Vi behöver ingen idrottsminister!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrottsfrågorna förtjänar definitivt en starkare ställning i regeringen, men nej, vi behöver inte en egen idrottsminister.
Idrott berör så många, aktiva, anhängare eller allmänt intresserade, och måste vara självständig i förhållande till regeringen. Det är ett skäl till att det inte behövs en idrottsminister, skriver Karin Mattson-Weijber. Foto: TT

 

Supervalåret är över, åtminstone i bemärkelsen att själva ”valen” är gjorda. Spänningen fortsätter ändå om hur saker och ting ska falla ut i praktiskt förverkligande. 

Vad vill den nya S + MP-regeringen med idrottsfrågorna?   Och hur mycket vill vi egentligen att den ska blanda sig i idrottens frågor på eget initiativ? 

Vad skulle en idrottsminister göra?

Idrottens frågor är från och med nu placerade på socialdepartementet med Gabriel Wikström som ansvarig minister. Utöver idrotten basar han också för sjukvård och folkhälsa. 

Det borde ha varit dags för en renodlad idrottsminister! Eller…? En inte ovanlig kommentar – men helt fel tänkt. 

Argumentet för en sådan ordning, och jag skriver i singular för jag har bara hört ett enda, är att idrottsrörelsen är så stor och därför förtjänar en egen minister. 

Men den relevanta frågan är ju vad en sådan skulle göra, och förväntas åstadkomma. Genast blir saken mer oklar. Det första vi kan utgå ifrån är att Idrottsdepartementet då skulle börja fördela medlen till idrottsrörelsen, och någon måste övertyga mig om att Rosenbad bättre vet hur idrottsrörelsens medel ska göra nytta ner på förbunds- och föreningsnivå, än idrottsrörelsen själv. 

Det är fel metod

Nej, den idén tror jag inte på. Idrottsfrågorna förtjänar definitivt en starkare ställning i regeringen, men metoden är inte en renodlad idrottsminister med ett för ändamålet särskilt uppbyggt (och utbyggt) departement.

Så här ser jag på saken: idrotten behöver finnas i en stark portfölj, tillsammans med frågor som har naturlig anknytning till våra. Vilka de är finns inte enbart ett facit på, eftersom idrotten spänner över så många politik- och samhällsområden. 

Folkhälsa är en logisk koppling. Vi vill också att idrotten ska finnas hos ett statsråd med stark påverkan i regeringen, och med en drivkraft att aktivt samarbeta med de övriga departement som berörs av idrottsfrågorna. Det sistnämnda kan tyckas vara en självklarhet, men min erfarenhet är dessvärre att så inte är fallet. 

Samspelet mycket viktigare

Bristande samarbete mellan departement försenar och försvagar arbetet – så glöm för allt i världen inte samspelet mellan dem! Det kan vara avgörande för att åstadkomma resultat och förändring. Inte heller ska betydelsen av de närmaste medarbetarna underskattas, så vi väntar nu med spänning på att få veta vilka som blir statssekreterare respektive politiskt sakkunnig.

Inför valet fick vi några välkomna löften av S. Det första gäller vår finansiering, 272 miljoner kronor har utlovats, vilket ligger nära våra äskade 300 miljoner – så det känns bra! 

Nu gäller det också att vi får använda pengarna till att lösa de mest aktuella problemen, så att vi inte hamnar i en situation där vi visserligen fått ett rejält ekonomiskt tillskott – men där de öronmärks till något annat än den samlade idrottsrörelsen vill… 

Idrotten ska vara självständig

Så tror jag inte att det blir, men respekten för den självständiga idrottsrörelsen är viktig att bibehålla, och därför värd att nämna särskilt.

Den avgående idrottsministern har efter dialog med oss tagit bort flera öronmärkningar, och det samtalet vill vi fortsätta med den nytillträdda regeringens företrädare.

Ett annat löfte rör vårt evenemangsarbete. Vi har, förutom vår egen idrottsliga evenemangsstrategi, också en gemensam strategi med besöksnäringen. För att förverkliga den finns sedan något år en gemensam arbetsgrupp, som vi arbetat för att få departementet involverat i. Givetvis inte som gisslan, utan för att få till en vettig dialog och ett bra samarbete. 

S har uttalat en vilja att ingå i en sådan grupp, så vi ser fram emot att få ökat tryck i arbetet för att få fler internationella mästerskap förlagda till svensk mark.

Vårt universella språk

Politiska utmaningar finns det som bekant gott om. En är integrationen, en annan är att hela vårt fantastiska land ska vara attraktivt (och möjligt) att bo och leva i. Idrotten är en stark motor för båda. 

Idrottens språk är universellt – du behöver varken tala eller förstå svenska för att kunna känna till reglerna i en viss idrott och hänga med. 

Idrotten och föreningarna är mötesplatser över alla gränser: ålder, kön, etnisk och social bakgrund o s v, som ingen annan företeelse är. Idrottsföreningarna finns dessutom på riktigt ute i kapillärerna på samhället. Ingen enda kommun, knappt en ort, saknar en idrottsförening. 

Därför påminner jag igen – idrottsrörelsen är en samhällsbärare av rang. Men ta oss inte för givna!

Karin Mattsson Weijber

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.