mig, var vår ”idrottsminister” (Kultur- och demokratiminister), Amanda Lind, som ingav både stabilitet och lugn (vilket var skönt efter en minst sagt rivig verbal inledning av mötet). Hennes resonemang byggde både på faktabaserad kunskap och det faktum att hon verkligen talade från hjärtat. 

Amanda belyste på ett insiktsfullt sätt, bland annat vikten att få möjlighet att börja idrotta senare i livet, effekterna av att bygga en inkluderande verksamhet, tillgången till idrott - både utifrån ett socioekonomiskt perspektiv samt tillgången till anläggningar. 

Det som vidare överraskade mig, var Riksidrottsförbundets föredragande tjänstemän och ledamöter i Riksidrottsstyrelsen. De lyckades med det svåra uppdraget att leverera tydliga och (för vissa förbund) också smärtsamma förslag till beslut, utan att ge avkall på både respekt och ödmjukhet. 

Aldrig perfekt från början

De nya beslut och förändringar som nu träder i kraft kan aldrig någonsin från början vara perfekta, vilket det heller inte hymlades kring. 

Ingen modell kommer någonsin att vara perfekt och gynna precis alla. Viljan till att genomlysa både idéer och värderingar inom idrottsrörelsen var tydlig. Susanne Erlandsson beskrev detta på ett utomordentligt sätt i ett talande citat  ”Visioner utan åtgärder är bara drömmar. Åtgärder utan visioner är bara tidsfördriv”.

 ”Vill du bli bra på en idrott – träna fler!”  ”Min andra idrott” var vidare uttryck som belystes utifrån Strategi 2025 - En ny syn på träning och tävling. Här fanns det tydliga paradoxer när det gäller föreslagna principer för ekonomiskt stöd. Det är inte bara bra, utan ytterst nödvändigt med styrande ramar och principer som tydligt ska förklara regelverken.

Därför blev jag mycket förvånad över att en av principerna för stöd till barn och ungdomsidrotten ändrats radikalt efter en remissrunda ute hos specialidrottsförbunden. 

I det ursprungliga förslaget löd principen ”Fler individer som idrottar ska bli viktigare än antalet aktiviteter som genomförs.” Denna princip ändrades därefter till: ”Stödet till barn och ungdomsidrotten ska stimulera verksamhet som ger möjlighet till allsidig idrottsutveckling där tävlingen utvecklar individens färdighetsnivå”. En ändring som för mig är helt obegriplig. 

De bör pröva fler idrotter

Intentionen i förslaget var från början god, men något hände visst på vägen. Justeringar som med största sannolikhet inte initierats av förbund vars idrotter bygger på ideellt ledarskap och där  inte prestationen hos en 8-10 åring är avgörande. 

Jag är övertygad om att det ursprungliga förslaget, med en princip som bygger på ett stöd kopplat till individen skulle stimulera till att få fler barn och ungdomar att idrotta längre genom möjligheten att faktiskt hålla på med fler idrotter samtidigt. 

Det skulle även kunna vara ett incitament för att förhindra att föreningar håller en hög frekvens på antalet träningstillfällen för barn och ungdomar utifrån ekonomiska skäl. 

Slutligen så kan jag konstatera att det hade det varit ytterst intressant att se vilket faktiskt stöd som E-sporten haft hos stämman, om bara en votering hade begärts. Jag upplevde att det fanns stöd från flera håll, men att beslutet klubbades innan någon av dessa hann reagera. 

Nu får de närmaste två åren utvisa hur besluten landar och jag ser med spänning fram emot konkreta exempel på implementering, vidare utredning och utvärdering inför Riksidrottsmötet 2021 i Uppsala. 

Ulrika Pizzeghello

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen