Håll rent, Idrottens nya slagord
Vid Riksidrottsmötet nyligen i Jönköping antog delegaterna en motion om klimat och miljö. Men tänk om alla inom idrottsrörelsen -arrangörer, ledare, aktiva, supporters och åskådare skulle bidra till en bättre värld. Att RF och alla föreninga enades runt ett upprop: ”Vi skräpar inte ned på våra idrottsarrangemang i Sverige!”

Vid Riksidrottsmötet nyligen i Jönköping antog en delegaterna en motion om klimat och miljö.
Tänk om alla inom idrottsrörelsen, arrangörer, ledare, aktiva, supporters och åskådare skulle ge vårt bidrag till en bättre värld. Vi enas runt ett upprop: ”Vi skräpar inte ned på våra idrottsarrangemang i Sverige!”
"Någon annan" får ta reda på skräpet
Riksidrottsförbundet arbetar med miljö och klimatfrågan och redan 2011 antogs Idrottens klimatpolicy där fokus ligger på två områden som har stor betydelse ur klimatsynpunkt. Det gäller transporter och anläggningar.
Jag vill ge två exempel, från hemma i Jönköping, dels fotbollsarenan, Stadsparken, ni skulle se läktaren efter Jönköpings Södras hemmamatcher. Likaså vid HV71:s matcher i Kinnarps Arena! Det är fruktansvärt. Människors lämnar allt skräp där de sitter eller står. Det får ”någon annan” ta reda på…
Ett motsatt exempel på hur det kan se ut, Friaredalen i Jönköping efter förra årets sprint-SM i orientering med i alla fall ca 1 000 närvarande). Knappt ett ”kolapapper, ölburk eller popcorn” att städa upp!
Vasaloppet en förebild
Det finns positiva förebilder idrotts-Sverige. Vasaloppet har nolltolerans mot nedskräpning – med 15 minuters tidstillägg för den som syndar. Göteborgsvaret predikade för alla löpare att inte skräpa ned. Så medvetandet växer, man kan kanske ana en ny trend. Här skulle RF kunna ansluta.
Tillsammans kan vi alla bidra till mindre skräp i vår närmiljö och på Idrottsarrangemang genom att ta hem eller lägga skräp i skräpkorgar. Att välja att bara slänga eller släppa förbrukat är ett individuellt beslut. Det är inte svårt att låta bli skräpa ned!
Vi kan göra det rätta om vi vill.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar