Management by Charlotte Kalla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vi älskar att hylla en hjälte. Någon som överträffar sig själv och visar prov på en enastående förmåga som vi andra bara kan drömma om.
Alla varken vill eller kan bli en ny Charlotte Kalla. Foto: Jessica Gow, TT

 

Under två korta veckor förförs vi av Kallas, Jönssons och Olssons fantastiska prestationer i skidspåren och hoppas på samma sätt överträffa oss själva i de något mer slaskiga spåren i Vasaloppet. 

Vi själva mera blåbär

De flesta av oss kommer naturligtvis inte att lyckas. Vi som överhuvudtaget är nöjda med att ta oss över mållinjen i vår blåbärsindränkta dress inser ganska omedelbart att vi snarare är de blåbär som färgen på dräkten indikerar än de hjältar vi hoppades vara. 

Det må vara hänt att vi inte är Kalla i spåret men när det kommer till vårt professionella (yrkes)liv intalar vi oss att vi är det. Eller våra chefer önskar att vi intalade oss det. Sportens språkbruk har letat sig in på nya arenor långt från skidspåren och på våra arbetsplatser matas vi med bilder som ”Tvåan är första förloraren” och “Ända in i kaklet”.

Metaforer som är tydliga för vilken tjänsteman som helst och det finns ingen tvetydighet i budskapet eller något otydligt syfte som vi ska försöka förstå. Vägen till målet är utstakat så att säga. 

För eliten som satsar mot den absoluta toppen är metaforerna berättigade. De främjar och motiverar. Förhoppningsvis inspirerar de till en prestation utöver det vanliga. Kalla siktar inte på en plats bland de 20 bästa utan hon vill vinna. Första steget mot det slutmålet är att vilja vara där hon är, d.v.s. i skidspåret. 

Finns faktiskt dubbla agendor

När våra chefer framhåller Kalla och Zlatan som föredömen och försöker intala oss att ”det ska göra ont att spela boll” missar de att vi har dubbla agendor. Vi sitter inte på en kontorsstol i åtta timmar för att i slutet på dagen kliva högst upp på pallen och vinna guldmedalj i kvartalsrapport eller löneutbetalning.

Vårt syfte är ett helt annat.

Vi vill förmodligen vara på jobbet, men främst för att kunna åka på semester, bygga om köket eller ge våra barn en bra uppväxt. Om disciplinen ”bli bäst på Thailandssemester” hade funnits i OS hade jag pressat mig själv till det yttersta. 

Kan också vara utan Zlatan

På elitnivå köper vi idén om vinnare och förlorare. Förutsättningen för att producera idrottsstjärnor är att en massa människor börjar med något men att de allra flesta av dem senare hoppar av. Ja, inte bara hoppar av utan gallras ut. Priset för en Zlatan är 200 000 misslyckade fotbollsspelare. Översätter vi metoden till arbetslivet innebär 20 riktigt bra lärare 200 000 avhoppade dito.

Alla lag behöver inte en Zlatan.

Det här pyramidsystemet må vara framgångsrikt i sportens värld men är direkt uselt i andra. Som förälder kan jag ibland känna mig lika misslyckad som Petter Northug gjorde när han petades från 15 km klassisk stil i Sotji men att skylla på någon annan eller att hota med att sluta är faktiskt inte ett alternativ.

Blir då direkt skadliga

Jag nöjer mig med att komma på åttionde plats i föräldraskap och vara bland de tjugo bästa på min arbetsplats. 

Möjligen vill jag sträva uppåt men inte på bekostnad av någon annan. Att alla höjer sin prestanda, antingen som föräldrar eller som lärare, ger samhället bättre avkastning än att vi får fram en elitpappa eller en toppedagog. Faktum är att samhället tjänar mer på att de som är längst ifrån eliten förbättrar sina prestationer än på att de som är allra bäst blir marginellt bättre.

Idrottsparalleller i all ära men vi måste fråga oss vad syftet med verksamheten är för att veta vilka metoder och metaforer som är lämpliga. Är syftet att få fram en ny Klüft eller en ny Zlatan är ”Management by Kalla” högst användbart. Är syftet en större förbättring är idrottsbilderna oftast direkt skadliga.

Camilla Hending

Robert (inte verifierad)

lör, 2014-03-08 15:17

1. Management

Strålande skrivet, vi är många som älskar idrott men allt är absolut inte överförbart på skola/företag/samhälle !

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen