Klart att vi ska ha målkameror!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Släpp målkamerorna loss och fokusera istället på hur vi kan få fler att vilja gå på elitfotboll i Sverige, skriver Magnus Forslund och tycker att vi inte ska vara så nostalgiska.
Karim Benzema skriker ut sin glädje efter ytterligare ett mål. Frankrikes 3-0-seger diskuterades inte mest efteråt utan det var målkamerornas entré i världsfotbollen som väckte åsikter. Foto: Fernando Vergara, AP Photo/TT

 

Fotbollen är en enormt populär sport. Det är ibland svårt att se några hot. Det finns dock några. Det kanske viktigaste är den konservatism som lite för många omfattar. Det senaste uttrycket är debatten kring målkameror. 

Förstöra fotbollen, inte bidra

I VM-studion gick David Fjäll på med den klassiska retoriken att det är känslor som gör att fotboll är så populär. Så långt allt väl. Men, sen ville han göra diskussionen om mål/inte mål till en så viktig sak (vad gäller känslorna) att införande av målkameror på något sätt skulle hota fotbollens popularitet.  

Det blir då ett fint exempel på just den konservatism som, trots sitt uppsåt att vilja rädda fotbollen, bidrar till att förstöra den. 

Med David Fjälls argument kan man motsäga sig alla typer av förändringar. Varför infördes avbytare egentligen? Vore det inte mer spännande att ha det som förut, när en enda skada ledde till att man blev en spelare mindre? Eller när det inte fanns gula kort, utan man blev utvisad direkt? 

De har inte tolkningsföreträde

Jag håller i högsta grad med de som vill lyfta fram de som arbetar inom sporten, spelare, ledare, domare. Deras perspektiv är inte så ointressant som vissa (fans) vill göra gällande. Huruvida det blir mål eller inte handlar inte bara om fans ska bli glada eller ledsna utan också om miljoner kronor. Och gjorde det inte det, hade t ex förmodligen inte en sådan som David Fjäll kunnat sitta i en VM-studie i Brasilien. Utan den nuvarande pengacirkusen hade TV inte haft råd att skicka så många dit.  

Men jag stör mig på de som vill hävda tolkningsföreträde och säga sig tala för alla fans. Det finns inte EN typ av ”riktig” supporter med EN gemensam åsikt. 

Eller, så här långt har i alla fall inte jag sett någon vetenskaplig studie som bevisar det. Jag har inte heller sett någon vetenskaplig studie som visar att käbbel om inne/inte inne skulle vara avgörande för känslorna inom fotbollen. Däremot finns det många studier som visar att man behöver utvecklas i takt med samtiden. Annars blir man obsolet.

Man ska inte ändra för ändrandets skull och visst är det svårt att veta hur långt man ska gå. Men det är en annan sak. Jag är helt övertygad om att fotbollen måste göra flera förändringar framöver, bl a för att få folk till arenorna. 

Våga släppa taget

Då måste man dock våga göra upp med den konservatism som finns. Det innebär att våga släppa taget om den romantiska bilden av ”riktig fotboll” och ”riktiga supportrar”. Mycket talar nämligen för att något sådant egentligen aldrig funnits. 

Lite påminner den om de där barndomsminnena om den oändligt långa sommaren som alltid var fantastisk. Det är dock en lämplig illusion som kan användas för att när så önskas, göra motstånd mot förändringar. 

Bättre vore dock om man tog tag i de rejäla argumenten istället för diffusa anspelningar på någon slags allmängiltig (o)sanning. Så, släpp målkamerorna loss och fokusera istället på hur vi kan få fler att vilja gå på elitfotboll i Sverige. 

Magnus Forslund

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.