Varför är pengarna så hemliga?
De senaste veckorna har jag legat på stranden i Italien. Förutom att diskutera vad man ska äta på kvällen och vilken sololja som ger den bästa solbrännan är det stora samtalsämnet, vilka fotbollspelare som är till salu? Vem vill köpa vem? Vilket pris? Det är vilda spekulationer under parasollen och ibland blir det riktigt hett.
Det sägs att Osvaldo i Roma är till salu. Köper Benfica eller Southampton? Kommer Roma verkligen att sälja? Spekulationerna får ett slut när det ”flashar” till på mobilerna. Osvaldo är såld till Southampton för 15,1 miljoner euro plus ett bonusavtal på max 2. Roma bekräftar på sin hemsida. Allt är helt transparent.
Nu övergår spekulationerna på stranden till diskussioner om det var rätt eller fel.
Det svenska mörkret
Jag är tillbaka i Sverige. Vad skall hända med den allsvenska klubb där jag är medlem? Spekulationerna är många. Finns det ekonomi? Behöver spelare säljas? Kan truppen förstärkas?
Även här ”flashar” det till. Klubben har sålt sin största talang till en allsvensk konkurrent.
Det som däremot inte redovisas är hur stor övergångssumman är. Jag letar vidare på klubbarnas hemsidor. Där finns inga uppgifter om storleken på transfersumman.
En gissningslek
Fortsätter jakten på mer eller mindre trovärdiga hemsidor. Ingen kan ge mig den information jag vill ha.
Till slut hamnar hos supporterklubben. Där är gissningsleken i full gång. Det spekuleras om priset. Vissa tror att han såldes i panik för en 0,5 miljoner kronor för att få in ”cash”. Andra säger att transfersumman var 3,5 miljoner kronor med en vidareförsäljningsklausul.
Det jag får ut av besöket är att de som borde och vill veta, verkligen inte vet?
Varför är det på detta viset?
Varför så hemligt?
Hur kan transfersummorna vara så hemliga i Sverige? Varför får man inte veta priset när en spelare säljs från en svensk klubb till en annan. Vi som har självbilden av att vara lite bättre och ärligare än andra.
När spelare säljs i Europa är det transparens. Att det inte är så i Sverige kan ju inte bero på transfersummans storlek. Osvaldo såldes för ett belopp som räcker för att driva alla de tre allsvenska klubbarna HBK, Mjällby och Gefle i ett helt år.
Jag vill förändra
Lika öppet som i Europa
Jag vill att den svenska transfermarknaden blir lika öppen som i övriga Europa. På samma sätt som jag vill ha transparens när jag köper aktier i ett företag, vill jag ha transparens när jag investerar mitt hjärta i ett lag.
Jag vill som medlem i en allsvensk klubb veta att klubbledningen stå för sina beslut. Att de inte mörkar transfersummorna för att de är rädda för kritik.
Jag vill ha slut på alla spekulationer om att spelare säljs för att det saknas ”cash”. Jag vill inte misstänka att man hade kunnat få flera gånger pengarna om man haft möjlighet att vänta på ett bättre bud.
Rätt att få veta
Jag vill att min klubb berättar om de har kassabrist. Jag vill ha en transparent transfermarknad för jag tror att det försvårar för klubbledningen att försätta sig i en situation där de tvingas sälja en spelare till ett underpris.
Är ledningen tvungen att redovisa priset på en gång kommer protesterna och ifrågasättandet omedelbart. Hur har man kunnat budgetera så fel? Varför kunde man inte skära i kostnaderna? Varför kunde man inte öka intäkterna? Allt hade varit bättre än att sälja den stora talangen.
Därför hoppas jag att nästa sommar när jag ligger på stranden att efter ”flashen” hitta övergångssummorna på de svenska klubbarnas hemsidor.
Jag vill att den svenska transfermarknad blir öppen på samma sätt som den i övriga Europa.
Mest lästa just nu
Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.
Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Henrik (inte verifierad)
tis, 2013-09-03 21:45
1. Vad jag vet är det inte alls
Vad jag vet är det inte alls standard i övriga Europa att alltid avslöja transferbeloppet. Mycket märklig krönika som helt bygger på en felaktig uppgift. Oavsett hur de gör i övriga delar av världen tror jag det kan bero på att spelaren sätts på en stor press om summan blir känd. En 18-åring som köpts för miljonbelopp riskerar att hämmas och få för stora krav på sig. Det tror jag är anledningen till att köpeskillingen inte offentliggörs.ECN (inte verifierad)
ons, 2013-09-04 06:40
2. Ej offentligt
En klar skillnad mellan internationella och i många fall privatägda fotbollsklubbar och de svenska idrottsföreningarna som åtnjuter särregler som ideella föreningar, som inte vill få skatteverkets ögon på sin verksamhet. Ja och så den svenska avundsjukan + jantelagen givetvis, gör att detta klimat med öppenhet är helt annorlunda här hemma. Handlar det om stora summor faller också "storklubbs-AB:s" gnäll om kostnaderna för polisbevakning mm (som i och för sig borde betalas av alla evenemangsanordnare). Så det finns många incitament att inte gå ut med dessa summor i gamla svedala.