Därför är vissa klubbar framgångsrika
Under sju års tid har jag och min professorskollega Margareta Oudhuis från Högskolan i Borås följt nio mycket framgångsrika idrottslag inom fotboll, ishockey, handboll och basket, både på herr- och damsidan. Klubbarna har obrutna sviter i högsta serien på mellan 21 och 50 år och de har tagit 54 SM-guld under dessa sviter. En klar majoritet av dessa säsonger har slutat med en topp-fyra-placering.
Totalt har vi intervjuat ett drygt 60-tal ledare, tränare och spelare samt läst åtskilliga spaltmetrar kring klubbarnas prestationer men också många böcker av framgångsrika tränare och klubbledare.

Delvis beror den långa tillblivelsetiden på att andra projekt har kommit emellan men också på att arbetet har varit tidskrävande. Detta dels beroende på ett stort material att utgå ifrån och mycket pionjärarbete.
Ovanligt med studier
Mer omfattande forskningsstudier kring framgångsrika elitklubbar saknas helt enkelt och detta gäller i synnerhet i Sverige.
Resultaten från våra ansträngningar finns nu sammanfattade i den nya boken Vinnande ledarskap ( Volante). Boken innehåller även två kapitel som är skrivna utav före detta klubbledare för IFK Göteborg och Luleå Basket.
I projektet har den mycket framgångsrika tränartrion Bengt ”Bengan” Johansson, Conny Evensson och Tommy Svensson ingått i en referensgrupp som vi har presenterat våra resultat för vid flera tillfällen.
Stora likheter
Även om det naturligtvis finns skillnader mellan klubbarna och idrotterna har det ändå varit frapperande över hur stora likheterna är när det gäller framgångsfaktorerna.
Vad är då hemligheten bakom dessa framgångar? Receptet är en lyckad kombination mellan faktorer som rör själva lagen och faktorer som är kopplade till klubbarna som sådana, vilket vi benämner för Organisatoriska faktorer.
Det handlar om att få till en kultur som är inriktad på ständiga förbättringar där spelarnas prestationer gradvis höjs, en tydlig spelfilosofi som spelarna tror på och jobbar efter i samspel med varandra, en vinnaranda där alla spelare gör sitt allra bästa både på träning och match.
Faciliteterna när det gäller träningsförhållanden och matcharrangemang håller hög klass och de ekonomiska förutsättningarna är goda tack vare en effektiv sponsorverksamhet och bra omvärldsrelationer. Totalt har vi identifierat tio olika faktorer vilka är listade längst ned.
Gemensamt för klubbarna
En faktor som vi har identifierat är ledarskap och medarbetarskap.
• I många av föreningarna finns det en framträdande ledarpersonlighet, i flera fall med spelarbakgrund i föreningen och som är något av kulturbärare. Runt denne ledare finns det ett ledarteam och tränarteam.
• Just teamorganisering har vi funnit som viktig för att motverka sårbarhet och för att få till kontinuerliga förbättringar av verksamheten. Ensam är inte stark när kraven är så höga som de är.
• Även om omsättningen av spelare är rätt hög i de studerande föreningarna så är man mån om att behålla en kärngrupp av spelare som får en nyckelroll att slussa in nya spelare och att vara tränarnas förlängda arm ut i omklädningsrummet och på planen eller isen.
• Många av klubbarna är bra på att knyta långsiktiga band med spelare som verkligen bidrar till både lagbygge och utveckling av en stark vinnaranda.
För att sammanfatta bygger framgångar inom elitidrott på många olika faktorer som utgör en fungerande helhet. I boken beskrivs denna helhet och den fascinerande verklighet som elitklubbarna lever under med tuffa krav, ett helhjärtat engagemang där det är nära både till himmel och helvete.
Medverkande föreningar i studien:
BC Luleå (herrbasket)
Färjestad BK (herrishockey)
IF Elfsborg (herrfotboll)
IFK Göteborg (herrfotboll)
IK Sävehof (dam- och herrhandboll)
Kopparbergs/Göteborg FC (damfotboll)
Luleå Basket (dambasket)
Luleå Hockey (herrishockey)
De tio framgångsfaktorerna
Lagfaktorer Organisatoriska faktorer
Faciliteter Omvärldsrelationer
Lagbygge Ekonomiska resurser
Spelfilosofi Organisatoriska processer och strukturer
Vinnaranda Talangutveckling och scouting
Fokus och flyt Ledarskap och medarbetarskap
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar