Håll rent, Idrottens nya slagord
Vid Riksidrottsmötet nyligen i Jönköping antog delegaterna en motion om klimat och miljö. Men tänk om alla inom idrottsrörelsen -arrangörer, ledare, aktiva, supporters och åskådare skulle bidra till en bättre värld. Att RF och alla föreninga enades runt ett upprop: ”Vi skräpar inte ned på våra idrottsarrangemang i Sverige!”

Vid Riksidrottsmötet nyligen i Jönköping antog en delegaterna en motion om klimat och miljö.
Tänk om alla inom idrottsrörelsen, arrangörer, ledare, aktiva, supporters och åskådare skulle ge vårt bidrag till en bättre värld. Vi enas runt ett upprop: ”Vi skräpar inte ned på våra idrottsarrangemang i Sverige!”
"Någon annan" får ta reda på skräpet
Riksidrottsförbundet arbetar med miljö och klimatfrågan och redan 2011 antogs Idrottens klimatpolicy där fokus ligger på två områden som har stor betydelse ur klimatsynpunkt. Det gäller transporter och anläggningar.
Jag vill ge två exempel, från hemma i Jönköping, dels fotbollsarenan, Stadsparken, ni skulle se läktaren efter Jönköpings Södras hemmamatcher. Likaså vid HV71:s matcher i Kinnarps Arena! Det är fruktansvärt. Människors lämnar allt skräp där de sitter eller står. Det får ”någon annan” ta reda på…
Ett motsatt exempel på hur det kan se ut, Friaredalen i Jönköping efter förra årets sprint-SM i orientering med i alla fall ca 1 000 närvarande). Knappt ett ”kolapapper, ölburk eller popcorn” att städa upp!
Vasaloppet en förebild
Det finns positiva förebilder idrotts-Sverige. Vasaloppet har nolltolerans mot nedskräpning – med 15 minuters tidstillägg för den som syndar. Göteborgsvaret predikade för alla löpare att inte skräpa ned. Så medvetandet växer, man kan kanske ana en ny trend. Här skulle RF kunna ansluta.
Tillsammans kan vi alla bidra till mindre skräp i vår närmiljö och på Idrottsarrangemang genom att ta hem eller lägga skräp i skräpkorgar. Att välja att bara slänga eller släppa förbrukat är ett individuellt beslut. Det är inte svårt att låta bli skräpa ned!
Vi kan göra det rätta om vi vill.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar