Större än Northug och Björgen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ofta kommer den ganska knepiga frågan ”vad är en ’riktig’ sport?”. Som sponsringsrådgivare brukar jag svara att det går minst lika bra med motionsidrott som elitidrott. Men...
Real Madrid är favoritlaget och då var det förstås en höjdpunkt för Magnus Carlsen att få vara med på planen före avspark och bl a hälsa på Sergio Ramos vid en match på San Bernabeu-stadion. Foto: TT Nyheter

 

Frågan blir en ickefråga, för oavsett om en företeelse är en ”riktig sport” eller ”bara” ett någorlunda organiserat tidsfördriv så går det att hitta argument både hos rättighetsinnehavaren och den tänkbara sponsorn.

Världsetta som 19-åring

Stjärnor däremot ser, precis som duktiga marknadsförare, inga gränser för vad man är och inte är. De bara kör. Och vid framgången knackar både sponsorer och utmärkelser på dörren.

En av raden supernovor förra året var den norske schackspelaren Magnus Carlsen. Han blev världsetta redan vid 19 års ålder och plockade ifjol hem den eftertraktade världsmästartiteln.

Han kallas för ”schackens Mozart” är ett unikum, men långt ifrån bara vid brädet…

Fotomodell och schackvärldsmästare

För vad sägs om att ha modelljobb tillsammans med skådespelerskan och fotomodellen Liv Tyler för urbana klädmärket G-Star och dessutom få frågan om att ha en roll i Star Trek-filmerna?

Lägg sedan till en världsmästartitel – i schack.

Det som väl av allt i världen är som mest förknippat med nördar iförda glasögon tjockare än flaskbottnar.

Där har ni Magnus Carlsen.

Klart med 50 miljoner

Inte heller kommersiellt har framgången låtit vänta på sig. Enligt norska Dagens Naeringsliv kommer 23-åringen tjäna omkring 50 miljoner norska kronor nästa år (prispengar, startbonusar och sponsorintäkter).

Alla sponsorer har naturligtvis förlängt kontrakten efter världsmästartiteln och nya företag står, enligt Carlsens agent, på kö. Som rättighet har Magnus Carlsen nämligen värden som ingen idrottare i världen kan konkurrera med.

Sponsorer till honom inte är intresserade av att ha sina logotyper på kavajslaget, utan istället av att använda hans associativa värden.

Schack som företeelse bidrar med associationer kopplade till kunskap, logiskt tänkande och hög intelligens. Addera sedan att Carlsen räknas som en av världens sexigaste män (Cosmopolitan), en av världens 100 mest inflytelserika personer (Time Magazine) samt har modellkontrakt – så förstår man hans höga kommersiella värde.

Blev idrottsgalans kung

Underbarnet Carlsen hade tidigt i karriären över 200 resdagar per år och att jämföra hans liv med en rockstjärna är inte allt för långt borta.

Direkt efter segern mot indiern Viswanathan Anand, som tidigare haft världsmästartiteln i sex år, ordnade hans sponsorer en fest, där man krönte partyt med att slänga den nyblivna världsmästaren i poolen. Följt av en spontan bild till sociala medier, förstås. Living your brand.

Men det var inte bara firande efter segern utan snabbt tillbaka till verkligheten. Verkligheten som för Carlsen innebär bland annat sponsoråtaganden i London och sedan vidare till Las Vegas. För att sedan hjälpa till att sjösätta ett schackprogram i amerikanska skolor.

Schackens Beckham?

Och däremellan blev han en av de stora vinnarna på norska idrottsgalan, ”Idrettsgallen”, som avgjordes för bara några dagar sedan. Schackspelaren Carlsen zlatanerade konkurrenterna, blev galans kung och kammade tre priser – medan idrottare som Petter Northug och Marit Björgen fick gå helt tomhänta.

Huruvida schack är en sport eller inte spelar ingen roll, Magnus Carlsen har mer stjärnstatus – både i sitt hemland och internationellt – än vad många idrottare någonsin kommer ha. Egentligen borde han inte jämföras med Mozart utan med David Beckham.

Carlsen själv är en kombination av värden som företag skriker efter. Tänk om fler idrottare tänkte så, på sina personliga varumärken. Då skulle framgången komma. Framgång som föder framgång som föder framgång…

Underbarnet. Redan som 14-åring hävdade sig Magnus Carlsen i internationella tävlingar. Nu har han fått sitt definitiva genombrott och vid den norska idrottsgalan hamnade både Petter Northug och Marit Björgen i skymundan. Foto: TT Nyheter

Magnus Berglund

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

tors, 2014-01-30 09:58

1. Tack

Intressant text!

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen