Vi behöver ingen idrottsminister!

Supervalåret är över, åtminstone i bemärkelsen att själva ”valen” är gjorda. Spänningen fortsätter ändå om hur saker och ting ska falla ut i praktiskt förverkligande.
Vad vill den nya S + MP-regeringen med idrottsfrågorna? Och hur mycket vill vi egentligen att den ska blanda sig i idrottens frågor på eget initiativ?
Vad skulle en idrottsminister göra?
Idrottens frågor är från och med nu placerade på socialdepartementet med Gabriel Wikström som ansvarig minister. Utöver idrotten basar han också för sjukvård och folkhälsa.
Det borde ha varit dags för en renodlad idrottsminister! Eller…? En inte ovanlig kommentar – men helt fel tänkt.
Argumentet för en sådan ordning, och jag skriver i singular för jag har bara hört ett enda, är att idrottsrörelsen är så stor och därför förtjänar en egen minister.
Men den relevanta frågan är ju vad en sådan skulle göra, och förväntas åstadkomma. Genast blir saken mer oklar. Det första vi kan utgå ifrån är att Idrottsdepartementet då skulle börja fördela medlen till idrottsrörelsen, och någon måste övertyga mig om att Rosenbad bättre vet hur idrottsrörelsens medel ska göra nytta ner på förbunds- och föreningsnivå, än idrottsrörelsen själv.
Det är fel metod
Nej, den idén tror jag inte på. Idrottsfrågorna förtjänar definitivt en starkare ställning i regeringen, men metoden är inte en renodlad idrottsminister med ett för ändamålet särskilt uppbyggt (och utbyggt) departement.
Så här ser jag på saken: idrotten behöver finnas i en stark portfölj, tillsammans med frågor som har naturlig anknytning till våra. Vilka de är finns inte enbart ett facit på, eftersom idrotten spänner över så många politik- och samhällsområden.
Folkhälsa är en logisk koppling. Vi vill också att idrotten ska finnas hos ett statsråd med stark påverkan i regeringen, och med en drivkraft att aktivt samarbeta med de övriga departement som berörs av idrottsfrågorna. Det sistnämnda kan tyckas vara en självklarhet, men min erfarenhet är dessvärre att så inte är fallet.
Samspelet mycket viktigare
Bristande samarbete mellan departement försenar och försvagar arbetet – så glöm för allt i världen inte samspelet mellan dem! Det kan vara avgörande för att åstadkomma resultat och förändring. Inte heller ska betydelsen av de närmaste medarbetarna underskattas, så vi väntar nu med spänning på att få veta vilka som blir statssekreterare respektive politiskt sakkunnig.
Inför valet fick vi några välkomna löften av S. Det första gäller vår finansiering, 272 miljoner kronor har utlovats, vilket ligger nära våra äskade 300 miljoner – så det känns bra!
Nu gäller det också att vi får använda pengarna till att lösa de mest aktuella problemen, så att vi inte hamnar i en situation där vi visserligen fått ett rejält ekonomiskt tillskott – men där de öronmärks till något annat än den samlade idrottsrörelsen vill…
Idrotten ska vara självständig
Så tror jag inte att det blir, men respekten för den självständiga idrottsrörelsen är viktig att bibehålla, och därför värd att nämna särskilt.
Den avgående idrottsministern har efter dialog med oss tagit bort flera öronmärkningar, och det samtalet vill vi fortsätta med den nytillträdda regeringens företrädare.
Ett annat löfte rör vårt evenemangsarbete. Vi har, förutom vår egen idrottsliga evenemangsstrategi, också en gemensam strategi med besöksnäringen. För att förverkliga den finns sedan något år en gemensam arbetsgrupp, som vi arbetat för att få departementet involverat i. Givetvis inte som gisslan, utan för att få till en vettig dialog och ett bra samarbete.
S har uttalat en vilja att ingå i en sådan grupp, så vi ser fram emot att få ökat tryck i arbetet för att få fler internationella mästerskap förlagda till svensk mark.
Vårt universella språk
Politiska utmaningar finns det som bekant gott om. En är integrationen, en annan är att hela vårt fantastiska land ska vara attraktivt (och möjligt) att bo och leva i. Idrotten är en stark motor för båda.
Idrottens språk är universellt – du behöver varken tala eller förstå svenska för att kunna känna till reglerna i en viss idrott och hänga med.
Idrotten och föreningarna är mötesplatser över alla gränser: ålder, kön, etnisk och social bakgrund o s v, som ingen annan företeelse är. Idrottsföreningarna finns dessutom på riktigt ute i kapillärerna på samhället. Ingen enda kommun, knappt en ort, saknar en idrottsförening.
Därför påminner jag igen – idrottsrörelsen är en samhällsbärare av rang. Men ta oss inte för givna!
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.
På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen